ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Τελικά, απογοήτευση


Ο Ολυμπιακός έχασε και το τρίτο εκτός έδρας ματς απέναντι σε πολύ καλή ομάδα φέτος, αφού εξαιτίας της κακής του άμυνας βρέθηκε να κυνηγάει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό τη Μακάμπι και δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορούσε να κάνει την απαραίτητη κίνηση για να πάρει το πάνω χέρι για τη νίκη. Έτσι, παρότι πήγε με –2 στα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο, δέχθηκε ένα σερί 9-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου, δεν μπόρεσε ουσιαστικά ποτέ να μειώσει, με αποτέλεσμα το ματς στο τελευταίο πεντάλεπτο να γίνει ένα παιχνίδι για την τελική διαφορά, η οποία, στην πράξη, δε διαφοροποιήθηκε πάντως και ιδιαίτερα.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, κυρίως, γιατί δεν μπόρεσε να διαφυλάξει τη ρακέτα του. Δέχθηκε περίπου 50 πόντους από τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο Γκέρσον στη φροντ-λάιν, ενώ και τα περισσότερα δίποντα του Αρόγιο μπήκαν από διεισδύσεις. Ο Βούισιτς δε βοήθησε στα ριμπάουντ, ενώ τα 12 που πήρε ο Μπουρούσης «κρύβουν» τα 5 επιθετικά που του πήρε ο Φίσερ, 4 από τα οποία κατέληξαν σε φόλου ή άμεσο καλάθι, τελικό αποτέλεσμα στα ριμπάουντ 37-28 υπέρ της Μακάμπι. Έτσι, με τον Γκριρ να είναι εκτός κλίματος, τον Τσίλντρες να έχει 50% σε ό,τι δοκίμασε και τον Μπράουν να ολοκληρώνει από την περιφέρεια ό,τι περίσσευε από τους ψηλούς, ο Ολυμπιακός, με καλύτερους τον Χαλπερίν και τον Παπαλουκά, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Το νόημα της ήττας είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμη δουλειά για να κερδίσει τα δύσκολα εκτός έδρας ματς και δεν πρέπει να «βραχυκυκλώνει» όταν ο αντίπαλός του μπαίνει στο γήπεδο καλά διαβασμένος. Πρακτικά, αυτή η ήττα σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός για να βγει πρώτος θα πρέπει ο ίδιος να κερδίσει τη ΛεΜάν ενώ η Μακάμπι να πάρει τη νίκη μέσα στην Ισπανία επί της Μάλαγα (με λιγότερους από 26 πόντους). Οι «ερυθρόλευκοι» κινδυνεύουν να χάσουν τη δεύτερη θέση μόνο αν χάσουν από τους Γάλλους.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα καλό παιχνίδι στην Ιταλία, πιθανώς πιο μυαλωμένο και από αυτό του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ εναντίον της Σιένα, είχε διαστήματα που είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά το τέλος τον βρήκε ηττημένο, κυρίως, επειδή οι Ιταλοί μπόρεσαν να πάρουν το πάνω χέρι στο τέλος με δύο κλεψίματα και με δύο τρίποντα εκτός λογικής από Καραρέτο και Μακιντάιρ, με τον πρώτο να τελειώνει το ματς με ένα ακόμη εύστοχο σουτ έξω από τα 6,25, με το οποίο έφτασε τα 5/5.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν εξαιρετικά το πικ εν ρολ με τον Μπατίστ, που βρέθηκε σε μεγάλη μέρα με 10/13 δίποντα και 8/9 βολές, και πήραν σουτ με καλούτσικα ποσοστά από τους περιφερειακούς τους. Ωστόσο, έκαναν πάρα πάρα πολλά λάθη (27 είναι τεράστιος αριθμός ακόμη και αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Σιένα έκανε 22), έχασαν κρίσιμα αμυντικά ριμπάουντ στο τέλος που έδιναν δεύτερες ευκαιρίες στους Ιταλούς και δεν είχαν το χαρακτήρα που έδειξε η Σιένα στο φινάλε, για τη νοοτροπία νικητή της οποίας τα έχουμε ξαναπεί. Έτσι, έχασαν μια νίκη που θα μπορούσαν να είχαν πάρει και που 3-4 λεπτά πριν τη λήξη το momentum ήταν δικό τους.

Ένα μεγάλο αστεράκι πρέπει να βάλουμε δίπλα στο όνομα του Φώτση που έκανε πιθανώς το χειρότερο παιχνίδι που θα μπορούσε με 0 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 λάθη και 2 φάουλ σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Ο «μπάτμαν» είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες παίκτες και θα πρέπει να βρει τον εαυτό του αυτήν την εποχή για να προσφέρει αυτά που μπορεί. Αυτή η ήττα φέρνει ουσιαστικά τρίτο τον Παναθηναϊκό, κατάληξη που προκαλεί λίγο προβληματισμό δεδομένου ότι τον βρίσκει κάτω από τις άλλες δύο καλές ομάδες του ομίλου.

Στη Ρώμη έγινε ματσάρα με την Ταού να καταφέρνει να αποδράσει στην παράταση με την υπερπολύτιμη εκτός έδρας νίκη στηριζόμενη βασικά στον Ρακόσεβιτς που τα έκανε όλα τέλεια εκτός από τα τρίποντα, αλλά και τον Μάικλ να είναι καθοριστικός στην παράταση, την ώρα που Σπλίτερ και Τελέτοβιτς, ενώ άρχισαν καλά, ήταν χειρότεροι όσο περνούσε η ώρα. Η Ρόμα έχασε μεγάλη ευκαιρία για την πρωτιά, παρότι είχε σε καλή μέρα τον Τζάαμπερ και μπόρεσε να εκμεταλλευτεί στα δύσκολα την αξία του Χάτσον. Δεν είχε, όμως, το χαρακτήρα και την εμπειρία στην παράταση για να πάρει το ματς.

Στον τρίτο αγώνα στην Ιταλία, η Αρμάνι πήρε το αποτέλεσμα που… περιμέναμε απέναντι στη Ρεάλ χάρη στο εξαιρετικό της τελευταίο δεκάλεπτο (21-8 επιμέρους σκορ) και τον οίστρο του Μορντέντε έξω από τα 6,25 (αυτό δεν είναι έκπληξη, ο άνθρωπος είναι ο πιο εύστοχος στην ιστορία της Ευρωλίγκας). Ο όμιλος είναι ακόμα πολύ ανοικτός με 4 ομάδες να παίζουν για 4 θέσεις και τον Πανιώνιο να κυνηγάει.

Η Μάλαγα πήρε μια πολύ δύσκολη νίκη στην Κροατία, με τον Πρκάτσιν να χάνει λέι-απ νίκης και πλέον οι Ισπανοί ξέρουν ότι αν κερδίσουν θα είναι πρώτοι στον όμιλο. Στη Σλοβενία, η Φενέρ κερδίζοντας καθαρά την Ολίμπια «καθάρισε» και την πρόκριση και μπορεί να κυνηγήσει τη δύσκολη νίκη με 10 πόντους επί της Ρόμα για να ανέβει δεύτερη.

Τέλος, στο «κλου» της ημέρας η Ζαλγκίρις δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την απόλυτη ανατροπή. Κέρδισε τη Νανσί παίρνοντας και τη διαφορά, αλλά αυτό δε θα της αρκέσει στην τριπλή ισοβαθμία. Ήταν ένα σπάνιο ματς με τις δύο ομάδες να δίνουν τα πάντα για την επιβίωσή τους και να στέλνουν συνέχεια η μία την άλλη στις βολές στο τέλος. Εξαιτίας των πολλών φάουλ και βολών ο αγώνας βγάζει φοβερά στατιστικά: 105-94 τελικό σκορ με τις δύο ομάδες να είναι στο 79-78 2 λεπτά πριν τη λήξη (!) για να βάλουν μαζί 24 βολές στα τελευταία 120 δευτερόλεπτα (!), 41-36 σκορ τελευταίας περιόδου (!) και 9 παίκτες με 4 ή 5 φάουλ!

“Good night, and good luck”

by BEN

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μ'αυτά και μάυτά ο παο ενδεχομένως να έχει μια καταπληκτική κλήρωση στο δέυτερο γύρο! η διαφαινόμενη πρωτιά της μάλαγα στον όμιλο του ολυμπιακού του δίνει πιθανότητες 50% (και ανάλογα με τις κατατάξεις στους υπόλοιπους ομίλους το ποσοστό μπορεί και να ανέβει!!). αν του κάτσει η μάλαγα οποιαδήποτε δεύτερη και να του έρθει (ρεάλ και ρόμα οι υποψήφιες) δεν μπορεί να το στερήσει την πρώτη θέση!
για τον ολυμπιακό πάλι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς έχει πολλές πιθανότητες να πέσει πάνω στην barca κι αν τη γλυτώσει τον περιμένουν cska και tau. ας ελπίσουμε οτι θα είναι η τρίτη καθώ είναι η μόνη που μπορεί να χτυπήσει. ευτυχώς πάντως για τον ολυμπιακό που ο παο βγήκε τρίτος κι έτσι δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τη σιένα ως τρίτη! ούτε να το φανταζόμουν δε θα ήθελα!!

το ερωτηματικό είναι το εξης:εφόσον η ισπανική ρεάλ περάσει είτε ως δεύτερη είτε ως τρίτη (δεν έχει σημασία) και στους υπόλοιπους ομίλους απ'ότι φαίνεται βγουν πρώτες οι υπόλοιπες ισπανικές ομάδες τί θα γίνει και πώς θα επηρεάσει αυτό την κλήρωση

Bobos είπε...

Με την εικόνα -της πρώτης φάσης- που έδείξαν και οι 2 μεγάλοι, δεν πιστεύω πως έχουν ιδιαίτερη τύχη για την κατάκτηση του τροπαιού φέτος... Θα πρέπει να σοβαρευτούν στον επόμενο γύρο και να τους βοηθήσει λίγο και η κλήρωση... Παρά τα "βαρύγδουπα" ρόστερ και οι 2 έχουν χτυπητές αδυναμίες ακόμα...Μπήκε ο Γενάρης και οι δικαιολογιες του μονταρίσματος δεν θα είναι αποδεκτές για πολύ ακόμα...

Age of Basketball είπε...

@Χ.: Στην κλήρωση η Ευρωλίγκα προσέχει πρώτα να μην πέφτουν ομάδες από την ίδια χώρα και κατά δεύτερο λόγο ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο στον προηγούμενο γύρο.

Βέβαια, το θέμα με τη Ρεάλ είναι πολύ περίεργο, καθώς αν βγουν οι 3 ισπανικές πρώτες και εκείνη 2η, τότε θα πάει είτε με ομάδα της ίδιας χώρας είτε με ομάδα που ήταν στον ίδιο όμιλο. Αν βγει ο ΟΣΦΠ πρώτος θα παει μονο με τον ΟΣΦΠ. Η λογική λεει ότι όπου πέσει εκεί θα μείνει αν πάνε οι 3 ισπανικές πρώτες.

Θα δούμε, πάντως οι προϋποθέσεις είναι αυτές. Με ΤΣΣΚΑ μπορούν να πάνε και οι δύο αιώνιοι αν βγουν 3ος και 2ος. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα πάει η κλήρωση μέχρι τον ΟΣΦΠ.

@bobos: Έχεις δίκιο για τις δικαιολογίες. Αμφότεροι είναι προβληματικοί. Ο ένας έχει χάσει κάθε δύσκολο εκτός έδρας ματς, ο άλλος έχει χάσει από τις άλλες δύο καλές ομάδες και μάλιστα με μία βαριά ήττα.

Είναι νωρίς ακόμα, όμως. Έχουν το ρόστερ, την εμπειρία και τις ικανότητες να βελτιωθούν και να πάνε ως το τέλος.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Το μάρτη ξυρίζουν το γαμπρό. Ειδικά ο Παναθηναικός δε νομίζω ότι έχει περάσει περίοδο φόρμας. Μακάρι να τα καταφέρει όταν πρέπει.

Αλλά εγώ θα πω και τον καημό μου για το φάντασυ. Επειδή των φώτων είχα πάει ταξιδάκι, ήταν αδύνατο να κάνω τις αλλαγές τρίτη. Και ναι, σωστά μαντέψατε, χτύπησε ο Γουντς, πάνω στον οποίο είχα ποντάρει πολλά...

Ανώνυμος είπε...

Πλέον, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ έχουν μικρά περιθώρια βελτίωσης.

Ειδικά οι περιφερειακοί του ΠΑΟ, φαίνεται ότι από το πολύ "πικ εν ρόλ", έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στον ευατό τους, εκτός Γιασικεβίτσους. Δύσκολο να παίξουν πολύ καλύτερα. Φαίνεται ότι Μπάρτσα, Ταού, Σιένα και ΤΣΚΑ είναι καλύτερες ομάδες φέτος.

Στο μόνο που μπορεί να ελπίζουν οι ελληνικές ομάδες είναι να αποτελέσουν την - παραδοσιακή - έκπληξη και να περάσουν στο φάιναλ φορ.

Κρίμα για τα λεφτά που δαπανήθηκαν. Θα μπορούσαν να είχαν πιάσει πολύ καλύτερο τόπο.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Συμφωνώ για το Μάρτη. Όλη η χρονιά ουσιαστικά πάντα κρίνεται σε ένα ματς στα προημιτελικά. Έτσι θα γίνει και φέτος. Αν βέβαια ο δύο παίξουν όπως πρέπει και φτάσουν εκεί. Που πιστεύω ότι θα φτάσουν.

Άστο το φάνταζι... Πίκρα για όλους...

@ανώνυμος: Μην απογοητεύεσαι. Οι ισορροπίες στην Ευρωλίγκα είναι ιδιαίτερα λεπτές. Εξάλλου, και οι δύο ελληνικές δεν έχουν φορμαριστεί ακόμα. Το πότε θα το κάνουν είναι το σημαντικό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

@ ΑοΒ από ανώνυμος: Δεν είναι θέμα απογοήτευσης, αλλά προσπάθεια αντικειμενικής παρατήρησης και ανάλυσης.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα φορμαρίσματος, αλλά χημείας και χαρακτηριστικών των ομάδων μας που δεν τους επιτρέπουν να παίρνουν μάτς σαν αυτά της Πέμπτης.

Ίσως του χρόνου.

Age of Basketball είπε...

Η απογοήτευση είναι συναίσθημα, η παρατήρηση και η ανάλυση είναι δραστηριότητες, δεν μπορούμε να τα αντιπαραβάλλουμε. Απογοήτευση είναι το συναίσθημα που δημιουργείται όταν αποτυγχάνεις παρά τις αντίθετες προσδοκίες. Είναι το συναίσθημα που σου προκαλεί η ήττα με 13 πόντους του Ολυμπιακού ενώ έχει το διπλά καλό ρόστερ από τη Μακάμπι και η ήττα του Παναθηναϊκού ενώ προηγείτο με 5 πόντους 3 λεπτά πριν τη λήξη.

Είναι και φορμάρισμα και χημεία και χαρακτηριστικά και πολλά άλλα. Επίσης είναι μήνας Γενάρης και ποτέ δεν κρίθηκε η Ευρωλίγκα από τον πρώτο γύρο.
BEN