ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Αφιέρωμα Euroleague: Πεντάδες όνειρο, Μέρος II


Συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα στις πιο ταλαντούχες πεντάδες της σύγχρονης Ευρωλίγκας με τις 5 καλύτερες:


5. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 2006-07. Πεντάδα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Τζέι-Αρ Χόλντεν, Τράγιαν Λάνγκντον, Ματίας Σμόντις, Ντέιβιντ Άντερσεν. Βαθμολογία: 8,9. Ιστορικό: Για να πάρει την Ευρωλίγκα είχε «κτιστεί» εκείνη τη σεζόν η ΤΣΣΚΑ. Με τον καλύτερο πλέι-μέικερ της Ευρώπης, Παπαλουκά, τους Χόλντεν – Λάνγκτον να κάνουν μια πολύ ώριμη και ουσιώδη χρονιά και τους Σμόντις – Άντερσεν να συνθέτουν δίδυμο εξίσου καλό μέσα και έξω από το καλάθι, οι Μοσχοβίτες πήγαιναν γραμμή για τον τίτλο. Αποτέλεσμα: Στην Αθήνα την υποδέχτηκε ο Παναθηναϊκός, και σε ένα «μαγικό» τελικό την κέρδισε 93-91, αφήνοντας στο «ράφι» τη μεγάλη εμφάνιση του Παπαλουκά.


4. Παναθηναϊκός, 2001-02. Πεντάδα: Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ντάριλ Μίντλετον, Λάζαρος Παπαδόπουλος Βαθμολογία: 9 Ιστορικό: Με τον Μουλαομέροβιτς να μοιράζει εξαιρετικά το παιχνίδι, τον Κουτλουάι να εκτελεί, τον Μίντλετον να αναλαμβάνει τις δύσκολες αμυντικές αποστολές (με αποκορύφωμα τη σεμιναριακού επιπέδου άμυνα στον Γκριφιθ στον τελικό), τον Παπαδόπουλου να δείχνει τα πρώτα στοιχεία της σπουδαίας καριέρας που θα ακολουθήσει, και ηγέτη όλων τον «μαέστρο» Ντέγιαν Μποντιρόγκα να τα κάνει όλα, ο Παναθηναϊκός έκανε όλο το δρόμο εκείνη τη σεζόν για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Αποτέλεσμα: Αφού επιβίωσαν από τον… ελληνικό όμιλο του top-16, οι «πράσινοι» με τον Ομπράντοβιτς να δίνει ρεσιτάλ προπονητικής, κέρδισαν στον τελικό την Κίντερ μέσα στο «σπίτι» της.


3. Μπαρτσελόνα, 2000-01. Πεντάδα: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Αρτούρας Καρνισόβας, Ζόραν Σάβιτς, Παού Γκασόλ. Βαθμολογία: 9,1 Ιστορικό: Την ιδανική ομάδα είχε φτιάξει το 2000 η Μπαρτσελόνα, έχοντας σε κάθε θέση, σχεδόν εμβληματικούς παίκτες που έγραψαν (και συνεχίζουν να γράφουν) τη δική τους σημαντική ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αποτέλεσμα: Πολλές ατυχίες, πολλαπλοί τραυματισμοί (είναι χαρακτηριστικό ότι η φροντ-λάιν της περιελάμβανε εκτός από Σάβιτς – Γκασόλ και Σεϊκέλι – Ντουένιας, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να παίξουν όλοι μαζί) και κακές συγκυρίες, άφησαν μία από τις πιο ταλαντούχες ομάδες της σύγχρονης εποχής έξω ακόμη και από το 2ο γύρο της πρώτης Ευρωλίγκας, με το ιδιότυπο σύστημα.


2. Ταού Κεράμικα, 2003-04. Πεντάδα: Χοσέ Καλντερόν, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Αντρές Νοτσιόνι, Κορνέλ Ντάβιντ, Λουίς Σκόλα Βαθμολογία: 9,2 Ιστορικό: Μία πεντάδα – όνειρο παρουσίασε το 2003 η Ταού, στην πρώτη της μεγάλη «επιχείρηση» για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Ο κάθε ένας από τους 5 της πεντάδας θεωρείτο από τους καλύτερους στη θέση του στην Ευρώπη και το μείγμα έμοιαζε πολύ ελπιδοφόρο. Αποτέλεσμα: Δεν μπόρεσε να υπερκεράσει την ΤΣΣΚΑ και έμεινε 2η στον όμιλο των «16», εκτός φάιναλ-4. Ήταν πάντως η αρχή της καθιέρωσης, και τον επόμενο χρόνο, με τον Χάνσεν στην πεντάδα (ο Νοτσιόνι είχε φύγει για το NBA), ξεκίνησε μία σειρά από παρουσίες στους «4».


1. Μακάμπι Τελ-Αβίβ, 2003-04 & 2004-05. Πεντάδα: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ταλ Μπουρστάιν, Άντονι Πάρκερ, Μασέο Μπάστον, Νίκολα Βούισιτς. Βαθμολογία: 9,5. Ιστορικό: Η πεντάδα – φαινόμενο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, έμεινε 2 σεζόν ενωμένη και κατέκτησε 2 ευρωπαϊκά τρόπαια, δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από το «ταβάνι» των δυνατοτήτων της. Ο «μαέστρος» Γιασικεβίτσιους, ο ώριμος ρολίστας σουτέρ Μπουρστάιν, ο πλέον ολοκληρωμένος Αμερικανός, Πάρκερ, ο εκρηκτικός Μπάστον και ο, μεγαλύτερος σέντερ στην Ευρώπη μετά την εποχή Σαμπόνις, Βούισιτς, συνέθεσαν μια αξεπέραστη πεντάδα. Αποτέλεσμα: 2 χρονιές μαζί, 2 κατακτήσεις στην Ευρωλίγκα. (Την επόμενη σεζόν αντικατέστησε ο Σόλομον τον Γιασικεβίτσιους, δημιουργώντας μια ταχύτατη, αλλά πιο Αμερικανική ομάδα, που έμεινε 2η).


by BEN & Rasheed

4 σχόλια:

haridimos είπε...

καλή η παρουσίαση - μια παρατήρηση όμως... Η Ταού δεν έκανε το 2003/04, την πρώτη της προσπάθεια για κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Την πρώτη την έκανε το 2000/01, όταν αποκλείοντας Περιστέρι-Ολυμπιακό & ΑΕΚ έφτασε στους τελικούς κόντρα στην Κίντερ.

Age of Basketball είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Απλώς αναφερόμασταν σε Ευρωλίγκες με φάιναλ φορ, στο σημείο εκείνο. Όμως, αυτό που λες είναι σωστό.

haridimos είπε...

Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια να βλέπω να θάβεται η Ευρωλίγκα του 2000/01, και να έχει περάσει στην Ελλάδα πως τότε έγινε μόνο η Σουπρολίγκα.
Αν έπαιζε ημιτελικά με Ταού ο Παναθηναϊκός, και τελικό Φ4 η ΑΕΚ με Μακάμπι, βέβαια η αντιμετώπιση θα ήταν διαφορετική και θα ήταν θαμμένη η Σουπρολίγκα και θα υπήρχε μόνο Ευρωλίγκα...

Age of Basketball είπε...

δώ δεν το έχεις διαβάσει αυτό πάντως. Για μένα το 2000-01 δεν υπάρχει τίποτα, ούτε Σουπρολίγκα, ούτε Ευρωλίγκα. Προσωπικά τη θεωρώ μια μαύρη χρονιά για το μπάσκετ και προσπαθώ να την αποφεύγω ακόμα και να μιλάω γι' αυτή. Είναι η ξεφτίλα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, να μην μπορεί να κάνει μια ενιαία διοργάνωση.

Αν θες, πάντως, να μιλήσουμε για σοβαρότητα και κύρος διοργάνωσης, θεωρώ ότι η Ευρωλίγκα του 2000-01 ήταν πολύ πιο δυνατή από τη Σουπρολίγκα, η οποία είχε ουσιαστικά, δύο μόνο καλές ομάδες. Τον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι. Όλες οι άλλες είχαν ήδη πάει στην ULEB. Άρα, νομίζω ότι η Σουπρολίγκα υπάρχει μόνο και μόνο επειδή ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό, αλλιώς ως διοργάνωση ήταν κάτω του μετρίου. Γι' αυτό μιλούσαμε από την επόμενη χρονιά, που η Ευρώπη ήταν και πάλι ενωμένη.
Rasheed.