ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Ο «δολοφόνος» με το αγγελικό πρόσωπο


Αυτή η εβδομάδα της Ευρωλίγκας σηματοδότησε ένα σημαντικό ρεκόρ για ένα από τα μεγάλα ονόματα των τελευταίων χρόνων στη «γηραιά ήπειρο». Ο Γιάκα Λάκοβιτς, σκοράροντας 22 πόντους έγινε μόλις ο 4ος παίκτης που πέρασε το «φράγμα» των 2000 πόντων στη διοργάνωση, φτάνοντας τους 2002.

Ο Λάκοβιτς παίζει φέτος για 8ο χρόνο στην Ευρωλίγκα, έχοντας φορέσει τη φανέλα τριών ομάδων. Στην Κρκα Νόβο Μέστο έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν (20,9 πόντοι με 53,7% στα δίποντα, 43,6% στα τρίποντα και 89% στις βολές) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Από αυτούς τον κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Στην Ελλάδα, ο Σλοβένος γκαρντ πέρασε από την αναγνώριση στην καταξίωση. Όντας πάντα ο πρωταγωνιστής στην επίθεση του «τριφυλλιού» κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδας, ενώ έφτασε σε 1 φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας.

Το καλοκαίρι του 2006 έφυγε για την Ισπανία για να γίνει μέρος της προσπάθειας που ξεκίνησε η Μπαρτσελόνα, με σημαντικές επενδύσεις, για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Προς το παρόν, δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, αλλά ο ίδιος συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις.

Με καλό χειρισμό και πάσα, εξαιρετική επαφή με το καλάθι, ο Σλοβένος γκαρντ ανήκει πια στην ελίτ των Ευρωπαίων παικτών και η καθιέρωσή του ως πολύ σημαντικού σκόρερ ήρθε πλέον και με την επιβεβαίωση των αριθμών. Ο Λάκοβιτς είναι ο 4ος σκόρερ σε σύνολο όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, πίσω από τους Μάρκους Μπράουν, Λουίς Σκόλα και Τζέι-Αρ Χόλντεν. Με τον τρίτο μάλιστα τραυματία και τον δεύτερο στο NBA, δεν αποκλείεται το τέλος της σεζόν να βρει τον πλέι-μέικερ της Μπαρτσελόνα στη δεύτερη θέση.

Ο επόμενος που θα περάσει τους 2000 πόντους είναι ο Νικόλα Βούισιτς, που έχει 1980, ενώ λογικά φέτος θα τους περάσει και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος τώρα έχει 1891. Πρώτος είναι ο Μάρκους Μπράουν, με 2361 πόντους, ενώ έχει και τον υψηλότερο μέσο όρο από τους πρώτους με 16,28.

Η φετινή χρονιά για την Μπαρτσελόνα είναι καθοριστική, αφού η ομάδα δεν μπορεί πλέον παρά να αποσκοπεί σε κάποιον μεγάλο τίτλο. Στο γεμάτο ρόστερ των Καταλανών ο Λάκοβιτς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και, παρότι και ο ίδιος είναι σπουδαίος σκόρερ, θα πρέπει να είναι αυτός που κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στους «τρελούς» περιφερειακούς συμπαίκτες του (Ναβάρο, Μπαζίλε) και τους ικανούς ψηλούς (Άντερσεν, Βάθκεθ, Ιλιασόβα, Σαντιάγο). Ο Σλοβένος έχει τόσο την ικανότητα, όσο και την εμπειρία για να είναι αυτός που θα είναι σταθερά καλός όλη τη σεζόν, αλλά και μπορεί να είναι καθοριστικός στα δύσκολα.

Ο Λάκοβιτς, σήμερα στα 30 του, μοιάζει εξίσου νέος όσο και στα 24 του όταν ήρθε στην Ελλάδα. Το αμούστακο παιδί της Σλόβαν, είναι ο ίδιος «δολοφόνος» με το αγγελικό πρόσωπο της Κρκα και του Παναθηναϊκού. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Λάκοβιτς της Μπαρτσελόνα, μετά από 6 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, «διψάει» περισσότερο από κάθε άλλη φορά για τον ευρωπαϊκό τίτλο.

“Good night, and good luck”
by BEN

Υ.Γ.: Όλη η 5η αγωνιστική του Age of Basketball Champion, μαζί με (όπως είχαμε υποσχεθεί) το πλήρες σύστημα της δεύτερης φάσης θα δημοσιευτεί πριν το άρθρο του Σαββάτου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά,καλά,το έχουμε ξαναδεί το έργο με τον Λάκοβιτς στα δύσκολα.Σε όλα τα παιχνίδια τα κανονικά πάει καλά και όταν η μπάλα καίει εξαφανίζεται...
Ο Μπετσίροβιτς πολύ πιο αξιόπιστος παίκτης.Μπορεί να μην έχει ΤΟΣΟ ταλέντο ωστόσο δεν είναι ΜΟΝΙΜΩΣ απών όταν καίει η μπάλα.

Age of Basketball είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

Επειδή αναφέρθηκες στα δύσκολα:

Το 2005-06, στους τελικούς ήταν 1ος σκόρερ της ομάδας, με ποσοστά πάνω από 50% εντός παιδιάς έχοντας 17,3 πόντους και 5,6 κερδ. φάουλ.

Το 2004-05 στους τελικούς ήταν πάλι 1ος σκόρερ, 1ος πασέρ, με 16,3 πόντους, 7,0 κερδ. φάουλ και 4,3 ασίστ.

Ξέρω ότι από τη στιγμή που επέλεξε την Μπαρτσελόνα έχει "φάει πολλή λάσπη", αλλά ήταν ο βασικότερος λόγος των τίτλων όσο ήταν στο τριφύλλι. Άσχημα ματς κάνουν όλοι, αλλά στο τέλος μένουν οι τίτλοι και ο Λάκοβιτς οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε αυτούς. Γιατί νομίζεις στοίχισε τόσο στον Ομπράντοβιτς όταν τον έχασε; Επειδή κρυβόταν;
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Τη χρονιά που έφυγε πήρε ο ΠΑΟ το Ευρωπαικό.Οσο για το βασικό λόγο τίτλων σιγά το δύσκολο ελληνικό πρωτάθλημα τότε.Ο Λάκοβιτς εκτελούσε τον ΟΣΦΠ και μετά απών.Οπως και στο f-4 στη Μόσχα,όπως και στα ματς με την Ταού.Σε κάθε μεγάλο ματς ήταν απών.
Δεν αμφισβητώ την αξία του ως σκόρερ αλλά οι μεγάλοι παίκτες γίνονται από τα μεγάλα παιχνίδια.Και ο Λάκοβιτς ουδέποτε φάνηκε όταν έκαιγε η μπάλα.

Age of Basketball είπε...

Το αν ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλύτερο ρόστερ μετέπειτα και πιο ώριμους παίκτες (κάθε χρόνο ωριμάζει ένας παίκτης) είναι κάτι που προφανώς δεν μπορείς να προσάψεις στον Λάκοβιτς. Αντίστοιχα, και οι Λέικερς έχασαν το πρωτάθλημα όταν στο ρόστερ τους πήγε ο Μαλόουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι κακός παίκτης αφού την προηγούμενη χρονιά ζωρίς αυτόν το πήραν;

Και με την Μπαρτσελόνα έχει βάλει σουτ στην εκπνοή που πήραν ματς και παλιότερα το έκανε.

Όσο για τους τελικούς της Α1, ήταν ο καλύτερος της ομάδας, άρα ο βαικότερος λόγος του τίτλου. Δεν είδα κανέναν από την ομάδα να υποτιμήσει το πρωτάθλημα, οπότε μην το κάνεις μόνο και μόνο για έναν παίκτη που δεν σου αρέσει.

Άλλο το "μου αρέσει κάποιος" και άλλο το "πολύ μεγάλος παίκτης". Και ο Λάκοβιτς είναι πολύ μεγάλος παίκτης.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο το "μου αρέσει κάποιος" και άλλο το "πολύ μεγάλος παίκτης".
Κρατάω αυτό και το αντιστρέφω.

Age of Basketball είπε...

Καλώς ή κακώς το αν ο Λάκοβιτς είναι πολύ μεγάλος παίκτης είναι ευρέως αποδεκτό και γνωστό στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη δική μου γνώμη. Άρα...
Raaheed.

Darkcity είπε...

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και να επικαλεστώ την τελευταία φάση του αγώνα με την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2007 με το αιρμπολ του Λάκοβιτς. Είπαμε να τον τσουρουφλίσει η μπάλα αλλά όχι κι έτσι...
Βέβαια ως ΠΑΟΚτσης πρέπει να πω ότι είμαι και λίγο προκατειλημμένος υπέρ του Μπετσίροβιτς γιατί έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τον ΠΑΟ εναντίον του Άρη το 2007, ενώ θυμάμαι και το πώς μας "σκότωσε" το 2001 στο τρίτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Ολύμπια Λουμπλιάνας.
Πάντως πρέπει να τονίσω ότι το να είσαι δεινός σκόρερ δε λέει και πολλά αφού ούτε οι Μπράουν, Σκόλα έχουν σηκώσει κούπα.
Όχι ότι είναι κακός ο Λάκοβιτς. Απλά δεν έγινε ο νέος Μποντιρόγκα όπως περίμεναν σε ΠΑΟ, Μπαρτσελόνα. Ούτε καν Ούντριχ. Ο Σάβιτς μάλλον έκανε το 2006 το ίδιο "λάθος" με τον Ομπράντοβιτς το
2002.

Age of Basketball είπε...

Αγαπητέ darkcity, ο Μπετσίροβιτς είναι ρολίστας σε μεγάλες ομάδες ενώ ο Λάκοβιτς ηγέτης. Ποιος ήταν ο ηγέτης της επίθεσης του Παναθηναϊκού τότε δηλαδή;

Όσον αφορά τα περί "τσουροφλίσματος" ή περί "εξαφάνισης" που γράφει ο παραπάνω φίλος, δεν είναι έτσι. Έχουμε να αναφέρουμε παραδείγματα με αποτυχημένες επιλογές του Λάκοβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα, ακριβώς γιατί δεν κρύβεται αλλά παίρνει την μπάλα όταν καίει. Έτσι ακριβώς έχει βάλει και ορισμένα κρίσιμα. Μην επικαλούμαστε τέτοιες φάσεις, γιατί κι εγώ μπορώ να σας πω ότι ο Τζόρνταν (πριν την Ουάσιγκτον) είχε βάλει 25 και είχε χάσει 26 buzzer-beater!

Για τα παραδείγματα που φέρνεις να σου θυμίσω ότι ο Μπράουν έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 ευρωπαϊκό τίτλο σε 5 διαφορετικές χώρες (!), ενώ ο Σκόλα 1 πρωτάθλημα και 3 κύπελλα Ισπανίας συν 1 Ολυμπιάδα (που είναι πολύ πολύ τιμητικός τίτλος).

Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει από τους νέους παίκτες να γίνουν οι... παλιοί, αλλά να αναγνωρίζουν στο πρόσωπό τους τη νέα εποχή. Διαφωνώ ότι ο Ομπράντοβιτς τον θεώρησε λάθος. Τα λάθη δε μένουν 4 χρόνια στην ομάδα, ούτε προκαλούν τόση πίκρα στον προπονητή με την αποχώρησή τους.

Αυτήν την πίκρα που είχε εκφράσει ο κόουτς της ομάδας δεν πρέπει οι φίλοι του Παναθηναϊκού να τη μεταφράζουν σε επίθεση κατά των ικανοτήτων του παίκτη. Ο Λάκοβιτς είναι σπουδαίος παίκτης.

Να είσαι καλά!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Οι Παναθηναϊκοί έχουν πρόβλημα με το Λάκοβιτς λες και έπρεπε ναμεινει ισόβια στην ομάδα. Το ίδιο κόμπλεξ έχουν και με κάθε παίκτη που τους γυρνά την πλάτη.

Τα επιχειρήματα ότι δεν είναι καλός είναι αστεία και το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη τα λένε μόνο παναθηναϊκοί κάτι δείχνει.

Αν δεν είναι καλός παίκτης επειδή έχασε επιθέσεις στο τέλος, τότε δεν είναι ούτε ο Σπανούλης, ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Ζήσης, ή οποιοσδήποτε παίκτης του κόσμου. Κανείς δεν έχει βάλει όλα τα σουτ που επιχείρησε στο τέλος, αλλά θα έπρεπε να το κάνει ο Λάκοβιτς για να δείξει στους παναθηναικους ότι είναι καλός παίκτης.

Νομίζουν ότι τα πρωταθλήματα θα τα έπαιρναν και χωρίς αυτόν. Το αν τον παραδέχονται ή όχι δείχνει αν ξέρουν μπάσκετ. Συγγνώμη που είμαι σκληρός αλλά με έχει κουράσει η τακτική εκμηδένισης παικτών μόνο και μόνο επειδή δεν είναι βάζελοι και δεν έχουν βαρέσει τατού το τριφύλλι για να παίζουν πάντα εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Παιχταράς είναι, αυτό δεν αμφισβητείται. Είχε βάλει απίστευτο μπάζερ στο σλοβενία-ιταλία αν θυμάμαι καλά. Αν φέτος το σηκώσει με τη μπαρτσελόνα θα σταματήσει και αυτή η καραμέλα περί λουζερ, η οποία άδικα κατατρέχει παίκτες, λες και δεν παίζουν σε ομαδικό άθλημα.
....Απλά μερικές φορές άμα τον παίξεις σκληρή άμυνα είναι λίγο σοφτ και είναι γεγονός ότι διαχειρίζεται αλλιώς τις δυνάμεις του κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πέρυσι στο φάντασυ στην αρχή πήγαινε τρένο και μετά το γενάρη άρχισε να ρετάρει Θεωρώ ότι σε ομάδες που έχει 30+ συμμετοχή παίζει φανταστικά στην αρχή και απλώς καλά προς το τέλος. Σε αντίθεση π.χ. με τον Παπαλουκά ο οποίος έχει την τάση να φορμάρεται στο τέλος.
Φέτος με την καλή περιφέρεια της Μπάρτσα περιμένω μικρότερο χρόνο συμμετοχής αλλά μάλλον θα παίξει πιο ώριμα και θα έχει καλύτερη συνολικά χρονιά.
Το πρόβλημα του ΠΑΟ τελικά δεν ήταν η φυγή του Γιάκα (τον οποίο ούτε και εγώ τον πάω, από πριν φύγει) ήταν το βαρβάτο τριάρι που όταν ήρθε τα σαρώσαμε και όταν έφυγε είχαμε πρόβλημα.