ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Η ανάσταση του Λαζάρου


Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μπασκετμπολίστες της τελευταίας δεκαετίας, μοιάζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του! Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος από τις 5 Δεκέμβρη είναι πια στην Ιταλία και τη Φορτιτούντο (ή GMAC Μπολόνια αν προτιμάτε) ως δανεικός μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η απόφασή του φαίνεται πλέον ότι ήταν απολύτως σωστή.

Μετά τις πολύ καλές χρονιές που έκανε στην Ντιναμό και τη Ρωσία, ο Λάζαρος μετακόμισε στη Μαδρίτη για να παίξει στη Ρεάλ γεμάτος με όνειρα αλλά και προσδοκίες. Εκεί, όμως, βρήκε μπροστά του τον Πλάθα, έναν μέτριο και ακατάλληλο για ομάδα τέτοιου επιπέδου προπονητή (η παρουσία του άλλωστε στον πάγκο οδήγησε τη Ρεάλ πέρσι σε αποτυχία σε όλες τις διοργανώσεις). Ο Πλάθα έστησε τη Ρεάλ χωρίς οργανωμένα ομαδικά plays, χωρίς καλά συστήματα και, κυρίως, χωρίς καθόλου να ακουμπάει η μπάλα στον σέντερ. Έτσι, μέσα σε μια βραδιά, ο Παπαδόπουλος μετατράπηκε από πρωταγωνιστή σε ρολίστα, κλείνοντας την περσινή σεζόν με αρκετά χαμηλότερους μέσους όρους από τους συνηθισμένους του (5.4 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ στην Ισπανία και 6.9 πόντοι – 3.2 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα).

Η φετινή σεζόν ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, αφού ο Πλάθα δεν υπολόγιζε σχεδόν καθόλου τον Παπαδόπουλο, εκτοπίζοντάς τον από το rotation, με αποτέλεσμα στα τέλη Νοέμβρη, ο διεθνής σέντερ να έχει αγωνιστεί μόλις σε 8 αγώνες συνολικά σε Ισπανία και Ευρώπη χωρίς να μπορεί να αποδώσει σε 13 λεπτά ανά αγώνα (3,5 πόντοι και 1.9 ριμπάουντ) με αποκορύφωμα τον ολικό παραγκωνισμό του το Νοέμβριο, όταν δεν έπαιζε σχεδόν ποτέ.

Έτσι, η πρόταση για δανεισμό μέχρι το τέλος της σεζόν από τη Φορτιντούτο ήρθε σα λύτρωση για τον έμπειρο σέντερ που η παρουσία του στη Ρεάλ οδήγησε τους μόνιμους πολέμιούς του στο συμπέρασμα ότι η καριέρα του είχε πάρει ανεπανόρθωτα την κατιούσα. Ο Λάζος, λοιπόν, διψασμένος για μπάσκετ και για απαντήσεις, ανακοινώθηκε στις 5 Δεκέμβρη από τη Φορτιντούτο και 2 μέρες μετά, με ελάχιστες προπονήσεις και χωρίς αγώνες όλο τον προηγούμενο μήνα, έπαιξε 34 λεπτά και είχε 19 πόντους και 14 ριμπάουντ!

Ο καιρός από τότε περνάει με τους ίδιους ρυθμούς για τον Παπαδόπουλο, η παρουσία του οποίου στην ομάδα της Μπολόνια (η οποία, πάντως, προς το παρόν χτυπημένη από τραυματισμούς είναι από τις πιο άτυχες ιταλικές ομάδες της χρονιάς) αποδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι ο Πλάθα δεν είχε ιδέα για το πώς να τον χρησιμοποιήσει και να τον εκμεταλλευτεί και καταρρίπτει όλες τις… συνωμοσίες που και πάλι διατυπώθηκαν. Έχει παίξει 12 αγώνες (σε ιταλικό πρωτάθλημα και Eurocup) με τη φανέλα της Φορτιντούτο και έχει βρει και πάλι την… υγειά του: έχει συνολικά περίπου 29 λεπτά ανά αγώνα, 11.5 πόντους, 7.25 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 16.8 στο σύστημα αξιολόγησης ranking (ουσιαστικά πενταπλασίασε το ranking που έκανε στην αρχή της σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ)!

Μπορεί η επιλογή του να πάει στη Ρεάλ να αποδείχθηκε λανθασμένη για τον ίδιο εκ του αποτελέσματος και σε ένα δύσκολο σημείο για την καριέρα του, η «στροφή» όμως για η Ιταλία το Δεκέμβρη δείχνει ότι ο Λάζαρος παραμένει ένας σέντερ που μπορεί να ανεβάσει μια ομάδα και ότι σίγουρα έχει ακόμα μέλλον στην καριέρα του. Δεν είναι, άλλωστε, ούτε 29 ετών και το γεγονός ότι τον βλέπουμε και πάλι στα γνωστά του υψηλά επίπεδα είναι ένα πολύ καλό νέο.

“Good night, and good luck”

by BEN

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και για κατι ελληνικες ομάδες που θελουν να πανε στο Βερολινο αυτη τη στιγμη ο Λάζος θα ήταν υπερχρήσιμος οσον αφορα τη συνεισφορα του στην αμυνα και τα σκουπιδια.Αλλά όχι ξέχασα: ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ διαφωνει...

Ανώνυμος είπε...

Έχει πολύ μπάσκετ ακόμα μέσα του.

Ανώνυμος είπε...

O Lazos panta iksere basket kai opoios proponitis ton ekmetalleutike pire titlous.