ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Πρώτη φορά από καταβολής Ευρωλίγκας!


Βραδιά με κοντράστ η Πέμπτη και θα επιλέξω να ξεκινήσω από… τα καλά. Ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ έδειξε αυτό που δείχνει από την αρχή της χρονιάς: ότι αν περάσει μπροστά δεν μπορεί να χάσει. Η Μάλαγα ήταν ένα σκαλί πιο πάνω από τα προηγούμενα τεστ της ομάδας (Αβελίνο, Άρη), αλλά ακόμα ένα σκαλί πιο κάτω από αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όταν προχωρήσει η χρονιά.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μουδιασμένα, όπως σε κάθε φετινό του αγώνα, επικράτησε πλήρως στο δεύτερο δεκάλεπτο, είχε άλλα δέκα λεπτά κυριαρχίας στο δεύτερο ημίχρονο και κέρδισε χωρίς σχεδόν να ιδρώσει. Η Μάλαγα μείωσε στους 5 από τους 13, αλλά δεν μπόρεσε μετά να σκοράρει μέχρι ο Ολυμπιακός να διασφαλίσει τη νίκη. Κέρδος η απόδοση του Μπουρούση, που σε 19 λεπτά έκανε ένα εξωφρενικό παιχνίδι με 20 πόντους και 13 ριμπάουντ. Μεγαλύτερο κέρδος ο κόσμος της ομάδας: όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός έδιωχνε τον κόσμο του τον Νοέμβριο, χάνοντας τα πρώτα δύσκολα ματς στο ΣΕΦ, τότε που ο κόσμος γέμιζε το γήπεδο. Φέτος, η κατάσταση είναι διαφορετική και δείχνει διαφορετική.

Ο Τσίλντρες βοήθησε παρότι δεν έπαιξε καλά, έχοντας ορισμένες θεαματικότατες στιγμές, ο Γκριρ όποτε παίρνει την μπάλα ή τελειώνει τη φάση ή κάνει κάποιον άλλο μάγκα και, γενικώς, ο Ολυμπιακός δείχνει ότι έχει βρει τον τρόπο να «δέσει» από ματς σε ματς χωρίς να κινδυνεύει το ροζ φύλλο της νίκης.

Έτσι, φτάσαμε στο εξής περίεργο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα: ο Ολυμπιακός να είναι αήττητος στην Ευρωλίγκα, ενώ ο Παναθηναϊκός όχι. Ξέρετε ότι πάντα παρουσιάζουμε ένα στατιστικό που έχει ενδιαφέρον, αυτό κάνω και τώρα. Πότε είχε ξαναγίνει αυτό, να είναι δηλαδή ο Ολυμπιακός αήττητος στην Ευρωλίγκα και ο Παναθηναϊκός όχι; Ποτέ! Ναι, καλά διαβάσατε, ποτέ. Από τη χρονιά 2001-02, που και οι δύο ελληνικές ομάδες ήταν πια στη διοργάνωση και με εξαίρεση το 2003-04, όταν αμφότεροι οι «αιώνιοι» έχασαν την 1η αγωνιστική, όλες τις υπόλοιπες χρονιές (2001-02, 02-03, 04-05, 05-06, 06-07, 07-08), 6 στο σύνολο, ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που γνώριζε πρώτος την ήττα στη διοργάνωση.

Στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός παραλίγο να περάσει τη χειρότερη βραδιά στην ιστορία του. Το μπάσκετ που έπαιζε και το σκορ στο 80-48 αυτό έδειχναν. Ευτυχώς για την υστεροφημία της ομάδας ακολούθησε ένα μικρό σερί και η τελική διαφορά κυμάνθηκε στο 20-25 και όχι στο 35-40 (ή και παραπάνω).

Η χρονιά είναι πολύ μεγάλη και μια τέτοια ήττα δεν σημαίνει τίποτα, εκτός ίσως από την 1η θέση του ομίλου αν η Σιένα δεν παίξει ρόλο (που λογικά θα παίξει). Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τίποτα και ίσως να ήταν και καλό αυτό που του συνέβη (λέμε τώρα...), καθώς ως τώρα ακούγονταν μόνο σχόλια για το πόσο παντοδύναμος και έτοιμος είναι, μιας και κέρδιζε στην Α1 με μέσο όρο 32.7 πόντων ανά αγώνα και είχε πάρει και τη Ζαλγκίρις με 27 πόντους στην 1η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Όμως, ασχέτως του πόσο θα στοιχίσει αυτή η ήττα (λογικά καθόλου), θεωρώ απαράδεκτη την εικόνα του Παναθηναϊκού στην Ισπανία για ομάδα του επιπέδου του. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει ένα άσχημο ματς, αλλά άλλο ένα κακό παιχνίδι και άλλο 30 πόντοι διαφορά. Ομάδες του επιπέδου του Παναθηναϊκού πρέπει να έχουν «δικλείδες ασφαλείας», τρόπους δηλαδή να περιορίσουν τη ζημιά. Όπως και να το κάνεις, άλλο μια ήττα στους 14-18 πόντους και άλλο μια ήττα στους 24. Η Μπαρτσελόνα έχει φέτος παντοδύναμο ρόστερ, το είχαμε πει από το αφιέρωμα που κάναμε, αλλά το ίδιο έχει και ο Παναθηναϊκός. Γι’ αυτό και θεωρώ απαράδεκτο για την αξία των παικτών του «τριφυλλιού» αυτό που έγινε. Μια κακή βραδιά για όλους στον Παναθηναϊκό και περισσότερο για τον Ομπράντοβιτς, που θα έπρεπε να είχε βρει την ισορροπία στην πεντάδα του νωρίτερα, ώστε να μην ξεφύγει τόσο πολύ το ματς.

Τέλος πάντων, η Πέμπτη τελείωσε, η Ευρωλίγκα είναι τεράστια διοργάνωση και μια ήττα δεν σημαίνει τίποτα. Ο Παναθηναϊκός θα έχει λογικά σχετικά εύκολο ματς με τη Νανσί πριν δοκιμαστεί με τη Σιένα.

Η Σιένα, που έκανε περίπατο στη Λιθουανία απέναντι στη Ζαλγκίρις, η οποία λογικά άντεξε μόλις 1 ημίχρονο. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 43-40 και το δεύτερο 24-53. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι Λιθουανοί θα μετατραπούν σε σάκο του μποξ στον όμιλο, κάτι που δεν είναι καλό για την εικόνα της διοργάνωσης. Φυσιολογικές νίκες και για Μακάμπι, Φενέρ και Ρόμα, θρίλερ για την Ταού, με τον Σπλίτερ να παίρνει το βραβείο του πιο τυχερού παίκτη της εβδομάδας: ο Βραζιλιάνος πήρε το ριμπάουντ στο 90-89 και γύρισε με 6 δευτερόλεπτα την πλάτη στο καλάθι. Αν… δεν «έκοβε» στον Τελέτοβιτς να «κόψει» τότε ο Σπλίτερ θα έμενε με την μπάλα στα χέρια και από καλύτερος θα ήταν μοιραίος. Τέλος, η Τσιμπόνα ίσως πέτυχε νίκη πρόκρισης στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την επικράτησή της επί της Μακάμπι την περασμένη εβδομάδα. Λε Μαν και Αβελίνο έχουν βαθύ λάκκο πλέον για να αναρριχηθούν.

by Rasheed.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το στατιστικό παιδιά, έχει ενδιαφέρον. Πάντως, εγώ τις δηλώσεις Πασκουάλ στο τέλος τις θεωρώ ειρωνικές και unfair.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Φαντάζομαι εννοείς τα όσα είπε ότι κατάφεραν να κρατήσουν στο μηδέν τον Περπέρογλου και ότι αυτό ήταν ενθαρρυντικό για την ομάδα του.

Δεν ξέρω αν ήταν ειρωνεία για τους άλλους ή... κακό σκάουτινγκ (πλάκα κάνω). Μάλλον, σε διάθεση ευθυμίας το είπε από τη νίκη για να δείξει ότι υπολόγιζε πιο πολύ τον Περπέρογλου. Λέμε τώρα...
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αυτη η εβδομάδα δεν ήταν η καλύτερη για το τριφύλλι.
Πάντως στατιστικά να το έπαιρνε κανείς ο Παο μια τέτοια κακή εμφάνιση θα έκανε κάποια στιγμή.Γιατι έχει τώρα κάποια χρόνια να δείξει τοσο άσχημο πρόσωπο.
Καλύτερα που ήρθε τώρα και φάνηκαν τα προβλήματα παρά αργότερα.

Οσο για τον Πασκουάλε μάλλον κακό σκάουτινγκ ήταν.Δεν μπορώ να φανταστώ τοσο νεαρό προπονητή τόσο υπερόπτη...

Ανώνυμος είπε...

μηπως ξερετε που μπορω να βρω την φαση με τον σπλιτερ?


ευχαριστω

Γιωργος

Age of Basketball είπε...

@Γιώργος: Φίλε αν δεν πετύχεις το ματς σε επανάληψη στη Νοβα, ο μόνος τρόπος να το δεις είναι ή καποιο βίντεο στο youtube (δύσκολα να υπάρχει) ή αν γίνεις συνδρομητής στο euroleague.tv (ΔΕΝ είναι δωρεάν).
Rasheed.