ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Έδειξε ποιος είναι!


Ό,τι κι αν πούμε για την εμφάνιση του Παναθηναϊκού την Τετάρτη θα είναι λίγο. Μπορούμε να πούμε πολλά, ότι βρίσκεται σε άνοδο, ότι η Μάλαγα δεν είναι η Μάλαγα των περασμένων χρόνων, αλλά όσες φράσεις κι αν ψάξουμε για να μικρύνουμε τη σημασία της, η νίκη, με συγχωρείτε, είναι τεράστια.

Η Μάλαγα είχε 23 συνεχόμενες νίκες στην έδρα της, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και υποδέχτηκε έναν Παναθηναϊκό που άσθμαινε στα εκτός έδρας παιχνίδια του: έχανε από το Μαρούσι, δεν μπορούσε να «καθαρίσει» την ΑΕΛ. Έναν Παναθηναϊκό που δεν έπαιζε όπως μπορούσε, έναν Παναθηναϊκό που φαινόταν κορεσμένος, βαριεστημένος ακόμη και προβληματικός.

Όμως, στη Μάλαγα οι «πράσινοι» έκαναν εμφάνιση ομαδάρας. Εμφάνιση, δηλαδή, ανάλογη με το ρόστερ τους. Εμφάνιση ομάδας που κοιτάζει μόνο… Βερολίνο. Δεν ενθουσιαζόμαστε, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός θα είναι αποτυχία αν δεν τερματίσει 1ος στον όμιλο. Με τα δύο εντός έδρας ματς, θα είναι πρώτος λογικά, ιδίως αν έχει τη διαφορά από τη Ρόμα. Αφήστε που αν κερδίσει τη Ρόμα εδώ μέσα, τότε στην 4η αγωνιστική οι Ιταλοί θα είναι αποκλεισμένοι και αδιάφοροι, άρα πιο εύκολη λεία. Ένα ματς ο Παναθηναϊκός φοβόταν ότι (με την ως τώρα εικόνα του) δεν θα το πάρει και αυτό το πήρε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

Από το ματς θα κρατήσω την αυτοκρατορική εμφάνιση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που όταν κρινόταν ο αγώνας ήταν σε κάθε φάση εκεί και είτε με πάσες είτε με καλάθια από προσωπικές ενέργειες καθάρισε το ματς. Δίπλα του και ο Πέκοβιτς σε μια αρχοντική εμφάνιση, αλλά και ο Νίκολας να δείχνει για πρώτη φορά τόσο εύγλωττα το τεράστιο επιθετικό του ταλέντο.

Όμως, δεν ήταν μόνο αυτοί οι τρεις. Ήταν και οι ασίστ του Σπανούλη και πάνω απ’ όλα ήταν η απίστευτη άμυνα της τελευταίας περιόδου. Όταν για περισσότερα από 8 λεπτά η Μάλαγα δεν σκόραρε εντός παιδιάς. Ο Παναθηναϊκός έπνιξε τους Ισπανούς και τους κράτησε στους 8 πόντους στο δεκάλεπτο στο οποίο κρινόταν ο αγώνας. Πράγμα απίστευτο για τόσο έμπειρη ομάδα με τόσο καλό προπονητή. Αν σε άλλο αγώνα θα πιστωνόταν μια φορά στους παίκτες και τον Ομπράντοβιτς, τώρα πιστώνεται δύο. Πάνω από 8 λεπτά χωρίς καλάθι εντός παιδιάς, και ουσιαστικά ένα χαμένο ματς. Εμφάνιση για φάιναλ φορ. Ασχέτως τι θα γίνει στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη έστειλε μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Και όποιος το πήρε, το πήρε, όσοι δεν το πήραν… θα το μετανιώσουν.

Την ίδια ώρα, η Ρόμα έχανε στο Βελιγράδι και μαζί με το ροζ φύλλο, έχανε και τις ουσιαστικές ελπίδες της για πρόκριση. Πλέον, πρέπει να περάσει από το ΟΑΚΑ και να πάρει τον Παναθηναϊκό και στην Ιταλία αν θέλει να ελπίζει. Για μένα, έχει ήδη αποκλειστεί. Μπορεί το ρόστερ της να ήταν πάρα πολύ καλό και πλήρες, αλλά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων όταν η χρονιά άρχισε να «καίει». Δεν είχε τη νοοτροπία νικητή, τη νοοτροπία μεγάλης ομάδας, την οποία χρειάζεσαι για να προχωρήσεις. Μπορεί να βγάλει αήττητη τον δεύτερο γύρο και να ελπίζει στο 5-1 του Παναθηναϊκού και σε συνδυασμό για να περάσει; Δεν νομίζω.

Απ’ την άλλη η ΤΣΣΚΑ έδειξε στην Τσιμπόνα ότι το Top-16 δεν είναι… κανονική περίοδος. Οι 27 πόντοι δείχνουν εύγλωττα τι βραδιά πέρασε η Τσιμπόνα στη Μόσχα. Και μάλιστα… εύκολα. Σε κάθε δεκάλεπτο έχανε, σε κάθε δεκάλεπτο κάτω από τους 20 πόντους αυτή και πάνω από τους 20 η ΤΣΣΚΑ. Ξεκάθαρη διαφορά δυναμικότητας. Όχι ότι δεν το ξέραμε δηλαδή.

Και η Σιένα κυριάρχησε κατά της Φενέρ. Μπορει η τελική διαφορά να ήταν μόλις 8 πόντοι, αλλά λίγο πριν το τέλος το 82-63 αντικατόπτριζε πλήρως τη βραδιά. Η Σιένα λογικά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να προκριθεί. Βέβαια, η ήττα στην Κροατία τη βάζει σε σκέψεις ότι… μπορεί να κάνει κανένα δώρο στον Παναθηναϊκό, αλλά μάλλον θα της στοιχίσει απλώς την πρώτη θέση. Και αν θεωρήσουμε τη διαιτησία στο ματς με την Τσιμπόνα χαρακτηριστική του τι γραμμή υπάρχει ως προς την… ΤΣΣΚΑ στον όμιλο, τότε οι Ιταλοί πάνε για τον Παναθηναϊκό, καθώς δύσκολα θα έχουν τη διαφορά (ή θα κερδίσουν 2 φορές) την ΤΣΣΚΑ. Πάρα πολύ δύσκολη ομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση (είτε με πλεονέκτημα, είτε μειονέκτημα) καλύτερα από την ΤΣΣΚΑ και όλα τα επακόλουθα που θα έφερνε ένα τέτοιο διασταύρωμα.

by Rasheed.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή εμφάνιση ομάδας που δεν το έβαλε κάτω για 2η φορά οταν οι αντιπαλοί της είχαν απίστευτα ποσοστά.
Ναι έκαεν πολύ καλη εμφάνισω ως ΟΜΑΔΑ πια ο ΠΑΟ.Αλλος εκανε Σουτ,αλλος μοιραζει σουτ,αλλος μοιραζε την μπαλα και ολοι παιξανε αμυνα.Αυτη η ομαδα ΝΑΙ ειναι απο τα φαβορι να κερδισει την κούπα.Το μονο που χρειαζεται ειναι να συνεχιζει να παιζει ετσι ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Τωρα για τα υπολοιπα οταν μια ομαδα εχει 52% στρα τριποντα(Παρτιζάν) είναι δυνατον να χασει στην έδρα της;Αν καταφέρει και πάρει τη διαφορά απο τη Μάλαγα προκρίνεται για 2η φορα στους 16 με πολύ λιγότερο ακριβό ρόστερ από τους αντιπάλους της.
Οσο για τη Σιένα πιστεύω είναι άτυχη.Θα έχει φάση πάντως αν προκριθει ,παιξει με τον ΠΑΟ με μειονέκτημα εδρας και αποκλειστει.Θα ειναι άλλη μια αποδείξει πως η Λίγκα αρχιζει απο τους 16 ουσιαστικα.
Ενδιαφερων παντως θα εχουν τα 4 ματς της Μπαρτσα με Μακάμπι..

Ανώνυμος είπε...

Ο αγωνας αποτελει βαλσαμο, προτυπο & σεμιναριο αμυνας για ολες τις ομαδες. Την σημασια αυτου του αγωνα ισως λιγοι την εχουνε καταλαβει απο τωρα.

Στο τελος μιλησε η εμπειρια και η πιο εμπειρη ομαδα, η πιο ποιοτικη και σε βαθος παγκου το πηρε. Σχεδον κλειδωνει η πρωτια αφου αρκουν 2 νικες στα υπολοιπα 4 ματς 2 εντος θελει και καπαρωνει το πλεονεκτημα.

Τελικα καποιοι κυριοι Πασκουαλε τον λενε & Πιανιτζιανι που τερματισαν απο πανω στην reg.season τωρα ψαχνονται με το κομπιουτερακι......

Τελος, η Τσκα εκανε πλακα στο αλλο παιχνιδι. Χαωδες η διαφορα με τις υπολοιπες οταν θελει.

Patrick Star είπε...

Η άνοδος του Πέκοβιτς σε αυτό το σημείο της περιόδου είναι καθοριστική. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός πόνταρε πολλά σε αυτόν και σε τελική ανάλυση, η διαφορά του με τα προηγούμενα χρόνια είναι ο Πέκοβιτς. Πάντα λέγαμε ότι η έλλειψη ενός καλού σέντερ ήταν καθοριστική για την αποτυχία στην Ευρωλίγκα (εξαίρεση το 2007 αλλά εκεί είχε Σίσκα και έπαιζε εντός έδρας).

Για το Γιασικεβίτσιους δεν είχα αμφιβολία ότι θα ανέβει και τώρα, εκτός των Σπανούλη, Διαμαντίδη και Μπατίστ προστέθηκαν άλλοι δύο παίκτες. Κι εγώ πιστεύω ότι η πρώτη θέση είναι σίγουρη αλλά μην ξεχνάμε τι έγινε το 2006 με την Ταού. Και τότε πλεονέκτημα είχε...

Επίσης συμφωνώ σε αυτό που λέτε για την ΤΣΣΚΑ. Και πέρυσι με τον Ολυμπιακό είχε τα σπρωξιματάκια της, απλά ήταν πολύ καλύτερη από ότι φέτος, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται τόσο πολύ η εύνοια.

Ανώνυμος είπε...

Αν σας έλεγε κάποιος πριν 5-6 χρόνια ότι θα φτάναμε σήμερα, μ'έναν Ολυμπιακό αυτού του εξωφρενικού μπάτζετ, και ο καλύτερος παίκτης θα ήταν ο Πρίντεζης πώς θα αντιδρούσατε;

Ανώνυμος είπε...

Άλλα δύο πράγματα (και σόρρυ που τα γράφω εδώ):

1. Είσαι 3 πόντους μπροστά και μένουν περίπου 20 δευτερόλεπτα. Το να κάνεις φάουλ το δέχομαι, παρόλο που διαφωνώ, αλλά το να κάνεις φάουλ αφήνωντας να περάσουν 10 δεύτερα δεν το καταλαβαίνω καν!

2. Με τέτοια διαιτησία μες το ΣΕΦ δεν πάει πουθενά η ομάδα. Σε 3 φάσεις είναι απλά προκλητικοί οι γκριζοπορτοκαλί...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω ότι έκανε βλακεία ο Πριχιόνι στο τέλος, όντας και άθλιος στις βολές. Το ότι περνάνε 10 δεύτερα και κατεβάζει την μπάλα, ενώ η ομάδα του χάνει, για να του κάνουν φάουλ στο τέλος, αυτό είναι λάθος του Πριχιόνι. Έπρεπε κινήθηκε πιο επιθετικά να πάρει πιο γρήγορα το φάουλ για να έχει περισσότερο χρόνο μετά.

Σήμερα ο Γιαννάκης, σε αντίθεση με το παιχνίδι στο Μιλάνο, ήταν καλός. Και ο Ολυμπιακός θύμισε ομάδα Γιαννάκη που ενώ είναι πίσω, ανατρέπει την εις βάρος της κατάσταση προκαλώντας πανικό στον αντίπαλο. Και πολύ καλή διαχείριση στα τελευταία λεπτά, το οποίο θεωρώ και το φόρτε του σαν προπονητής.

Εγώ θα σταθώ στην ωριμότητα του Βούισιτς (5 ασίστ), στο Βασιλόπουλο που είναι υπέρ-απαραίτητος σε ομάδα Γιαννάκη, στον Πρίντεζη που είναι η σωστή απάντηση σε αντίπαλα σχήματα με ημίψηλους και στον Πάργκο ό οποίος με 0/4 βολές σύνολο και κρύος τις μπουμπουνισε. Για μένα θα βοηθήσει περισσότερο από τον Τζος.

ΥΓ Άτυχος ρε Σοφο. Αν ήταν μέσα θα έιχε τελειώσει νωρίτερα το παίχνίδι γιατί η Ταού θα έπαιζε με 4αρι τον ...Vidal.

YΓ 2 Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα στο Fantasy. Το καλό είναι ότι δεν είχαμε 30αρες και 40αρες οπότε μάλλον για ακόμα μια βδομάδα θα κρατηθώ με νύχια και με δόντια στην 1η θέση.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που το ξαναβλέπω.... Δεν έπρεπε να κινηθεί πιο επιθετικά για να πάρει γρηγορότερα το φαουλ αλλά για να επιταχύνει λίγο την επίθεση της Ταού με φάλουλ η χωρίς. Μου φάνηκε ότι άργησε να κατεβάσει την μπάλα και κάπως εγκλωβίστηκε..

Patrick Star είπε...

Τα 10 δευτερόλεπτα που πέρασαν, σε καλό του βγήκαν του Ολυμπιακού. Όταν κάνεις φάουλ στο τέλος για να γλυτώσεις το σουτ, δεν το κάνεις αμέσως.
Επίσης, ο Πριχιόνι -όπως λέει και ο πόγιο- πήγαινε υπερβολικά αργά, λες και ήθελε να ροκανίσει το χρόνο. Δεν πήγε προς το καλάθι ώστε να υποχρεώσει τους αντιπάλους του να του κάνουν φάουλ.
Επομένως, αν πρέπει να περάσουν 5 ή 7 ή 10 δευτερόλεπτα, νομίζω ότι εξαρτάται και από τη φάση, δηλαδή από το πως εξελίσσεται...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά σε καλό βγήκαν ναι, όμως εγώ δεν καταλαβαίνω τη λογική πίσω από το να μη γίνει αμέσως το σουτ. (και δεν το λέω επικριτικά όπως ίσως φάνηκε στο προηγούμενο σχόλιό μου, απλά να καταλάβω θέλω)

Είσαι μπροστά με 3 και κάνεις φάουλ όσο πιο αργά μπορείς ώστε να εκτελέσει μόνο 2 βολές ο αντίπαλος και μετά μέσα σε λίγο χρόνο να πρέπει αφενός να κάνει και αυτός φάουλ και αφετέρου να εκδηλώσει ξανά επίθεση;

Ανώνυμος είπε...

@ glove. Το ιδανικό σενάριο για τα φάουλ, όταν προηγείσαι, είναι να περιμένεις μέχρι ο αντίπαλος να περάσει το κέντρο. Και ειδικά αν έχεις αξιόπιστη άμυνα, όπως ο Ολυμπιακός χθες. Αν καθυστερήσεις και τον αντίπαλο να περάσει το κέντρο ακόμα καλυτερα. Όταν προηγείσαι, βιάζεται ο αντίπαλος όχι εσύ.