ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Τον θυμάσαι; - Τζ. Μπ. Ρεφσνάιντερ


Αλλάζουμε λίγο τη ροή και ζητώ συγγνώμη από τους φίλους που πρώτοι ζήτησαν άλλους παίκτες, καθώς τα αιτήματα για τον Τζόζεφ Ρεφσνάιντερ (ή Ριφσνάιντερ ή Ρεϊφσνάιντερ, αγγλιστί J. B. Reafsnyder), ήταν… απανωτά. Οπότε θα ασχοληθούμε μαζί του σήμερα. Μάλιστα σήμερα, ο τίτλος του άρθρου νομίζω ότι από το 99% των αναγνωστών θα έπαιρνε ως απάντηση… «όχι».

«Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα και το αθλητικό μου υπόβαθρο με την επιθυμία μου να κερδίζω στα γήπεδα έχουν βρει ιδιαίτερα καλή εφαρμογή στο νομικό βασίλειο». Τάδε έφη Ρεφσνάιντερ σε μια συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2008 σε εφημερίδα του Μέμφις. Τι αφορούσε η συνέντευξη; Μα τον βίο του ανθρώπου που «παράτησε 8 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο μπάσκετ στην Ευρώπη» για να γίνει δικηγόρος. Τον βίο ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, που η ζωή τον ευλόγησε να έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με όσα αγαπούσε.

Ο Τζόζεφ Μπ. Ρεφσνάιτερ (35, 2.08), ή απλώς Τζέι Μπι, όπως τον φωνάζουν οι συνάδελφοί του δικηγόροι είχε ένα μικρό πέρασμα από την Ελλάδα και τον ΒΑΟ τη σεζόν 1996-97. Πέρασε και δεν ακούμπησε βεβαίως, αλλά η μετέπειτα καριέρα του στα δευτεροκλασάτα πρωταθλήματα της Ευρώπης ήταν αξιόλογη.

Ο ΒΑΟ ήταν ο πρώτος σταθμός του Ρεφσνάιντερ στην Ευρώπη μετά το Σιράκιουζ, όπου δεν είχε κάνει σπουδαία πράγματα (περίπου 7-8 πόντους και 4 ριμπάουντ στην τελευταία χρονιά). Αν σκεφτεί κανείς ότι τον Ρεφσνάιντερ αντικατέστησε στον ΒΑΟ ο παικταράς Τζεφ Μαλόουν, τότε μάλλον… τρελαίνεται με την επιλογή.

Λοιπόν, ο Τζόζεφ μετά τον ΒΑΟ πήγε στο Βέλγιο και την Γκεντ. Εκεί έπαιξε δύο χρονιές με… παρασκήνιο. Έβγαλε ολόκληρο το 97-98, αλλά την επόμενη χρονιά οι ιθύνοντες της Γκεντ τον έδιωξαν τον Γενάρη (1999) για να πάρουν στη θέση του τον Ντάριλ Κάνινχαμ. Μετά είδαν τι λαβράκι έδιωξαν και διόρθωσαν το λάθος τους επαναφέροντας τον Ρεφσνάιντερ ένα μήνα αργότερα ξανά στην ομάδα! Τη χρονιά εκείνη ο Ρεφσνάιντερ ήταν αρκετά καλός. Επιλέχθηκε μάλιστα να παίξει και στο… βελγικό all-star game.

Το… millennium τον βρήκε στην Πολωνία, καθώς το 1999-2000 το ξεκίνησε στην Αζότι Ούνια Τάρνοφ. Εκεί είχε σε 12 ματς 7.8 πόντους και 5.7 ριμπάουντ. Όμως η ομάδα έπεσε έξω οικονομικά και έτσι από τον Νοέμβριο κι έπειτα έπαιξε στην Λεγκια Κρολεβσκιε Βαρτσάβα, επίσης πολωνική, β΄ κατηγορίας όμως. Με τη βοήθεια του Ρεφσνάιντερ, η ομάδα του ανέβηκε στην Α1 της Πολωνίας και το 2000-01 είχε 9.8 πόντους και 5.3 ριμπάουντ μαζί της σε… 12 πάλι ματς. Μετά από 12 αγώνες άλλαξε ομάδα καθώς τον ήθελε η Βίσλα Κρακοβίας, στην Α1 της Πολωνίας κι αυτή.

Ψάχνοντας για συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2001 πέρασε από το Τρεβίζο και ένα καλοκαιρινό καμπ, ενώ τον Νοέμβριο έγινε ντραφτ στο NBDL από τους Άσβιλ Άλτιτουντ. Τελικά τη σεζόν 2001-02 περισσότερο έπαιξε στους Μπρίβαρντ Μπλου Ντακς του USBL, όπου σε 28 ματς είχε 8.0 πόντους, 5.4 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ και 0.7 κλεψίματα.

Την ερχόμενη χρονιά ξανά στην Ευρώπη και τη… Σουηδία, όπου με τη Στοκχόλμη είχε την καλύτερη μπασκετική του σεζόν. Σε 25 αγώνες οι μέσοι όροι του ήταν 16.6 πόντοι, 11.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.0 κλεψίματα.

Πάνω που είχε βρει την μπασκετική του… Ιθάκη αποφάσισε να παρατήσει το μπάσκετ αφού πρώτα για λίγο καιρό… χάθηκαν τα μπασκετικά του ίχνη. Πριν έρθει στον ΒΑΟ είχε πάρει από το Σιράκιουζ πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες (έχοντας αθλητική υποτροφία), ενώ μετά πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις. Το 2008 ορκίστηκε και πλέον ασκεί τη δικηγορία ως μέλος της εταιρείας WYATT.

Στη συνέντευξή του είπε ότι από το κολέγιο είχε αποφασίσει να γίνει δικηγόρος, αλλά χωρίς να το περιμένει του ήρθε η ευκαιρία να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ (ας όψεται ο ΒΑΟ δηλαδή). Θεωρεί ευλογία την μπασκετική του καριέρα, αλλά η νομική και η δικηγορία ήταν πάντα η δεύτερη μεγάλη του αγάπη. Εδώ και 2 περίπου χρόνια έχει γίνει και πατέρας, έχοντας μια κόρη.

Νίκος Κουσούλης

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

filaraki,sas parakaloutho kairo tora.
goustaro polu to blog sas,exo mathei pragmatika polla gia to MEGALO athlima..ALLA.
alla me ti kathesai kai asxoleisai???
kaneis den ton kserei,kaneis den thelei na kserei,kai an krino apo to viografiko tou..
ESU GIATI THES?????

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Αγαπητέ φίλε σε ευχαριστούμε που μας διαβάζεις. Όπως θα πρόσεξες το άρθρο τιτλοφορείται "Τον θυμάσαι;" και είναι μέρος μια σειράς άρθρων στους παίκτες που πέρασαν από την Α1 παλιότερα.

Όπως είχα γράψει και στο πρώτο άρθρο της σειράς, διακρίσεις δεν θα γίνουν ανάμεσα σε καλούς και μέτριους παίκτες, αλλά θα γράφω για όποιον ζητήσουν οι αναγνώστες. Γι' αυτό και ο Ρεφσνάιντερ. Πάντως, η ιστορία του μόνο συζνή δεν είναι. Η πορεία του είναι σπάνια για επαγγελματία παίκτη μπάσκετ.

Τέλος, ξαναλέω: όλα τα άρθρα με τίτλο "τον θυμάσαι;" αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν: να θυμηθούμε παίκτες.

Ανώνυμος είπε...

το βιογραφικό αυτό καταδεικνύει πόσο καλό κάνει το αμερικάνικο συστημα εκπαίδευσης σε παιδιά που δεν έχουν λεφτά κ με μια αθλητική υποτροφία αλλάζει η ζωή τους. υπάρχει και μια ταινία πάνω σε αυτό απο το high school του Richmond. To "Coach Carter" το προτείνω σε όλουσ όσουσ αρέσει το Μπάσκετ...

Loukmosh

Patrick Star είπε...

Ε όχι και "κανείς δεν τον ξέρει, κανείς δε θέλει να ξέρει"!!!
Και δεν το λέω ειρωνικά, αφού πάντα είχα μια περιέργεια για το τι απέγιναν διάφοροι παίκτες που ήρθαν και δεν ακούμπησαν στην Α1. Ειδικά αυτοί με αστείο όνομα...

Ο λαός του blog ζήτησε να μάθει για τον JB και οι δημιουργοί του blog ανταποκρίθηκαν άμεσα στα δίκαια αιτήματά του. Γι'αυτό στηρίζουμε το blog, γιατί πάντα ικανοποιεί τα αιτήματά μας!

Διαβάζοντας, όμως, την ιστορία του Ρεφσνάιντερ, τη βρίσκεις αρκετά ενδιαφέρουσα και σ'αυτό έχει δίκιο ο Νίκος. Ειδικά όταν μαθαίνεις ότι ένας τύπος έπαιζε μπάσκετ για 10-15 χρόνια και μετά, αφού σταμάτησε, άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενο που σπούδασε. Είναι φοβερό.
Εδώ, στις μέρες μας, είναι πλέον δύσκολο να καταφέρει να ασχοληθεί κάποιος με το αντικείμενο που σπούδασε, πόσο μάλλον ένας επαγγελματίας αθλητής μετά το τέλος της καριέρας του.

Age of Basketball είπε...

@loukmosh: Καλή πάσα μας έκανες... Μαζί σου για το Coach Carter και κάποια "νεκρή" περίοδο θα μιλήσουμε για όλες τις μπασκετικές ταινίες που αξίζουν τον κόπο.

Όσο για το αμερικάνικο σύστημα στον συγκεκριμένο τομέα, είναι μακράν το καλύτερο στον κόσμο. Με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

@Patrick Star: Ο λαός απαιτεί και εμείς παραδίδουμε! Η ιστορία του είναι όντως ενδιαφέρουσα, καθώς πράγματι είναι σχετικά σπάνιο να εξελιχθεί η καριέρα κάποιου όπως του Ρεφσνάιντερ.

Ανώνυμος είπε...

Λαυράκι ο τύπος.... Μου φτιάξατε τη διάθεση παιδιά....

Ανώνυμος είπε...

Τζον Χάτσον Πανιώνιος (με σπασμένο ταμπλό σε ολ-σταρ)

Ένας Χάμιλτον που έπαιζε Παγκράτι ή Σπορτινγκ (ή Παπάγου μήπως)

Τόμας Τζόρνταν ΑΕΚ

Διόσκουροι Μπαρλοου Λιβινγκστον ή Λέβινγκστον (τεράστιο δίδυμο του ΠΑΟΚ)....

Ανώνυμος είπε...

... Τζον Χάτσον ο ταμπλοφάγος (Πανιωνάρα επί Τζούροβιτς)

... Χαμιλτον??? Σπορτιγκ Παγκράτι ή Παπαγου

... Μπαρλoου-Λε(ι)βινγκστον ( τεράστιο δίδυμο της ΠΑΟΚαρας)

...Τόμας Τζόρνταν (ΑΕΚ)

Patrick Star είπε...

Ρε πόγιο, πέντε-πέντε τους παραγγέλνεις! :-)
Ο γνωστός Χάμιλτον ήταν ο Ντέρεκ. Τεράστιο δίδυμο με Τόνι Κόστνερ σε ΑΕΚ και Σπόρτιγκ.
Ο Χάμιλτον που ζητάς είναι μάλλον ο Λόουελ Χάμιλτον και έπαιξε στον Παπάγου.

Εγώ θα περιμένω το αφιέρωμα στον Τόνι Ουάιτ αλλά μέχρι τότε να ρίξω και το όνομα του Ντέιβιντ Ίνγκραμ στο τραπέζι. Νομίζω ότι αξίζει να το θυμηθούμε. Σήμα κατατεθέν μιας εποχής. Άρης, ΠΑΟΚ, Φάνης, Ίνγκραμ. Τουλάχιστον εγώ έτσι το έβλεπα τότε...

Ανώνυμος είπε...

Πατρικιε όταν θα βρεθούμε, θα ανοίξουμε τα κιτάπια και θα συντάξουμε μια 50σέλιδη έκθεση-αίτηση για τη στήλη...
Επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή η στήλη να ασχοληθεί με τις καραβιές των ξένων που έφερε ο Μαλκοβιτς το 97-98, μετά το 73-38

ΥΓ1. Έτσι όπως πάμε θα σας αναγκάσουμε να ανοίξετε δεύτερο μπλογκ
ΥΓ2 Ο ΑΡΡΟΓΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΧΘΕΣ @!#!@#@#%$!!!!

Age of Basketball είπε...

Παιδιά... ελπίζω να μη βρεθείτε σύντομα γιατί... τρέμω την 50σελιδη έκθεση με ονόματα. Θα ασχοληθούμε και με τους ξένους του Μάλκοβιτς.

Νομίζω ότι πλέον έχουμε ονόματα... για όλη τη χρονιά.

Συνεχίστε να ζητάτε και ελπίζουμε να τα προλάβουμε.