ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Μα... ζακέτα;


Τα αποτελέσματα στην πρώτη «μέρα της κρίσης» ήταν φυσιολογικά και χωρίς τη μεγάλη συγκίνηση. Αν ήμασταν σε οποιαδήποτε άλλη αγωνιστική, το διπλό της Παρτιζάν στη Μόσχα θα αποτελούσε έκπληξη μεγατόνων, καθώς η ρωσική ομάδα τα τελευταία 6 χρόνια έχει χάσει 5 φορές στο γήπεδό της και μόνο από ομάδες που είναι στο ίδιο με αυτή θεωρητικά επίπεδο. Έξι ήττες πλέον, αφού η Παρτιζάν ξεπέρασε την… κατάρα του τελευταίου λεπτού και κέρδισε με 63-66.

Ο βασικότερος λόγος που κέρδισε ήταν η απίστευτη ασυλία και προστασία που έχει η… ΤΣΣΚΑ από τη διαιτησία. Οι Ρώσοι έφτασαν στο τελευταίο λεπτό με 1 φάουλ στην περίοδο! Εκεί έκαναν ένα για να πάμε στην τελευταία φάση του αγώνα με 12 δευτερόλεπτα για το τέλος και το σκορ στο 63-64. Η Παρτιζάν είχε την μπάλα και η ΤΣΣΚΑ έπρεπε να κάνει 3 φάουλ για να στείλει τους Σέρβους στις βολές! Έφαγε 8 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ο Λάνγκντον δεν βρήκε χρόνο να πάρει το σουτ της ισοφάρισης, αφού έχασε την μπάλα αρχικά.

Έτσι, ο Τέπιτς και η παρέα του πήραν την πρόκριση με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Και λέω ο Τέπιτς και η παρέα του γιατί ο νεαρός Σέρβος απέναντι στην περιφέρεια της (αδιάφορης πάντως είναι η αλήθεια) ΤΣΣΚΑ είχε 13 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ δείχνοντας το προφανές… ότι το μέλλον του ανήκει.

Χαρακτηριστικό στοιχείο από τα παιχνίδια της πρώτης μέρας: από τα 6 παιχνίδια που έγιναν, οι 4 από τις 5 αδιάφορες ουσιαστικά (λέω ουσιαστικά και όχι τυπικά) ομάδες είχαν κάτω από 20 πόντους δεκάλεπτο: 16 η Ρεάλ, 19 η Μπαρτσελόνα και το αποκορύφωμα της… βαρεμάρας 14 ο Παναθηναϊκός και 14 η ΤΣΣΚΑ. Αν θέλετε βάζουμε και τον Πανιώνιο στους 19, αλλά δεν τον μετράω. Μόνη εξαίρεση η Σιένα που είχε 26 πόντους.

Στο Ελληνικό κέρδισε η ομάδα που ήθελε να κερδίσει. Πριν το ματς ο Πιέρο «νιώθω-ωραίος-με-το-Αρμάνι-τζιν-μου-και-τη-ζακέτα-μου-και-ποζάρω-στον-φακό» Μπούκι φώναζε στον Χόκινς για να τον ντοπάρει το γνωστό σύνθημα… «Χόκινς παίξε το μπάσκετ της ζωής σου, αλλιώς θα σε… (ξέρετε τη συνέχεια)». Τελικά το σύνθημα το άκουσε ο Βιτάλι και έπαιξε το μπάσκετ της ζωής του με 32 πόντους και 7/9 τρίποντα. Όμως και πάλι δεν θα έφτανε αυτό, καθώς ο Πανιώνιος προηγήθηκε με 55-45 μέχρι ο Χόκινς να κάνει ένα προσωπικό 10-0 και να γυρίσει τον αγώνα.

Η Αρμάνι πέρασε στον επόμενο γύρο λοιπόν και αυτό σημαίνει ότι αποκλείστηκε η Εφές. Η Εφές ξεκίνησε τη χρονιά με ελπίδες και όνειρα για οκτάδα και φάιναλ φορ και την ολοκλήρωσε ντροπιασμένη τον Γενάρη. Δεν της φταίει κανείς βεβαίως, καθώς στα 6 ματς με Παρτιζάν, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ πήρε μόνο το ένα και αυτό με 1 πόντο (την Παρτιζάν εντός). Ε, βάλτε και την ήττα από τον Πανιώνιο στην Πόλη, η Εφές φέτος έκανε τη χειρότερη ουσιαστικά σεζόν στην ιστορία της στη διοργάνωση. Κάθε πέρσι και καλύτερα οι Τούρκοι, που κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσουν να παίξουν σύμφωνα με το ρόστερ τους.

Στον όμιλο του Παναθηναϊκού, το θέμα ήταν το ματς της Βαρκελώνης. Όχι επειδή η Μπαρτσελόνα είναι… ασταθής, αλλά επειδή η Ζαλγκίρις με τις δύο νίκες είχε χτίσει… μομέντουμ. Τελικά, οι Λιθουανοί άντεξαν ένα ημίχρονο και μετά παραδόθηκαν χωρίς όρους. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με το μέσο όρο διαφοράς της. Μέχρι στιγμής κέρδιζε τα εντός έδρας με 21.2 πόντους, τη Ζαλγκίρις την κέρδισε με 22.

Ο όμιλος του Παναθηναϊκού είχε ένα μοναδικό στατιστικό. Ήταν ίσως ο πιο περίεργος όμιλος στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Χωρισμένος σε δύο ταχύτητες, με τις 3 καλές να μετρούν 6-0 η καθεμία απέναντι στις 3 πιο αδύναμες, ήτοι συνολικό 18-0! Και οι τρεις αδύναμες είχαν 2-2 η μία με την άλλη για να κριθεί η πρόκριση υπέρ της Προκόμ στη διαφορά πόντων. Οι Πολωνοί πρέπει να έφαγαν την πιο γλυκιά 20άρα της ιστορίας της, αφού προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Ο Παναθηναϊκός τελείωσε την αγγαρεία με την Προκόμ, είναι 3ος στον όμιλο και περιμένει την κλήρωση της Δευτέρας για να δει ποιες αντιπάλους θα αντιμετωπίσει.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το άρθρο για τη βελτίωση του άλματος των παικτών του μπάσκετ θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, αν όλα πάνε καλά, καθώς μέχρι τότε οι ημέρες είναι κλεισμένες με πρωταθλήματα και κληρώσεις.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον, αν τυχει στον ΠΑΟ ομιλος με Μαλαγα και Ρομα ενω στην Σιενα ομιλος με Ταου ή ΤΣΣΚΑ και στην Μπαρτσα ομιλος με Ολυμπιακό και Παρτιζάν το κρατούμενο θα είναι ενα: ο πρώτος γύρος δεν αξίζει τίποτα!Ε ρε γελιο που θα πεσει...

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Αυτό που λες περί της αξίας του πρώτου γύρου ειναι γενικά σωστό. Η δυναμικότητα των ομάδων ειναι γνωστή, ανεξάρτητα από τη θέση τους. Ας πούμε ποιος προτιμά την 4η Παρτιζάν από την 3η Αρμάνι, για να πάω σε ένα παράδειγμα "πιο αδύναμων" ομάδων; Ας περιμένουμε ως τη Δευτέρα.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση για το fantasy.
στο νέο γύρο πόσες αλλαγές έχουμε διακίωμα να κάνουμε (δεδομένου οτι κάποιοι παίκτες "αποκλείστηκαν);;

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα το σχόλιο σας για τις δηλώσεις του Ομπράντοβιτς.
Σε ποιους παίκτες αναφέρετα;
Βλέπω τον ΠΑΟ να ακολουθά την πορεία της Εθνικής Σερβίας.

Ανώνυμος είπε...

@ X. Αν θυμάμαι καλά από την προηγούμενη φορά, τουλάχιστον όλους τους παίκτες.

Age of Basketball είπε...

@X.: μετά το τέλος της 10ης αγωνιστικής και πριν την έναρξη του Top-16 υπάρχει δικαίωμα για απεριόριστες αλλαγές. Κατά τη διάρκεια του Top-16 και πάλι επιστρέφουμε στις 3 ανά εβδομάδα.

@ανώνυμος: Αρχικά αναφερόταν στην πρώτη πεντάδα του. Αν είδες το ματς στα πρώτα 14 λεπτά ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με 2 πεντάδες. Τη βασική να παίζει 5:18 και μετά να φεύγει σύσσωμη και να μπαίνουν 5 άλλοι παίκτες μαζί.

Η λογική λέει ότι αναφερόταν σε Τσαρτσαρή, Χατζηβρέττα, Περπέρογλου, αν και νομίζω ότι περισσότερο πήγαινε στη γενικότερη διάθεση της ομάδας τον τελευταίο καιρό.

Γενικώς ο Ομπράντοβιτς συνηθίζει τέτοιες εκρήξεις, ώστε να μαζέψει τους παίκτες του και να τους αφυπνίσει. Δεν νομίζω να υλοποιήσει το... 6-7 παίκτες ανά ματς.

Όσο για το μέλλον της ομάδας, όντως χρειάζεται βελτίωση για να προχωρήσει, αλλά έχει την εμπειρία να το κάνει. Θα δούμε μετά την εναρξη του Top-16.

Πάντως, ακόμη και στα όρια της υπερβολής, οι δηλώσεις δείχνουν και το κλίμα στην ομάδα. Ο Ομπράντοβιτς σίγουρα σκεφτόταν και το ματς με το Μαρούσι, το οποίο δεν είναι Προκόμ και ενδεχόμενη ήττα ίσως στοιχίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο στον Παναθηναϊκό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα στοιχίσει μάλλον και το πρωτάθλημα, κακά τα ψέμματα.

Ο Τσαρτσαρής σίγουρα είναι ντεφορμέ αλλά το να λες ότι δεν αξίζει να φορά τη φανέλα της ομάδας παραπάει, δε βρίσκετε;

Όπως και να 'χει, το θέμα είναι ότι και οι δύο ελληνικές ομάδες τα πάνε χάλια και πρέπει να αλλάξουν δραματικά πρόσωπο για να ελπίζουν έστω στο Final Four.

Όχι τίποτε άλλο, τσάμπα και τα εισητήριά μου! :P

Καλή χρονιά επί τη ευκαιρία, έστω και αργοπορημένα!

Age of Basketball είπε...

@the glove: Δεν πήγαινε στον Τσαρτσαρή αυτό. Πήγαινε στους νέους. Ο Τσαρτσαρής εξάλλου όπως έμαθα σήμερα τραυματίστηκε κιόλας, οπότε μάλλον έκανα λάθος πριν.

Βέβαια, ο Ομπράντοβιτς μάλλον τα είχε "πάρει" και για όσα διέρρευσαν... για το όργιο της Κυριακής, στο οποίο οι πληροφορίες λένε ότι εμπλέκονταν και παίκτες του Παναθηναϊκού.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

"για το όργιο της Κυριακής, στο οποίο οι πληροφορίες λένε ότι εμπλέκονταν και παίκτες του Παναθηναϊκού."

poio orgio??? pisteuw pws ennoouse spanouli k perperoglou, eidika o 2 einai ektos klimatos

Ανώνυμος είπε...

Το site της ευρωλίγκα είναι επιεικώς για κλάμματα...

Age of Basketball είπε...

@Ανώνυμος: η λέξη όργιο χρησιμνοποιήθηκε κυριολεκτικά! Δες τι εννοούμε στο υστερόγραφο του επόμενου άρθρου.

@el pollo diablo: Να φανταστώ ότι μπαινοβγαίνεις στο site μετρώντας πόντο πόντο το ranking για το fantasy;; Σήμερα ειδικά το site μας έσπασε τα νεύρα.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Σαν τον Ολυμπιακό ένα πράγμα; :P