ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Τελικά... πήγαμε γήπεδο;


Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον ΕΣΑΚΕ τα σύνολα των εισιτηρίων που έκοψε κάθε ΚΑΕ για τη χρονιά 2007-08 στην κανονική περίοδο της Α1. Τα νούμερα είναι διαθέσιμα και οι συγκρίσεις με τα αντίστοιχα περσινά είναι αναπόφευκτες. Η αύξηση ήταν 14.4%, ενώ οι περισσότερες ομάδες παρουσίασαν άνοδο (μικρή ή μεγάλη) στην προσέλευση κόσμου.

Παρακάτω θα επιχειρήσω να «διαβάσω» τα νούμερα, καθώς ως αριθμοί δεν λένε… και πολλά. Όμως, μέσα στο πλαίσιο των 26 αγωνιστικών και με τις ιδιαιτερότητες κάθε ομάδας, μας μιλούν ξεκάθαρα.

Ο Παναθηναϊκός σχεδόν διπλασίασε τα εισιτήριά του σε σχέση με πέρσι, πηγαίνοντας από τις 30.620 στις 56.685. Τεράστια άνοδος, με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να στέκεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο κοντά στην ομάδα. Οι λόγοι δεν μπορούν να παρά να είναι τρεις, με τη βαρύτητα να πέφτει στον τρίτο, για μένα. Ο πρώτος είναι το περσινό triple-crown που ανέβασε τους «πρασίνους» κι επισήμως στην κορυφή της Ευρώπης. Ο κόσμος θέλει να βλέπει τον καλύτερο. Ο δεύτερος είναι η άνοδος του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε από πέρσι και φέτος ολοκληρώθηκε, με τους δύο αιωνίους να ξεκινούν τη χρονιά με ισάξια ρόστερ. Το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε, το πρωτάθλημα για πρώτη φορά δεν θεωρήθηκε δεδομένο και ο κόσμος πήρε το δρόμο προς το ΟΑΚΑ. Ο τρίτος λόγος είναι η έλευση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας δημιούργησε πανζουρλισμό όταν ήρθε και με τον τρόπο που ήρθε. Δικαιολογημένα, αν θέλετε τη γνώμη μου. Ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγαλύτερη μετεγγραφή στην Ευρώπη φέτος και ο κόσμος θέλησε να… τη βλέπει να παίζει. Σημαντικό στοιχείο στην ανάγνωση της αύξησης: ο Παναθηναϊκός φέτος έκανε πιο κακή πορεία από τα προηγούμενα χρόνια, κι όμως ο κόσμος ήταν πιο κοντά. Κι αυτό κάτι δείχνει για το τι θέλει ο κόσμος, και από άποψης παικτών στην ομάδα του, αλλά και για την άνοδο του επιπέδου στην Α1.

Αύξηση είχε και ο Ολυμπιακός, από 24.718 στα 31.932. Σημαντική και αυτή, αλλά μικρότερη απ’ ότι θα περιμέναμε. Ο κόσμος έχει παγώσει τόσα χρόνια και θεωρώ ότι για να γυρίσει στο ΣΕΦ θέλει τίτλο (ή φάιναλ φορ). Θέλει η ομάδα πρώτη να δείξει ότι άλλαξε σελίδα, για να την ακολουθήσει. Βεβαίως, κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός πείθει όλο και περισσότερους φίλους του να επιστρέψουν στο γήπεδο. Στα αρνητικά, η ουσιαστικά δεύτερη συνεχόμενη χαμένη χρονιά του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, που σίγουρα «κράτησε» τον κόσμο όταν σκεφτόταν να πάει στο ΣΕΦ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστά είχε η ΑΕΚ, που από τα 5.004 εισιτήρια πήγε στα 10.979. Αριθμός ακόμη πολύ μικρός, αλλά το γεγονός ότι υπερδιπλασίασε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ κάτι δείχνει. Αργά αλλά σταδιακά ο Δρόσος κερδίζει τους φίλους της ομάδας. Εδώ, το αρνητικό έχει να κάνει με την πλήρη απαξίωση στην οποία είχε επέλθει το μπάσκετ (στα μάτια του κόσμου) επί Φιλίππου. Κι αν όλοι ευχόμαστε να δοθούν στο Δρόσο οι συνθήκες να δείξει το έργο του για 3-4 ακόμη χρόνια, κάτι που πιστεύω ότι και ο κόσμος σταδιακά θα αγκαλιάσει, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αφού η οικογένεια Φιλίππου δεν λέει να κάνει στην άκρη ομαλά και ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στα περσινά είναι ξανά ορατός.

Στη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του, για ένα πράγμα θα μπορεί να καυχιέται ο ΠΑΟΚ. Ότι ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα, καθώς μετά τον Παναθηναϊκό, έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια στο πρωτάθλημα (32.509). Μπράβο στον κόσμο του «δικεφάλου» που τουλάχιστον αυτός έμεινε στο ύψος του. Ο ΠΑΟΚ ξέρει ότι ο κόσμος του δεν θα τον παρατήσει ποτέ, οπότε καλό θα είναι να προσπαθήσει να ξεφύγει από το τέλμα και να παλέψει για την είσοδό του και πάλι στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Και φτάνω στον Άρη. Στον Άρη που απογοήτευσε. Μπορεί να έκοψε 22.120 (4ος σε σύνολο), αλλά είχε μείωση κατά 7.500 εισιτήρια! Ο κόσμος των «κιτρίνων» γύρισε την πλάτη στην ομάδα και δεν γέμισε το Αλεξάνδρειο. Ίσως θεώρησε δεδομένα τα όσα είχαν κατακτηθεί, ίσως πίστεψε ότι έπρεπε η ομάδα να πάει πιο ψηλά για να του τραβήξει το ενδιαφέρον, ίσως βαρέθηκε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απουσία τους από τις εξέδρες είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη με βάση την προσπάθεια που έκανε ο Άρης σε όλους του τομείς (υπέρβαση μπάτζετ, πορεία, ρόστερ). Και στο τέλος, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους, που η ομάδα το πλήρωσε…

Από τα υπόλοιπα, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η Ολυμπιάδα είναι 5η στο πρωτάθλημα με 13.968 εισιτήρια, περισσότερα από πέρσι, παρότι έπεσε από την 19η αγωνιστική. Δείχνει ότι η Πάτρα θα πρέπει να εκπροσωπείται από τουλάχιστον μια ομάδα (ο Απόλλωνας πέρσι είχε 25.558 εισιτήρια), κάτι που δυστυχώς δεν θα γίνει του χρόνου.

Ο Κολοσσός στάθηκε στο ύψος του, ενώ σχεδόν… σταθερά έμειναν τα εισιτήρια στη Λάρισα, με την Ολύμπια να χάνει 4.500 χιλιάδες και την ΑΕΛ να έχει 3.500 περισσότερους από πέρσι.

Τέλος, τρόμο (σε εμάς, αλλά και στην… ULEB) προξενούν τα νούμερα των δύο ομάδων που θα παλέψουν για το ποια θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Ο Πανιώνιος είχε 6.565, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των… 6 ατόμων ανά αγώνα σε σχέση με πέρσι! Το Μαρούσι είχε 5.138, που σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι σε κάθε ματς του δεν υπήρχαν ούτε 500 άτομα μέσο όρο στις εξέδρες.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανό της Ολύμπιας στη Λάρισα ταιριάζει "γάντι" σε ορισμένες ομάδες, που προφανώς πρέπει να κάνουν αυτή την ερώτηση στους φίλους τους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έπαιξε και ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟ ρόλο πιστεύω...

Υ.Γ: Για τον Κουφό γράψ'τε καμία πρόβλεψη και γενικά για το NBA, ποιός ασχολείται με το ΠΑΟ-Πανιώνινος τώρα; :P

haridimos είπε...

Σωστό κι αυτό για το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού.
Τα εισιτήρια όμως δεν πρέπει να τα βλέπει κανείς αποσπασματικά και απλά σαν σύνολο. Γιατί υπήρχαν και κάμποσα κεκλεισμένων, που αλλάζουν τους μέσους όρους. Κι όχι μόνο τα κεκλεισμένων, αλλά και τα χιόνια (πχ στην ΑΕΚ τα 11,000 εισιτήρια κόπηκαν σε 11 ματς, αλλά ουσιαστικά σε 10 αφού το 11 ήταν με τον Αρη και τα χιόνια κι ουσιαστικά σαν κεκλεισμένων)

Επισης όπως βλέπω από τα νούμερα, καμιά ΚΑΕ δε βάζει μεσα στα εισιτήρια τα διαρκείας.
Ο ΠΑΟ πούλησε νομίζω 7-8,000 φέτος και ο μο, ήταν 4500.
Η ΑΕΚ πούλησε 1200 διαρκείας και ο μο, ήταν 1000...
Ο Ολυμπιακός πούλησε πάνω από 3,000 και ο μο ήταν 2500 κλπ.

Age of Basketball είπε...

Έχετε δίκιο ως προς το ποδόσφαιρο, αλλά εδώ είναι... απαγορευμένη λέξη! Σοβαρά τώρα, δεν το έβαλα επειδή τα τελευταία χρόνια είναι παρόμοια η πορεία στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα έπαιξε ρόλο.

Όσο για την παρατήρηση του Χαρίδημου, έχεις απόλυτο δίκιο. Απλώς θεώρησα ότι το άρθρο θα γίνει πολύ κουραστικό αν αναλωθώ σε αριθμητικές αναλύσεις που προκύπτουν απο τα αληθινά νούμερα κι έτσι απέφυγα να αναφέρω μέσους όρους και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Τα συμπεράσματα δεν αλλοιώνονται πάντως.

Όσο για το θέμα με τα διαρκείας, ναι έτσι είναι. Μιλάμε μόνο για εισιτήρια που κόβονται μετά την κυκλοφορία τους. Όχι για διαρκείας. Μη ρωτήσεις γιατί. Δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα...
Rasheed.

haridimos είπε...

Βγάζει πολύ νόημα η μη συμμετοχή των διαρκείας στην εκκαθάριση.
Γλυτώνει (για να μην πω κλεβει) λεφτά η κάθε ΚΑΕ, που θα απέδιδε στον ιδιοκτήτη του γηπέδου, στους σεκιούριτυ, στην αστυνομία κλπ.

Age of Basketball είπε...

Εννοείται ότι για τις ΚΑΕ έχει νόημα. Το γιατί όλοι οι υπόλοοιποι κάνουμε σαν να μην υπάρχουν εννοούσα ότι δεν βγάζει νόημα.
Rasheed.