ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Όταν το "Όνειρο" έπαιξε μπάσκετ


Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι άκουσαν το Σάββατο ότι ο Χακίμ Ολάζουον ήταν στην τάξη του 2008 και μπήκε στο Hall of Fame θα απόρησαν «πώς είναι δυνατόν και δεν είχε μπει νωρίτερα;» (η απάντηση βρίσκεται στα κριτήρια επιλογής). Ο «Χακίμ δε Ντριμ» (Χακίμ το Όνειρο, προσωνύμιο που του αποδόθηκε για τις κινήσεις του στο παρκέ και τη ζωή του εκτός αυτού) πλέον βρήκε τη θέση που του αρμόζει δίπλα στους καλύτερους.

Για πολλούς ο πληρέστερος σέντερ όλων των εποχών, παίκτης φαινόμενο που κανείς δεν μπορούσε να μαρκάρει, καθώς ήταν πολύ γρήγορος και εκρηκτικός για τους ψηλούς και πολύ δυνατός για τους κοντούς. Ο 45άρης πια Ολάζουον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Χιούστον Ρόκετς. Και τι καριέρας… Όταν ο Ολάζουον σταμάτησε άφησε πίσω του μοναδικά ρεκόρ που ακόμη παραμένουν ακατάρριπτα. Ο Ολάζουον σταμάτησε έχοντας 26.946 πόντους, 13.747 ριμπάουντ, 3.830 τάπες, 3.058 ασίστ και 2.162 κλεψίματα. Αυτά σε μέσους όρους καριέρας μεταφράζονται σε 21.8 πόντους, 11.1 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 3.1 τάπες ανά αγώνα σε 1238 ματς. Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το «φαινόμενο Ολάζουον» συμμερίζονται απόλυτα την ατάκα του Σακίλ Ο’ Νιλ: «Ο Χακίμ έχει 5 κινήσεις και 4 παραλλαγές για κάθε κίνηση. Αυτό του δίνει αμέσως αμέσως 20 κινήσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις τι θα κάνει και να τον σταματήσεις».

Το προσωνύμιο του Ολάζουον ήταν «ο άνθρωπος που μπορεί να βάλει καλάθι με 1.000 και 1 τρόπους». Δύο φορές πρωταθλητής NBA, 1 φορά MVP κανονικής περιόδου, 2 φορές MVP τελικών, 2 φορές καλύτερος αμυντικός της χρονιάς, 6 φορές στην καλύτερη πεντάδα, 3 στη δεύτερη καλύτερη και 3 στην τρίτη καλύτερη, 5 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα και 4 φορές στη δεύτερη καλύτερη, αλλά και μέλος της ρούκι πεντάδας το 1985, ο μύθος του Ολάζουον θα ζει για πάντα άφθαρτος.

Ο Ολάζουον είναι ένας από τους 4 μόλις παίκτες (Νέιτ Θέρμοντ, Άλβιν Ρόμπερτσον, Ντέιβιντ Ρόμπινσον οι άλλοι) στην ιστορία του ΝΒΑ, οι οποίοι έχουν κάνει κουαντράμπλ-νταμπλ: τον Μάρτιο του 1990 κατά του Μιλγουόκι είχε 18 πόντους, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες.

Είκοσι έξι ημέρες νωρίτερα, ο Χακίμ το είχε… ξανακάνει. Κατά του Γκόλντεν Στέιτ είχε 29 πόντους, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 11 τάπες, αλλά το NBA δεν του αναγνωρίζει το ρεκόρ. Αρχικά η στατιστική υπηρεσία είχε χρεώσει κατά λάθος 9 ασίστ στον Ολάζουον. Οι Ρόκετς έψαξαν το βίντεο και βρήκαν ότι οι ασίστ ήταν 10. Στα επίσημα στατιστικά καριέρας του οι ασίστ μετρούν για 10, αλλά το NBA χωρίς προφανή λόγο (πέραν του… καθυστερημένου) αρνήθηκε να παραδεχτεί το λάθος και να δεχτεί να μετρήσει για κουαντράμπλ-νταμπλ.

Επειδή είμαστε και… λίγο αριθμολάγνοι, θα σας ταξιδέψουμε στα νούμερα που κάνουν τον Χακίμ ανεπανάληπτο.

Είναι 1ος στην ιστορία του NBA σε τάπες και στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφς. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που βρίσκεται μέσα στους 10 πρώτους στην ιστορία σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και τάπες. Είναι 7ος όλων των εποχών σε κλεψίματα, μακράν ο καλύτερος σέντερ στην ιστορία. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει τελειώσει χρονιά (το 1989) με περισσότερα από 200 κλεψίματα και 200 τάπες, καθώς είχε 282 τάπες και 218 κλεψίματα. Έχει τελειώσει 11 χρονιές με περισσότερες από 200 τάπες και 100 κλεψίματα (2ος στη σχετική λίστα είναι ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον με 7 χρονιές).

Είναι ο μόνος που έχει κάνει 6 φορές 5x5, που σημαίνει τουλάχιστον 5 σε 5 διαφορετικές κατηγορίες.

Μόνο αυτός και ο Κιριλένκο έχουν κάνει το περίφημο 6x5, δηλαδή τουλάχιστον 6 σε 5 διαφορετικές κατηγορίες. Το 1987 κατά του Σιάτλ είχε 38 πόντους, 17 ριμπάουντ, 12 τάπες, 7 κλεψίματα και 6 ασίστ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Χακίμ είναι γνωστός είναι η πίστη του στο μουσουλμανισμό και η πιστή προσήλωσή του στο Ραμαζάνι, καθ’ όλη την καριέρα του. Οι απίστευτα σκληρές συνθήκες διαβίωσης για έναν επαγγελματία παίκτη (αποχή από οποιουδήποτε είδους φαγητό ή ποτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου για έναν μήνα) κάνουν φυσικά παράλογη την απόδοση του Ολάζουον, που όλες τις χρονιές της καριέρας του, κατά το μήνα του Ραμαζανίου έκανε απίστευτες εμφανίσεις. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 1995 είχε αναδειχτεί παίκτης του μήνα (το Ραμαζάνι τότε ξεκίνησε την 1η Φλεβάρη).

Θα μπορούσαμε να απεραντολογούμε για ώρες γύρω από την απίστευτη καριέρα του Χακίμ, αλλά θα επιλέξω να κλείσω με κάτι που ίσως λίγοι ξέρουν: ο Ολάζουον δεν είχε παίξει ποτέ του μπάσκετ μέχρι την ηλικία των 17. Ως τότε ήταν τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο και παίκτης του χάντμπολ. Πώς επέλεξε ο ίδιος να μιλήσει για τη γνωριμία του με την πορτοκαλί μπάλα; «Το μπάσκετ είναι κάτι τόσο μοναδικό, που αμέσως στράφηκα σε αυτό και μπορείς να το καταλάβεις ότι το μπάσκετ είναι αυτό που μου ταιριάζει. Όλα τα άλλα είναι απλώς δευτερεύοντα αθλήματα».

by Lord of the Stats

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παίκτης της γενιας μου.Τα πρωταθλήματα του με τους Ρόκετς κατά την απόσυρση του Jordan έμαθαν στους αμύητους όπως εγώ τοτε πως υπήρχαν ομάδες και εκτός Σικάγου που μπορούσαν να πάρουν πρωταθλήματα.
Δε θα ξεχάσω ποτέ τους ημιτελικούς με τους Spyrs και το ζευγάρωμά του με το άλλο θρυλικό τοτέμ τον Ρόμπινσον.

Για μένα ο Ολάζουον με τον Ρόμπερτσον ήταν μακράν οι καλύτεροι σέντερ της δεκατίας του 1990.

Οταν ακόμα ο Σακίλ ήταν ανώριμος και οι Γκαρνέτ και Ντάνκαν μικροί ηλικιακά.
Και κυρίως προσγειωμένοι στάρ που δεν σκοράρανε απλά αλλά κάνανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο προκειμένου να κερδίσει η ομάδα τους(εξάλλου για απλό σκοράρισμα οι Ρόκετς είχαν το πολυβόλο με το όνομα Ντρέξλερ).Πολύ κρίμα που ήταν και οι δύο στη δύση και δεν μπορέσαμε να τους δούμε αντιμέτωπους σε τελικούς.
ΥΓ1.Αλήθεια γιατί δεν ήταν μέχρι τώρα στο Hall of Fame o Hakeem?
Τι περιμένανε δηλαδή;
ΥΓ2.Είχα κερδίσει και μια μπάλα σε έναν διαγωνισμό μαντεύοντας σωστά το ύψος του.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα από Λεωνίδιο. Ωραίο το blog σας

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Σίγουρα εννοείς τον Ρόμπινσον.

Για μένα ο Ολάζουον είναι ο καλύτερος σέντερ όλων των εποχών, αν μετρήσουμε το ποιος ήξερε το καλύτερο μπάσκετ.

Μπήκε τώρα στο Hall of Fame γιατί οι κανονισμοί του Hall ορίζουν ότι για να μπει ένας παίκτης πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 5 χρόνια το μπάσκετ. Ο Χακίμ το έχει σταματήσει 6, οπότε τον... άργησαν κι ένα χρόνο. Όλα αυτά βέβαια, είναι για εσωτερική κατανάλωση των Αμερικανών...

Όσο για το ύψος του... πρέπει να είσα χαρούμενος που κέρδισες! Γιατί ενώ στο NBA είναι γραμμένος 2.13, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι 2.08! Άρα, θα μπορούσαν στο διαγωνισμό... να σας κορόιδευαν όλους!

@leonidio: Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.
L.o.t.S.

Panayiotis είπε...

pragmatika terastios paiktis . dn tha xehasw mia kinisi tou pou dn thymame akrivws se poio paixnidi tin ekane alla prp na itan kapou sto 1995 otan itan katw apo to kalathi me tin mpala sta xeria k aplwse katw apo to stefani to xeri tou kanontas prospoiisi oti tha paei apo katw k na kanei tin prospatheia k erixe oli tin amyna apo ekeini tin plevra k mazevontas ta xeria tou pisw petyxe ena poly omorfo lay up efamillo paiktwn pou agwnizontai 2-3. tote oi Rockets itan o monadikos ''faros'' pou mporouse na xtipisei tous krataious Bulls k tous ypostiriza gt eixa adynamia k ston trello Barckley!! alistou mnimis k oi telikoi perifereias me tous Utah. foveros paiktis me ta ola tou.

Age of Basketball είπε...

@panayiotis: Έχεις απόλυτο δίκιο. Τεράστιος παίκτης.
L.o.t.S.

Age of Basketball είπε...

Να προσθέσω κι εγώ κάτι: Για μένα ένα ακόμη δείγμα του πόσο μεγάλος παίκτης ήταν ο Ολάζουον είναι ότι στο ντραφτ όλοι "κοροϊδεύουν" το Πόρτλαντ που επέλεξε τον Μπούι πάνω από τον Τζόρνταν, αλλά κανείς δεν τολμάει να λοιδωρήσει το Χιούστον που είχε διαλέξει τον Ολάζουον επίσης πιο πάνω (νούμερο 1).
BEN

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μεγάλος παίκτης ο Ρόμπινσον. Πραγματικά εξαιρετικός ο Σακίλ. Αλλά μπροστά στον Χακίμ όλοι οι υπόλοιποι ήταν απλές οδοντόκρεμες. Στα πλέι οφς του 95' (τότε που ο Τομτσάνοβιτς είπε το περίφημο για την καρδιά του πρωταθλητή) το όνειρο βρήκε μπροστά του και τον Ρόμπινσον (MVP της κανονικής περιόδου) στους τελικους της δύσης και τον Σακ στους τελικούς του ΝΒΑ. Και πραγματικά ήταν σαν να έπαιζε ένας άντρας απέναντι σε παιδάκια.

Στη σειρά με το Σαν Αντόνιο ο Χακίμ με τα περίφημα "dream shakes" του ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα με τον Ρόμπινσον να βλέπει ακόμα εφιάλτες και να δηλώνει μετά το τέλος της σειράς ότι δεν είχε ξαναδεί στη ζωή του παίκτη να κάνει αυτά που του είχε κάνει ο Ολάζουον.

Όσο για τον "Σακ" ...ας το αφήσουμε καλύτερα. Η σύγκριση και μόνο είναι ατυχής.

Ένα ακόμα σημαντικό στατιστικό:
Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που κέρδισε την ίδια χρονιά το βραβείο του καλύτερου αμυντικού, ήταν MVP της κανονικής περιόδου και MVP των τελικών!

Και τέλος νομίζω ότι αυτό που πραγματικά ξεχώριζε τον Χακίμ από όλους τους υπόλοιπους σέντερ που έχουν περάσει ήταν:

1) η κυριαρχία του τόσο στην άμυνα (σε βαθμό Ράσελ) όσο και στην επίθεση (σε βαθμό Τσέιμπερλεϊν αλλά όχι λόγω ύψους όπως ο Ουιλτ αλλά λόγω ευφυίας και πληθώρας κινήσεων)

2) η απίστευτη "μπασκετοσύνη" του.
Το μπάσκετ που ήξερε ο Χακίμ δεν το έχουμε δει και ούτε πρόκειται να το δούμε από άλλο ψηλό στην ιστορία του αθλήματος.

Αιώνια respect και για το τέλος η κίνηση που αν και την έχω δει πάνω από 200 φορές μένω με το στόμα ανοικτό κάθε φορά που την ξαναβλέπω.

http://www.youtube.com/watch?v=TLKWSYtA7do&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο αφιέρωμα. Και με μια λέξη απίστευτος (ειδικά επειδή 2,08 τον θυμάμαι κι εγώ). Όντως δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μπάσκετ (και τόσες προσποιήσεις) από ψηλό, όπως αυτό που έπαιξε εναντίον του Ρόμπινσον στους τελικούς της Δύσης το 1995, όπου και νομίζω ότι έχει επιλεγεί ως μία από τις 2 καλύτερες σειρές ατομικής επίδοσης παίκτη σε όλους τους τελικούς του ΝΒΑ μαζί με αυτή του Τζόρνταν με τους Τζαζ το 1998.

Αλλά, για όλους εμάς, και επειδή όπως λέει και το σχόλιο "every Suns fan remembers this one", κάποτε πρωταγωνίστησε και σε αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=ifx_gRF-ouU&NR=1

Μπάκι Μπλάιχερτ

Ανώνυμος είπε...

Hi everyone! I don't know where to start but hope this site will be useful for me.
Hope to receive any assistance from you if I will have any quesitons.
Thanks in advance and good luck! :)