ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Ποιος να το φανταζόταν...


Μια έκπληξη τεραστίων διαστάσεων μας επιφύλλασσε η Τρίτη ημέρα των προημιτελικών. Οι συνέπειές της θα γίνουν ορατές περισσότερο του χρόνου, όταν η Ελλάδα θα... αλλάξει εκπροσώπους στην Ευρωλίγκα. Ο Άρης έχασε τη θέση του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και αυτή θα την πάρει είτε ο Πανιώνιος είτε το Μαρούσι.

Ο Άρης πλέον βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, το οποίο θα δείξει αν η ομάδα θα κάνει πισωγύρισμα, ή αν θα μπορέσει να ανακάμψει. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο «αυτοκράτορας» δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κρισιμότερου ματς της χρονιάς και μοιραία υποτάχθηκε στις ορέξεις του Μιλισάβλιεβιτς και της παρέας του. Όταν παίζεις τελευταίο παιχνίδι σειράς πλέι οφ στην έδρα σου, ο κόσμος βράζει, είσαι καλύτερη ομάδα και παίζεις όλη τη χρονιά, τότε είναι απαράδεκτο να ξακινήσεις με 0-7. Και σαν να μην έφτανε αυτό, να μην μπορέσεις ποτέ να ανακάμψεις και να δείξεις έστω για 1 λεπτό ότι έχεις πίστη στη νίκη. Ο Άρης πέρασε μόλις μία φορά σε όλο τον αγώνα μπροστά στο σκορ, κι αυτό 2:25 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με 38-37. Πέραν τούτου, ουδέν.

Οι ίδιες παιδικές ασθένειες, καμία ψυχολογική προετοιμασία, καθόλου αυτοπεποίθηση, μια ομάδα αγχωμένη και ανήμπορη, καθρέπτης του προπονητή της, ο οποίος την κοιτούσε από τον πάγκο σαν χαμένος στο διάστημα και μετά το ματς έλεγε ότι... δεν θεωρεί τη χρονιά αποτυχημένη!

Δεν θα ασχοληθώ καν με την ενδεχόμενη απόλυση του Χέρμπερτ, καθώς είναι προφανές ότι πρέπει να έρθει μετά από μια τέτοια σεζόν. Με τις συνθήκες στο φετινό πρωτάθλημα, ο Άρης μπόρουσε να τερματίσει 3ος και με τον... Λάζαρο Λέσιτς προπονητή. Και όμως δεν τα κατάφερε.

Δεν θα πω (ή μάλλον θα πω) ότι από τον Δεκέμβρη γράφω πως ο Τέρι είναι ακατάλληλος, ότι από την πρώτη στιγμή του ερχομού του Ουάσινγκτον λέω ότι η ομάδα πλέον δεν έχει πλέι μέικερ.

Ο Τέρι στο κρισιμότερο ματς της χρονιάς είχε μια από τα ίδια: 3 πόντοι σε 24 λεπτά με 3 έρμπολ στο τελευταίο δίλεπτο και ενέργειες πέρα από κάθε μπασκετική λογική. Ο δε Ουάσινγκτον είδατε σε κάποια στιγμή να ηρεμεί την ομάδα; Να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο την πειθαρχία που πρέπει να έχει ένας πλέι μέικερ σε τέτοιους αγώνες, προκειμένου να μην τα χάσουν όλοι οι υπόλοιποι; Έβαλε 20 πόντους με 3 μπούκες στο τέλος, ένα τρίποντο και 2 βολές. Όταν το ματς είχε κριθεί, όταν το Μαρούσι είχε ψυχολογία και δεν έχανε με τίποτα.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έκανε την πλάκα του με τον Χέρμπερτ και ανάγκασε πολλούς οπαδούς της... ΑΕΚ να τραβάνε τα μαλλιά τους για τη φυγή του. Το Μαρούσι είναι στην τετράδα και αυτή τη στιγμή είναι η πιο «hot» ομάδα του πρωταθλήματος. Κέρδισε δύο φορές σε δύο αγώνες στο Αλεξάνδρειο. Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

Όσο για τη συνέχεια; Να πούμε και το στατιστικό μας... φέτος το Μαρούσι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο δύο ομάδες της Α1: τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό. Τους δύο, δηλαδή, με τους οποίους λογικά θα παίξει στη συνέχεια. Όμως, αυτό διαβάζεται και διαφορετικά για τους αισιόδοξους: στο τέλος της κανονικής περιόδου το Μαρούσι δεν είχε κερδίσει 3 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος καμία φορά. Άρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο: ήδη τον πρώτο τον απέκλεισε.

Ο Άρης πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις. Μια ομάδα που υποβιβάζεται από την Ευρωλίγκα στο ULEB Cup και δεν είναι πλούσια, όπως η Ντιναμό Μόσχας ή η Μπανταλόνα, κινδυνεύει με αφανισμό. Τα έσοδα θα πέσουν, το μπάτζετ το ίδιο. Ονόματα ξένων θα προσελκύονται πιο δύσκολα, οι Έλληνες θα το σκέφτονται δύο φορές πριν απαντήσουν σε ενδεχόμενη πρόταση. Ο Άρης πρέπει να ξαναχτιστεί, χωρίς όμως να γκρεμίσει τελείως το οικοδόμημα τόσων χρόνων. Ο Ματσόν απομακρύνεται, ενώ μέχρι χτες ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα αναλάβει και πια ζητείται λύση.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Ο διαγωνισμός-Α1 έφτασε στην τελευταία του ημέρα! Όσοι θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, τώρα είναι η τέλεια στιγμή, καθώς η 9η Μαΐου του 2008 είναι η καταληκτική ημερομηνία. Το Σάββατο ξεκινούν τα ημιτελικά και οι συμμετοχές θα είναι άκυρες. Άρα, στείλτε τη φόρμα συμπληρωμένη για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό. Όσοι δεν είστε μέλη, γραφτείτε (με e-mail στο ageofbasketball@gmail.com) και θα σας σταλεί η φόρμα αμέσως, μιας και την Παρασκευή όλο το Age of Basketball θα είναι από το πρωί... στο πόδι!

Και μια σημείωση: υπάρχουν φίλοι που έχουν στείλει προβλέψεις ήδη στις οποίες ο Άρης είναι στην τετράδα. Με το σύστημα του διαγωνισμού, χάνουν πολύ λιγότερα απ’ όσα νομίζουν! Παράδειγμα: ο Α έγραψε ότι ο Άρης θα βγει 3ος και ο Πανιώνιος 4ος, ενώ τώρα ο Β στέλνει ότι ο Πανιώνιος θα βγει 3ος και το Μαρούσι 4ο. Αν στο τέλος το Μαρούσι τερματίσει 3ο και ο Πανιώνιος 4ος, ο Α παίρνει 1 βαθμό και ο Β 0 βαθμούς. Κι αυτό γιατί δεν προβλέπετε ποιες ομάδες θα είναι στην τετράδα, αλλά τη θέση στην οποία θα τερματίσουν!

8 σχόλια:

El Pollo Diablo είπε...

O Άρης πρέπει να προχωρήσει (εννοείται με καινούργιο προπονητή). Οι φίλαθλοι του πρέπει να κάνουν υπομονή, γιατί ο πόλεμος εκ των έσω μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Θεωρώ ότι από άποψη οικονομικής επιφάνειας ο Άρης δεν είναι επιπέδου Ευρωλίγκα (μόνο από άποψης φανέλας και κόσμου) και όταν ήδη το έχει καταφέρει δύο φορές (με πολύ καλή παρουσία) δεν μπορεί κανείς παρά να είναι επιεικής στην κριτική του.

Τώρα ULEB CUP. Ένας στόχος που πρέπει να μπει στο σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Ποιος ξεχνάει άλλωστε ότι ο τελικός του ULEB το 2006 ήταν προάγγελος δύο πολύ καλών μπασκετικών χρόνων για τον Άρη. Και θεωρώ ότι από άποψη εμπειρίας ο Άρης πλεονεκτεί καί ότι λογικότατα θα βρίσκεται στο final-8.

Τώρα, αν λόγω της απώλειας των εσόδων της euroleague θυσιαστεί ο Massey μάλλον θεμιτό θα είναι. Δυστυχώς, είναι παικταράς επιπέδου ευρωλίγκα και μόνο (και όχι πάντα) τα τρελά λεφτά ρωσικών ομάδων θα μπορούσαν να τον κρατήσουν στο ULEB. Εξάλλου το scouting του Άρη, παρά τις αποτυχίες, αξίζει να το εμπιστευτεί κανείς.

ΥΓ Αν αρχίσουν και ανεβαίνουν ομάδες όπως Μαρούσι, ΑΕΚ, Πανιώνιος και Πανελλήνιος στο επίπεδο του Άρη (και αυτό κατα κανόνα θα φανει στο πλασαρισμα τους στο ULEB), τότε οι τρεις θέσεις στην Ευρωλιγκά θα είναι λίγες. Πρέπει να φύγουν κάτι τσίρκα στυλ LeMans, Brose κλπ.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Πρώτον, είχαμε ανησυχήσει που είχες καιρό... να λύσεις τη σιωπή σου. Αφού προς στιγμήν νομίζαμε ότι ο Patrick Star σε είχε καθαρίσει για να πάρει εκείνος το δώρο του καινούργιου διαγωνισμού.

Για τον Άρη δεν ξέρω αν συμφωνώ ως προς την επιείκεια. Για τα στάνταρ της Ελλάδας έχει το 3ο μπάτζετ/ρόστερ και θα έπρεπε να βγει 3ος. Δεν εννοώ ότι έπαιζε μόνος του, αλλά σχεδόν έτσι ήταν.

Τα λάθη πληρώνονται και το θέμα είναι ότι τώρα κάποιος θα πρέπει να βάλει λεφτά από την τσέπη του για να μείνει η ομάδα σε υψηλό επίπεδο.

Όσο για τον Πανελλήνιο και τον Πανιώνιο, δεν νομίζω ότι στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις φέτος έδειξαν ότι έχουν ανέβει επίπεδο. Μακάρι να γίνει του χρόνου.

Ο Μάσεϊ θα έφευγε πιθανότατα ούτως ή άλλως, καθώς το κασέ του έχει ανέβει στο εκατομμύριο και πάνω...

Γενικά φαίνεσαι αισιόδοξος στο σχόλιο, κάτι που προς το παρόν δεν συμμερίζομαι, φοβούμενος τις αμαρτίες της "κίτρινης" διοίκησης κατά το παρελθόν.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Προσπάθησα να τον καθαρίσω αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να πάει στο νοσοκομείο -φτου φτου,μακριά από όλους μας.Την επόμενη φορά ελπίζω να τα καταφέρω.
Φαντάζομαι Rasheed,πως θα έχεις να μου προτείνεις έναν αποδοτικότερο τρόπο,καθώς "φαίνεται" να ξέρεις από στυγνό καθάρισμα.

Καλά το λες Rasheed,μόνος του έπαιζε ο Άρης.Ειδικά από τη στιγμή που ο Πανιώνιος λόγω νέου -σε χρόνο και ηλικία- ρόστερ και ο Πανελλήνιος με τις ομορφιές της διοίκησης είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα.
Η ΑΕΚ τα ξέρουμε,τα λέγαμε όλη τη χρονιά.

Ο Μάσεϊ ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολο να μείνει,αλλά από τη στιγμή που του έβγαλαν κοινοτικό διαβατήριο,η παραμονή του έγινε σχεδόν απίθανη.

Δυστυχώς -πάνω σε αυτό που λέει ο el pollo diablo - "καφενείο" υπήρξε και η ΑΕΚ κανα 2 χρονιές.
Προς το παρόν,νομίζω πως οι 3 ομάδες είναι αρκετές.Να συζητήσουμε για τις 4 των Ιταλών,ναι.Εκεί γελάει ο κόσμος.
Καλύτερα θα ήταν να είχαν οι Ρώσοι 2 ομάδες για παράδειγμα,απ'το να έχουν οι Ιταλοί 4.
Πολύ φοβάμαι,ότι του χρόνου όποια ομάδα πάει στην Ευρωλίγκα δε θα έχει καλή παρουσία.Λόγω εμπειρίας,λόγω φανέλας,λόγω κόσμου αλλά και λόγω ρόστερ.Είναι και το πώς αντιμετωπίζουν το θεσμό.
Αν για παράδειγμα,πάει το Μαρούσι τότε ο κόσμος θα λέει "μπράβο,τι ωραία,τι καλά,ας χαρούμε αυτήν τη συμμετοχή,η Ευρωλίγκα είναι γιορτή μπλα μπλα..."ρεκόρ 2-12.

ΥΓ Ο Τέρι,για άλλη μια φορά δικαίωσε τον ελπόλοδιάμπλο για την πίστη του και την επιμονή του να του εμπιστεύεται μία ή και περισσότερες θέσεις στις φαντασιακές ομάδες του.Έτσι,για να μην ξεχνιόμαστε...

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Ναι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσεις κάποιον. Πάντως, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχετε λάβει συμμετοχή στο διαγωνισμό σκέφτομαι μήπως ήταν άλλοι οι πραγματικοί λόγοι της κόντρας... Ποιος ξέρει; Ίσως, μετά από 30 χρόνια, όταν ανοίξουν οι φάκελοι του Age of Basketball (όπως κι εκείνοι του FBI).

Τέλος πάντων, ο Μάσεϊ φεύγει, ο Χέρμπερτ φεύγει (επιτέλους), και η εκδίκηση η δική σου και του Χαρίδημου είναι ότι από το πρωί στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Β. Αγγέλου.

Αυτά είναι.
Rasheed.
Υ.Γ.: Άσε μην πάρει ο Σούλης την Ευρωλίγκα και τρέχουμε... με δύο διπλά στη Μόσχα...

haridimos είπε...

Σοβάρα θέλει τον Αγγέλου ο Άρης ;
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ !!

Πάντως ο Σουλης έδειξε πως είναι από τους κορυφαίους προπονητές και σ'αυτόν και τις μεταγραφικές του επιλογές (Μιλισάβλιεβιτς, Τέϊλορ και μετά Στίβενσον) οφείλεται η αναμόρφωση του Αμαρουσίου. Δεν είναι τυχαίο πως δεν έχει φύγει από ομάδα και να ακούστηκαν παράπονα όσο θυμάμαι...

El Pollo Diablo είπε...

Τη σιωπή μου την κρατάω λόγω έλλειψης χρόνου. Να φανταστείτε ότι έχω γράψει/κατεβάσει τα παιχνίδια το ff αλλά δεν τα έχω δει ακόμα, γι`αυτό δεν postαρα κανένα από τα σύντομα, περιεκτικά και to the point σχόλια μου (πσσσσ!!!!!).

Ο συμπαθής αστερίας μπορεί να εξολοθρεύει κοτόπουλα στο φούρνο με μπόλικες πατάτες, χωριάτικη και μπύρα. Μέχρι να τον δω να κυνηγάει live κοτόπουλα δεν ανησυχώ.

Για τον Τέρι η αλήθεια είναι ότι έπεσα έξω αν και επιμένω ότι πρέπει να προστεθεί ο παράγων Χέρμπερτ, ο οποίος πραγματικά ήταν χειρότερος από τον Ματσόν. Τώρα αν πάνε για μη δοκιμασμένο Έλληνα coach περισσότερο αξίζει να προσεχθούν οι Σκουρτόπουλος, Μπαρτζώκας. Δείξαν περισσότερα από τον Αγγέλου.

Ο Μάσει προτιμώ να μέινει στα ελληνικά γήπεδα και στον Παναθηναικό δεν θα με χάλαγε (αν και μάλλον ο Ομπράντοβιτς θα τον έβαζε να κάνει την ίδια δουλειά με τον Μπατίστ). Μην πάει όμως στους Ισπανούς και μας τον χαλάσουν και αρχίσει και πέφτει σε κάθε φάση σαν κοτόπουλο.


Το Μαρούσι δεν το έχω παρακολουθήσει καθόλου. Αλλά τον Μαρκόπουλο τον σέβομαι απεριόριστα. Αν σπρώξει και φράγκα ο Βώβος, μπορεί του χρόνου να τρίβουμε τα μάτια μας.

Όσο για την αισιοδοξία, δικαιολογείται από κάτι που είπες, ότι δεν υπάρχει άλλος τρίτος ώστε ένα πισωγυρισμα να τον κανει να χάσει πολύ έδαφος. Αν ο Βωβός, ο Λιανός και ο Δρόσος σπρώξουν φράγκα τότε μόνο πραγματικά θα έχει πρόβλημα ο Άρης.

patrick δε μιλάω για ομάδες στυλ ΑΕΚ η ΟΣΦΠ που έτυχε για 2-3 χρονιές να είναι coffee shops. Μιλάω για ομάδες τύπου london towers (πως τον λέγανε εκείνο τον τύπο ο οποίος πρέπει να ήταν 200+ kg αλλά δεν ήξερε καθόλου μπασκετ) και Μπενφίκα με τον Κάρλος Λισμπόα ο οποίος αν πάει η γραμμή στα 6.75 χαλαρά βρίσκει συμβόλαιο και 5-10 λεπτά συμμετοχής με συστήματα που να τον σημαδεύουν. Από τις γαλλικές δεν λείπει τόσο το ταλέντο, όσο οι φανέλες των Λιμόζ και Όρτεζ.

Age of Basketball είπε...

@haridimos: Δεν ξέρω κατά πόσο θα προχωρήσει, αλλά από έφκυρη πηγή σου λέω ότι στο Αλεξάνδρειο συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής το όνομά του.

Ο Σούλης ναι, είναι πολύ καλός προπονητής. Πλέον, δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί.

@el pollo diablo: Με βάση ορισμένα πράγματα η Ελλάδα πρέπει να έχει 4 ομάδες. Αλλά εκτός από το αγωνιστικό κριτήριο υπάρχει και το διαφημιστικό και οι αγορές Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, κτλ.

Μοναδική περίπτωση να έχει η Ελλάδα 4 ομάδες είναι η Μπανταλόνα να πάρει το πρωτάθλημα (ή να είναι τελικό) στην Ισπανία και να πάρει από εκεί το εισιτήριο. Τότε θα μείνει μια θέση κενή (της κυπελλούχου ULEB) η οποία θα καλυφθεί με wild card. Δεν θα πάει στον φιναλίστ του ULEB, καθώς ήταν και πάλι ισπανική ομάδα. Λογικά θα την πάρει η Ντιναμό, αλλά ο Άρης μπορεί να ελπίζει. Εγώ δεν το πιστεύω.

Ο Μάσεϊ θα πάει στους... Ισπανούς και λογικάσ την Ταού. Νομίζω ότι έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για τριετές συμβόλαιο (οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Άρης την έκλεισε με τον ατζέντη του παίκτη από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας).
Rasheed.

Patrick Star είπε...

@Rasheed

Μετά τα τερτίπια σου με το fantasy,αρνούμαι να λάβω ξανά μέρος σε διαγωνισμό.Για το fantasy θα το ξανασκεφτώ πολύ σοβαρά.Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες,η απογοήτευση πολύ μεγάλη και οι "υποσχέσεις" ακόμα μεγαλύτερες...
Του χρόνου με δική μου private league (ανώτατο όριο 5 ομάδες) θα τα σαρώσω όλα!!!

@haridimos

Κάτσε μην ακουστεί ο Χέρμπερτ για την ΑΕΚ,συνοδευόμενος από Γρανίτσα και μπάτζετ 500.000 ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί λίγο με τη Φιλιππιάδα.Άιντε να τελειώνουμε επιτέλους.

@Πολυαγαπημένο πουλερικό

Μου άνοιξες την όρεξη άτιμε.Από αυτά που είπες πάντως,μόνο μπύρα υπάρχει.Βολεύομαι κι έτσι...

Πιο πιθανό βλέπω το Φώτση,παρά το Μάσεϊ.Δε βαράει τρίποντα αυτός,δεν κάνει...

Φράγκα δεν πρέπει να σπρώξει μόνο ο Δρόσος αλλά και ο μεγαλογιαουρτάς.Αλλιώς δε γίνεται δουλειά...

Τρέισι Πίρσον τον ελέγανε.Μονομαχία Πίρσον - Σόφο θα ήταν ενδιαφέρουσα...
Πάντως το τόπι το ήξερε.Σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ,θυμάμαι ότι είχε βάλει καμιά 20αριά πόντους."Πολλά με λίγα" βέβαια το ματς αλλά ο χοντρός μια χαρά έπαιξε και γνώρισε και την αποθέωση απ'το κοινό.