ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ματς για άντρες


Το πρωί της Τετάρτης η εικόνα στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν περίπου… σουρεαλιστική. Η αποστολή του μπασκετικού Ολυμπιακού έφευγε για τη Γαλλία, ενώ την ίδια ώρα περίμεναν στο αεροδρόμιο και αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού που πήγαιναν προς Μιλάνο για τον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η αστυνομία… ειδοποιήθηκε, φοβήθηκε και αυτομαστιγώθηκε που έκανε τέτοια γκάφα, σπεύδοντας αμέσως στο σημείο με όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη από τους υπάρχοντες στον χώρο.

Και τι είδε; Μερικούς «πράσινους» να φωτογραφίζονται με τον Τσίλντρες, μερικούς να αποκαλούν περιπαιχτικά «προδότες» τους προηγούμενους και μερικούς να έχουν ανοίξει κουβέντα σε πηγαδάκι με τον Τόμιτς για το ντέρμπι. Δεν το πιστεύετε; Κι όμως.

Τι αποδεικνύει αυτό; Δύο πράγματα: Πρώτον, είμαστε άνθρωποι όταν θέλουμε. Δεύτερον, οι κάφροι που χαλάνε το μπάσκετ μπορούν να απομονωθούν και να καταστραφούν σαν την Τερέζα την κατσαρίδα από το «Teza». Καμία ομάδα δεν θα χάσει πραγματικά κόσμο και το μπάσκετ μπορεί μόνο να κερδίσει από τέτοιες εικόνες.

Στην Πολωνία, για να πάμε και στο ματς της ημέρας, ο Παναθηναϊκός τα βρήκε σκούρα. Έχω επανειλημμένως γράψει ότι η Προκόμ τελικά είναι πολύ σκληρό καρύδι. Δεν εννοούσα βεβαίως ότι θα πάει για… πρωτιά στον όμιλο, ούτε ότι ξαφνικά έγινε… Μπαρτσελόνα και βρίθει ταλέντου. Όμως, η Προκόμ εκμεταλλεύεται αυτό που έχει στην εντέλεια. Είναι πολύ σκληρή ομάδα και σε κάνει να «φτύνεις αίμα» για να την κερδίσεις. Για μένα αυτό μόνο επιβράβευση μπορεί να σηκώνει. Πολύ σκληρή άμυνα και λογικές επιθέσεις (όποτε η μπάλα δεν πάει στους δύο Αμερικάνους). Και όταν οι δύο Αμερικάνοι είναι στην ημέρα τους, μπορεί να πάρει τη νίκη απέναντι σε οποιονδήποτε.

Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και οι «πράσινοι» που σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, πήραν αυτό που ήθελαν. Μετά από το ντέρμπι, μετά τα πανηγύρια της Δευτέρας, μετά τη νίκη επί του «αιωνίου» ένας πιο αδύναμος αντίπαλος, ο οποίος όμως, μπορεί να σε κερδίσει. Αυτά τα ματς φοβούνται οι προπονητές. Το ματς ήταν σκληρό, αλλά σκληρές ήταν και οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός είχε το πολύ κακό 4/24 από το τρίποντο, όμως εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την επιθετική του άμυνα, κάνοντας 12 κλεψίματα απέναντι στους Πολωνούς που έπαιξαν εξίσου σκληρό μπάσκετ (και λίγο σκληρότερο), αλλά δεν είχαν παραγωγική (από πλευράς κλεψιμάτων και ταπών) άμυνα. Η κατακλείδα είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε και συνεχίζει ακάθεκτος για την πρωτιά στον όμιλο, η οποία μάλλον θα κριθεί στα τρία ντέρμπι και ίσως ακόμη και στις διαφορές.

Στα άλλα ματς, ο αγώνας Παρτιζάν-ΤΣΣΚΑ ήταν «όλα τα λεφτά» της ημέρας. Βεβαίως (πριν πάω στο ματς) τις βραδιές με Champions League η Nova νομίζει ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν να βλέπουν ποδόσφαιρο και αδιαφορεί για την Ευρωλίγκα. Για μένα είναι απαράδεκτο, αλλά δεν θα αλλάξει αν δεν αντιδράσουν οι συνδρομητές της. Η ΤΣΣΚΑ έμεινε ζωντανή στο Βελιγράδι και ο Βουγιόσεβιτς πρέπει να έχασε… 10 χρόνια από τη ζωή του. Στο 62-62 ο Λόρμπεκ κέρδισε φάουλ αλλά είχε 1/2 βολές για το 62-63. Μετά απέμεναν 35 δευτερόλεπτα. Η Παρτιζάν προσπάθησε να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να χάσει έναν αγώνα μπάσκετ με περισσότερους τρόπους από τους περσινούς εναντίον του Παναθηναϊκού (τα 3 πρώτα ματς των δυο τους) και… τα κατάφερε. Με 35 δευτερόλεπτα, οι παίκτες της Παρτιζάν σούταραν 5 φορές, παίρνοντας 3 (επίσημα καταγεγραμμένα) επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να βάλουν… 1 πόντο και να μη χάσουν! Έτσι, η ΤΣΣΚΑ ουσιαστικά τελείωσε την υπόθεση πρωτιά στον όμιλο.

Στον ίδιο όμιλο που η Εφές από εκεί που ονειρευόταν πρωτιά, πλέον σκέφτεται αν θα μπορέσει… να προκριθεί. Τρεις συνεχόμενες ήττες, δύο από αυτές εντός έδρας. Ακούω τριξίματα και δεν είναι από την καρέκλα του Πλάθα.

Η Σιένα έκανε (όπως αναμενόταν) την πλάκα της με τη Νανσί, ενώ η Τσιμπόνα κέρδισε κι άλλο ματς, τελειώνοντας τον πρώτο γύρο 1η στον όμιλο, ό,τι κι αν γίνει την Πέμπτη. Κατόρθωμα, βεβαίως, αλλά όσο εύκολα έκανε το 4-1 στον πρώτο γύρο, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να πάει στο… 0-5 στον δεύτερο. Ακόμη δεν έχει διασφαλίσει ούτε την πρόκριση.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Σιγά μην σεβαστεί η Nova τους συνδρομητές της... Εδώ ο ANT1 νομίζει ότι όλοι θέλουν να βλέπουν διαφημίσεις.

Οι οπαδοί που ήταν στο αεροδρόμιο, σιγά μην έκαναν τίποτα. Άλλο να πετάς μπουκάλια, να φτύνεις και να φωνάζεις ουγκ-ουγκ στο Σόφο από απόσταση ασφαλείας και άλλο να τον έχεις στα 5 μέτρα απέναντί σου...

ΥΓ Ο Φράνσις χθες πήρε 22 ριμπάουντ!! Το ρεκόρ στην Α1 ποιο είναι?

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Η διαφορά είναι ότι στη Νόβα πληρώνεις 65 ευρώ το μήνα...

Μου βάζεις πολύ πολύ δύσκολα ζητώντας το ρεκόρ ριμπάουντ στην Α1, καθώς προφανώς γνωρίζει πόσο πίσω είμαστε σε αυτούς τους τομείς.

Πάντως, απ' όσο ξέρω και θυμάμαι, με μικρή επιφύλαξη να κάνω λάθος αν και δεν το νομίζω, το ρεκόρ το έχει ο Μαρκ Λαντσμπέργκερ, που το 1988-89 έπαιξε ένα χρόνο στον Πανιώνιο. Τότε, τελείωσε τη χρονιά με 17,9 ριμπάουντ μέσο όρο, με ατομικό (και νομίζω ρεκόρ στην ιστορία της Α1) 31 ριμπάουντ που κατέβασε σε έναν αγώνα.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο αλλά: Ο ευγενής σέρβος σέντερ με τα λεπτά αισθήματα και την γλυκιά ομιλία (ειδικότερα για τους διαιτητές μιλάει με τα καλύτερα), ο άνθρωπος που δεν έχει λαιμό θέλει να γυρίσει από το ΝΒΑ πίσω στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι είναι καλή ιδέα?

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Καλή ιδέα γι' αυτόν ή την Ευρώπη;

Πέρα από πλάκα, νομίζω ότι οι περισσότεροι καλοί παίκτες πλέον θα το έχουν δίπορτο και μάλλον θα αρχίσουν να προτιμούν την Ευρώπη. Από καθαρά μπασκετικής άποψης, στην Ευρωλίγκα παίζεται καλύτερο μπάσκετ από το NBA, ενώ και τα λεφτά πλέον είναι καλύτερα εδώ.

Ο Μίλιτσιτς είχε φοβερές προοπτικές όταν ήταν 18 χρονών, αλλά έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία χρόνια. Λογικό εκεί που αγωνίζεται. Αν γυρίσει στα 25 στην Ευρώπη θα θέλει, πιστεύω, τουλάχιστον 2 χρόνια για να αρχίσει να έχει 10+ πόντους και 8+ ριμπάουντ μέσους όρους σε ομάδα Ευρωλίγκας.

Πάντως, θα είναι χρήσιμος. Και σίγουρα τόσο καλοί χαρακτήρες πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη. Ήδη σκεφτόμαστε στο blog να του δώσουμε εβδομαδιαία στήλη για τη διαιτησία αν επιστρέψει. Θα είναι όμως ακατάλληλη για ανηλίκους.
Rasheed.