ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Το blog του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς - Το άλφα και το ωμέγα στον αθλητισμό


Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσω για μια ερώτηση που μου κάνατε ως προς τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μου… Αυτή η λέξη για μένα είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να κάνει έναν παίκτη καλύτερο ή χειρότερο. Τα «σκαμπανεβάσματα» ή, όπως προτιμώ να λέω, η σταθερότητα ενός παίκτη είναι πολύ σημαντική πάντα. Η ψυχολογία που έχεις σε κάνει σταθερό ή όχι. Αν αφήνεις πράγματα που μπορεί να σου συμβαίνουν να μπαίνουν μπροστά από το στόχο που έχεις βάλει, δεν θα είσαι επιτυχημένος. Συγκεκριμένα, στο μπάσκετ πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και να μην αφήνεις τίποτα να σε επηρεάζει. Εγώ πραγματικά όταν μπαίνω στο γήπεδο θέλω να είμαι καλός, είτε είναι για προπόνηση, είτε είναι αγώνας είτε είναι ένα μονό το καλοκαίρι στην περίοδο των διακοπών.

Πίσω στον τομέα της ψυχολογίας που μαζί με τα προσόντα και τη θέληση είναι το άλφα και το ωμέγα στον αθλητισμό. Η ψυχολογία είναι το πρώτο που πρέπει να δουλέψεις όταν περάσεις από το εφηβικό στο αντρικό, δεν πρέπει να έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου ποτέ. Ένα χαμένο σουτ είναι ένα σουτ που δεν έγινε ποτέ (όσο καλύτερα νιώθεις, τόσο καλύτερα αποδίδεις, όσο καλύτερα αποδίδεις, τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα παίρνεις και αυτό πάει λέγοντας). Ξέρω πως οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάχτυλα, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν, είναι και αυτό ένα εμπόδιο στο στόχο σου που πρέπει να ξεπεράσεις και να αφήσεις πίσω σου.

Τα προσόντα είναι κάτι που χρειάζεται δουλειά επίσης. Τα προσόντα που έχεις είναι αυτά που πρέπει να βελτιώνεις συνέχεια, πάντα μπορείς να γίνεις καλύτερος. Κάποιος που έχει προσόντα δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος παίκτης. Πρέπει να δουλέψει κι άλλο και πάντα να έχει ανταγωνισμό.

Η θέληση είναι καθαρά θέμα ανθρώπου. Πιστεύω πως αν θες… μπορείς. Και ό,τι βρεθεί απλά πρέπει να το κάνεις στην άκρη.

Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Βλαδίμηρε! Αναφέρεις ότι δεν πρέπει ποτέ να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Πιστεύεις ότι αυτό ξεχωρίζει τους μεγάλους σκόρερ από τους απλούς σουτέρ; Για παράδειγμα, δε θυμάμαι ποτέ να είδα παίκτες όπως ο Μπαζίλε ή ο Μάγιερς να διστάζουν να σουτάρουν κι ας είχαν π.χ. 0/10 μέχρι τότε. Εμένα μου αρέσει η πίστη του παίκτη στον εαυτό του, αλλά οι προπονητές πώς αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις;

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Βλαδίμηρε, ευχαριστώ για την απάντηση στο ερώτημά μου για τα σκαμπανεβάσματα.

Η ψυχολογία σου, όπως αναφέρει και ο φίλος "Κ" στο προηγούμενο σχόλιο, τελικά χτίζεται όταν ο προπονητής βοηθάει σε αυτό.

Ελπίζω να διαλέξεις τον επόμενο σταθμό της καριέρας σου (τα επόμενα δύο-τρία χρόνια) με βάση το πόσο μπορεί να σε βοηθήσει ένας προπονητής για να καθιερωθείς και όχι με το ύψος του συμβολαίου που θα σου προσφερθεί.

Προσωπικά εύχομαι αυτός ο σταθμός να είναι η ΑΕΚ!

Στέλιος