ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Όταν ο Μάιερς το... τερμάτισε


Σήμερα, Δευτέρα 26 Γενάρη, ήταν μια σημαντική μπασκετική επέτειος για την Ιταλία, αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Κάρλτον Μάιερς είναι σαφώς ένας τεράστιος παίκτης, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών του ιταλικού μπάσκετ. Είναι ένας σπάνιος σκόρερ που κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για μια δεκαετία, με μέγιστο χάι-λάιτ της καριέρας του την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1999 με την έξοχη τότε εθνική Ιταλίας.

Αυτά τα ξέρουν σχεδόν όλοι. Αυτό που λίγοι, όμως, ξέρουν είναι ότι ο Μάιερς έχει ένα ατομικό ρεκόρ από αυτά που… δε γίνονται! Ο Ιταλός γκαρντ (που γεννήθηκε στο… Λονδίνο από Τζαμαϊκανό πατέρα και Ιταλίδα μάνα) έχει το ρεκόρ Ιταλίας για τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα: 87! Ναι, σωστά διαβάσατε, σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1994, στην 6η αγωνιστική της σεζόν 1994-95 της ιταλικής Α2 (αυτό δε μειώνει καθόλου το κατόρθωμά του), με τη φανέλα της Ρίμινι εναντίον της Ούντινε, ο Μάιερς σταμάτησε στους ογδόντα επτά πόντους!

Ήταν μια από αυτές τις βραδιές ενός μεγάλου σκόρερ που ο αντίπαλος προπονητής εύχεται να μην τύχουν ποτέ στην ομάδα του. Με 14/22 δίποντα, 9/19 τρίποντα και 32/35 βολές ο Μάιερς κατέστρεψε κάθε αμυντική έμπνευση. Απόλυτο δείγμα της πλήρους ανικανότητας της άμυνας να τον περιορίσει είναι σαφώς τα 21 κερδισμένα φάουλ. Εκείνη τη βραδιά ο μεγάλος σκόρερ έπιασε… 94 ranking στο σύστημα αξιολόγησης! Το τελικό σκορ του αγώνα ήταν 147-99, που σημαίνει ότι όχι μόνο ο Μάιερς έβαλε πολλούς περισσότερους πόντους απ’ όσους όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του μαζί, αλλά σχεδόν άγγιξε την παραγωγικότητα ολόκληρης της αντιπάλου ομάδας! Στο ίδιο ματς έγραψε και τα ρεκόρ Ιταλίας για κερδισμένα φάουλ (21) και εύστοχες βολές (32) σε έναν αγώνα.

Αυτός ο αγώνας είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των ικανοτήτων του Κάρλτον Μάιερς, αφού μια εμφάνιση δεν καθιστά έναν παίκτη πραγματικά μεγάλο, αλλά είναι η ολόκληρη η καριέρα του με τα πολλά μεγάλα ματς και την εξαιρετική συνέπεια στο σκοράρισμα για την οποία θυμούνται όλοι τον Ιταλό γκαρντ. Εκτός από τα ανωτέρω, σε ατομικό επίπεδο έχει και τα ρεκόρ Ιταλίας για τους περισσότερους πόντους (μαζί με τον Όσκαρ Σμιτ ) σε τελικό (έβαλε 41 φορώντας τη φανέλα της Τιμσίστεμ Μπολόνια εναντίον της Τρεβίζο το 1997) αλλά και για τους περισσότερους πόντους σε ντέρμπι της Μπολόνια (44, τη σεζόν 1996-97).

Για να δούμε λίγο και το σήμερα, ο Μάιερς υπέγραψε το 2005 4ετές (!) συμβόλαιο με την Σκαβολίνι Πέζαρο την οποία, μπαίνοντας στη γνωστή του θέση, αυτή του ηγέτη και πρώτου σκόρερ, οδήγησε μέσα σε 2 χρόνια από την B1 κατηγορία στην πρώτη της Ιταλίας! Φέτος (στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του), σε ηλικία σχεδόν 38 ετών είναι ακόμη βασικός στη serie Α με τη φανέλα της Πέζαρο (έχει 8 πόντους μ.ο. σε 22 λεπτά ανά αγώνα), η οποία έχει ρεκόρ 6-10 στο πρωτάθλημα.

Αυτό που εύχονται οι απανταχού μπασκετόφιλοι είναι, σαφώς, αυτοί να μην είναι οι τελευταίοι μήνες που βλέπουμε τον Κάρλτον Μάιερς σε ενεργό δράση…

“Good night, and good luck”

by BEN

3 σχόλια:

Darkcity είπε...

Τον Θυμάμαι στην εθνική Ιταλίας με Άμπιο, Φούτσκα, Μενεγκίν, Μπαζίλε. Εκείνη η Ιταλία ήταν πολύ καλή, αφού πήρε την πρώτη θέση το '99. Σαφώς καλύτερη (κατά τη γνώμη μου) από αυτήν του '03-'04, αλλά μάλλον είναι θέμα συμπάθειας, γιατί τότε δε μας απέκλεισαν, όπως συνέβη το 2003.
Αλήθεια, ο Μενεγκίν, τι απέγινε; Το λέω, γιατί θυμάμαι που έβλεπα την Ιταλία το 2003, και μόλις 4 χρόνια μετά το 1999 οι παραπάνω παίκτες απουσίαζαν.
Και μία ερώτηση περί κανονισμών: με ποια λογική θεωρείται παράβαση η μεταφορά μπάλας; Ευχαριστώ.

Age of Basketball είπε...

@darkcity: Ο Αντρέα Μενεγκίν έπαιξε μετά το 1999 σε Βαρέζε και Σκίπερ Μπολόνια, δοκιμάστηκε στο NBA και τον Μάρτιο του 2005 τραυματιστηκε στο γοφό παίζοντας για τη Βαρέζε. Προσπάθησε για 1,5 χρόνο να επανέλθει αλλά δεν μπόρεσε ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τα γήπεδα τον Αύγουστο του 2006 σε ηλικία 32 ετών.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

@ Όσους κοιτάνε σήμερα για τις αλλαγές στο fantasy. Τιμή και δόξα στον Kenny Adeleke, που πρέπει να ξεπουλήσω τρεις ομάδες για να τον αγοράσω (1290,0). Ευτυχώς είναι τραυματίας και δε θα χρειαστεί.
ΥΓ Μάλλον τιμή και δόξα στους διαχειριστές του site της ευρωλίγκας για ακόμα μια φορά