ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

A-rtificial I-ntelligence for title hunting


Άλλα είχαμε στο μυαλό να πούμε σήμερα, αλλού θα ταξιδέψουμε. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να εισάγουμε μια καινούργια κατηγορία άρθρων και αφιερωμάτων στο Age of Basketball, ήρθε η ανταλλαγή των Πίστονς με τους Νάγκετς και… μας πρόλαβε.

Άλεν Άιβερσον στο Ντιτρόιτ, Τσόνσι Μπίλαπς, Αντόνιο ΜακΝτάις και Τσέικ Σαμπ στο Ντένβερ. Εκ πρώτης όψης (και δεύτερης, και τρίτης…) είναι μια ανταλλαγή για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι ο κερδισμένος. Δεν είναι σαν εκείνη του Γκαρνέτ στη Βοστόνη ή του Γκασόλ Στους Λέικερς. Είναι μια ανταλλαγή, ίσως η ανταλλαγή της χρονιάς, η οποία σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση. Ποιος κέρδισε; Ποιος έκανε το καλύτερο deal; Ποιος ρισκάρει τα περισσότερα;

Αυτό μάλλον είναι εύκολο: οι Πίστονς ρισκάρουν τα περισσότερα. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το πείραμα του Άιβερσον στο Ντένβερ είναι πασιφανές ότι έχει αποτύχει. Οι Νάγκετς δεν πήγαιναν, δεν πάνε και δεν επρόκειτο να πάνε πουθενά με το ρόστερ που είχαν μέχρι χτες. Κανείς δεν έπαιζε άμυνα, όλοι ήθελαν να σουτάρουν, Άντονι και Άιβερσον δεν έδεσαν ποτέ, Κένιον Μάρτιν και Τζ. Ρ. Σμιθ έβλεπαν… τις μπάλες να περνούν και σούταραν κάθε… Halloween (για να είμαστε και επίκαιροι). Πλέον έχουν δίπλα τους τον ίσως πιο σκληρό πλέι μέικερ του πρωταθλήματος, έναν απίστευτο αμυντικό, τρομερό πασέρ, παίκτη που θέλει πρώτα να πασάρει και μετά να σουτάρει, παίκτη που θα ωφελήσει την ομάδα αγωνιστικά, ενώ μαζί με τον ΜακΝτάις μπορούν να βελτιώσουν (δεν τολμώ να πω «μεταμορφώσουν») την αστεία άμυνα των Νάγκετς. Πιο σημαντικό όμως; Το γυαλί είχε σπάσει. Μέχρι και οι πέτρες στο Ντένβερ ήξεραν ότι ο Άιβερσον το καλοκαίρι θα έριχνε μαύρη πέτρα πίσω του. Το συμβόλαιο τελείωνε και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει στους Νάγκετς. Άρα, έδιωξαν έναν παικταρά που ήταν με το ένα πόδι εκτός ομάδας και πήραν έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ στο ΝΒΑ, ο οποίος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2011, συν άλλη μία χρονιά με οψιόν της ομάδας. Άρα, το Ντένβερ σε αυτό δείχνει να χτύπησε διάνα, και πράγματι έτσι είναι.

Υπάρχει βέβαια και το θέμα του ΜακΝτάις. Οι πληροφορίες των Αμερικανών λένε ότι ο ΜακΝτάις δεν θέλει να παίξει στους Νάγκετς και δεν είναι διατεθειμένος καν να παρουσιαστεί για ιατρικές εξετάσεις. Αν αυτό ισχύει και ο ΜακΝτάις ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το μπάσκετ, οι Νάγκετς είναι διατεθειμένοι να του δώσουν το 50% των χρημάτων του και να τον αφήσουν να παίξει αλλού. Το 50% είναι το πολύ μέχρι 6,8 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς ο ΜακΝτάις έχει ήδη δύο φορές παίξει στους Νάγκετς (1995-97, 1998-2002). Αυτό το σημείο είναι πρόβλημα για τους Νάγκετς, τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα είναι οριακά στο luxury tax.

Οι Νάγκετς παραμένουν στο όριο για την πρόκριση στα πλέι οφς της Δύσης, αλλά τώρα άλλαξαν την πορεία τους, που όλοι ξέραμε ότι θα ήταν αποκλεισμός στον πρώτο γύρο των πλέι οφς, αν προκρίνονταν. Μπορεί ο πιο σκληρών των «Σκληρών Πίστονς» να δώσει το κάτι παραπάνω στους Νάγκετς; Ίδωμεν…

Στην αντίπερα όχθη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Οι Πίστονς είναι μια από τις ομάδες που περίπου 25 ομάδες στο NBA ζηλεύουν και θα άλλαζαν ευχαρίστως θέση μαζί τους.

Κάθε χρόνο πάνω από 50 νίκες (συνεχώς από το 2001-02), σχεδόν πάντα παλεύουν για τους Τελικούς του NBA. Αλλάζεις κάτι τέτοιο; Ο Τζο Ντούμαρς είχε πει ότι ήθελε να το αλλάξει. Όταν πέρσι οι Πίστονς δεν έφτασαν στον τελικό αποκλειόμενοι από τους Σέλτικς, ο Ντούμαρς ήταν έξω φρενών και είχε πει ότι θα άλλαζε την ομάδα. Ξεκίνησε από τον Φλιπ Σόντερς (δικαιολογημένα), που αντικαταστάθηκε από τον Μάικλ Κάρι, και πήρε στην ομάδα Ουίλ Μπάινουμ και Κουόμε Μπράουν.

Όμως, τελικά, δεν σταμάτησε εκεί. Οι Πίστονς θεώρησαν ότι με τον Ρόντνι Στάκι να δείχνει πάρα πολύ καλά στοιχεία, ο Τσόνσι Μπίλαπς ήταν αναλώσιμος. Δηλαδή, αναλώσιμος… για τον Άιβερσον.

Σίγουρα αλλαγή πλεύσης. Ο Άιβερσον είναι ο καλύτερος «κλέφτης» των τελευταίων 15 χρόνων στο NBA, αλλά δεν πρόκειται να «ματώσει» για την άμυνα, όπως έκανε ο Μπίλαπς. Θα μοιράζει 7-8 ασίστ σε κάθε ματς, αλλά θα κοιτάζει πρώτα το δικό του σουτ. Απ’ την άλλη, ίσως είναι ο καλύτερος περιφερειακός ηγέτης στο πρωτάθλημα. Για πρώτη φορά στην καριέρα του έχει πραγματική ευκαιρία να κυνηγήσει τον τίτλο και είναι βέβαιο ότι θα πεθάνει για να το καταφέρει. Οι Πίστονς έκαναν αυτό που ήθελε ο Ντούμαρς: ανανεώθηκαν, αλλάζοντας μόνο έναν παίκτη ουσιαστικά.

Και έχουν 1 χρόνο μπροστά τους για να δουν αν ο Άιβερσον θα κολλήσει με τους Χάμιλτον, Πρινς, Ουάλας. Αν όχι, τότε οι Πίστονς (με τα συμβόλαια του Άιβερσον και του Ρασίντ Ουάλας να τελειώνουν) θα έχουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια να ξοδέψουν σε ένα καλοκαίρι που free agents θα είναι οι: Κόμπι Μπράιαντ (έχει αυτός την οψιόν για 2 ακόμη χρόνια), Λαμάρ Όντομ, Στέφον Μάρμπερι, Τζαμάλ Κρόφορντ (έχει αυτός την οψιόν για 2 χρόνια), Μάικ Μπίμπι, Στιβ Νας (έχει η ομάδα την οψιόν για 1 χρόνο), κ.α..

Τι έγινε την τελευταία φορά που ο Τζο Ντούμαρς ρίσκαρε τόσο; Έφερε στο Ντιτρόιτ τον Ρασίντ Ουάλας το 2004 και οι Πίστονς πήραν τον τίτλο. Έκανε ξανά τα μαγικά του; Θα ξέρουμε τον Ιούνιο, πάντως το Ντιτρόιτ έχει νέο αφεντικό…

by Rasheed.

6 σχόλια:

Panayiotis είπε...

paratolmi kinisi kai gia tis 2 omades an k tha i axia twn 2 paiktwn (pou itan i aformi na ginei to trade) ine anamfisvititi. tha doume poios tha desei kalytera k poio grigora me tin omada tou. pantws ta kalodoulemena Pistonia ektos apo sklira ginontai kai pio kaka kai pleon fysaei allos aeras stin poli tou Michigan

Darkcity είπε...

Moυ αρέσει όταν σε αυτές τις μεγάλες ανταλλαγές κοτσάρουν και έναν άσχετο.
Ποιος είναι αυτός ο Σαμπ ρε παιδιά;

Age of Basketball είπε...

@panayiotis: Κι εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί τώρα το Ντιτρόιτ. Να δούμε.

@darkcity: Ε όχι και να μην ξέρεις τον Σαμπ. Απαράδεκτο...

Πέρα από την πλάκα, ο Σαμπ είναι ένας 24χρονος Σενεγαλέζος με ύψος 2.15 τον οποίο οι Πίστονς πηραν στο ντραφτ το 2006. Δηλάδή τον πήραν οι Λέικερς μετά από εντολή των Πίστονς και τον έστειλαν εκεί (είχαν δώσει το ντραφτ πικ στους Πίστονς από πριν).

Στο NBA έχει παίξει 4 ματς με τους Πίστονς και είχε 1.8 πόντους και 1.8 ριμπάουντ. Παίζει ως τώρα στο NBDL βασικά, με σχετικά καλούς μέσους όρους. Το 2006-07 ήταν στην Ισπανία και την Α2 Ισπανίας όπου είχε 10.5 πόντους και 7.3 ριμπάουντ.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

άσχετο αλλά αξίζει σχολιασμού:

Marc Gasol
9-11, 27 Pts
16 Rebs, 1 Assists

Τελικά όλοι μπορούν να παίξουν στο NBA.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Σου απαντάω εγώ γιατί BEN και Rasheed αυτοκτόνησαν το πρωί κάνοντας χαρακίρι, δείχνοντας με αυτόν το τρόπο την παραδοχή τους για το οικτρό τους λάθος. Ο Μαρκ Γκασόλ είναι ο καλός από τα δύο αδέρφια...

Ναι, όλοι μπορούν να παίξουν στο NBA, ιδίως όσοι είναι πάνω από 2,10. Πάλι καλά που τον είχαμε δει στα μέρη μας και δεν πρόκειται να πιστέψουμε ό,τι φούμαρα μας πουλήσουν για τον νέο... Ράτζα.
L.o.t.S.

Ανώνυμος είπε...

ενταξει μπασκετικα ο γκαζολ ο μικρος δεν υπαρχει. δεν ξερει ουτε τα βασικα. αλλα το σχολιο οτι ολοι μπορουν να παιξουν στο nba ειναι λιγο αστοχο στη συγκεκριμενη τουλαχιστον περιπτωση καθως το εν λογω ατεχνο και αταλαντο παιδι την τελαυταια του χρονια στο καλυτερο ευρωπαικο πρωταθλημα εκανε την παρουσια του κατι περισσοτερο απο αισθητη..