ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Τσαρ-σταρ-ής!


Προβληματίζει τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός και, αν και οι φίλαθλοι της ομάδας δεν έχουν αρχίσει να ανησυχούν γιατί της έχουν εμπιστοσύνη, δεν ισχύει το ίδιο και με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος μετά την ήττα από τη Σιένα… έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου: «Κάποιοι ματώνουν μέσα στο παρκέ και κάποιοι άλλοι όχι... και δεν βοηθούν την ομάδα». Το για ποιους μιλάει ο Σέρβος κόουτς δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος που παρακολουθεί τους αγώνες των «πρασίνων», αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο έμπειρος Ομπράντοβιτς ότι μάλλον δεν είναι ώρα για δημόσια κριτική στην παρούσα φάση.

Σχεδόν κάθε χρόνο ο Παναθηναϊκός κάνει κάποιες συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα (στην αρχή του top-16 το 2005-06, στο τέλος της πρώτης φάσης το 2006-07), αλλά φέτος κινδυνεύει εμφανώς πια να χάσει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, αφού η Σιένα αποδεικνύεται έτοιμη να διεκδικήσει ό,τι μπορεί να κερδίσει από τον όμιλο. Από τις αρχές Φλεβάρη, οι «πράσινοι» δε θυμίζουν τον πρωταθλητή Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει ίσως και πιο εύκολα από ότι θα περίμενε κανείς από Εφές, Σιένα και Άρη. Στο ενδιάμεσο, το ματς με τον Ολυμπιακό, εκτός από το πλεονέκτημα έδρας που εξασφάλισε, δε φάνηκε να είχε άλλα θετικά, αφού ούτε η ψυχολογία ουσιαστικά βελτιώθηκε, ούτε έδωσε ώθηση η εμφάνιση, ούτε ο Ουίνστον συνέχισε με ανάλογους ρυθμούς.

Πάμε τώρα και στο εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο στις πρόσφατες ήττες του Παναθηναϊκού, το οποίο, όμως, δε βρίσκεται στα φύλλα αγώνος και θα προκαλέσει αίσθηση.

Ο καθένας γνωρίζει ότι ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι πολύτιμος παίκτης για τους «πρασίνους», αφού συνεισφέρει αρκετά σε επίθεση και άμυνα, ενώ ξέρει πολύ καλά τι ζητάει από αυτόν ο Ομπράντοβιτς και… πώς να του το δίνει. Ωστόσο, φέτος η απουσία του μοιάζει να παίζει καταλυτικό ρόλο στο ντεφορμάρισμα της ομάδας του. Τα αποτελέσματα μιλούν: ο Τσαρτσαρής έχει παίξει φέτος 12 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, στα οποία ο Πανθηναϊκός έχει ρεκόρ 11-1. Χωρίς τον Κώστα στο ρόστερ, οι «πράσινοι» έχουν 2-3, αρνητικό ρεκόρ! Ενώ και η μοναδική τους ήττα εντός συνόρων (από τον Άρη) έγινε χωρίς τον διεθνή πάουερ-φόργουορντ! Κάτι το ότι ο Ζίζιτς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, κάτι το ότι ο Τομάσεβιτς είναι στα πιτς, κάτι η αστάθεια του Ντικούδη και η πρόσφατη μόνο βελτίωση του Μπατίστ, έχουν «δέσει» τα χέρια του Ομπράντοβιτς όσο λείπει ο Τσαρτσαρής που αποδεικνύεται ότι είναι «κλειδί» για την ομάδα.

Θέλετε να το πάμε ακόμη πιο πέρα; Από τότε που μετεγγράφηκε ο Κώστας στους «πρασίνους», τη σεζόν 2002-03, δεν έχει χάσει παρά μόνο 2 ματς στην Ευρωλίγκα. Δηλαδή, μέχρι πέρυσι (5 σεζόν), ο Τσαρτσαρής ήταν παρών σε όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού για τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση και έλειψε μόνο σε 2 εύκολα εντός έδρας παιχνίδια (2002-03: ΠΑΟ-Σκίπερ 81-67 και 2006-07: ΠΑΟ-Τσιμπόνα 86-69). Ο διεθνής φόργουορντ ήταν πάντα στο ρόστερ στα δύσκολα και έβαζε το λιθαράκι του. Φέτος, για πρώτη φορά, χάνει 5 (τουλάχιστον) ματς και η ομάδα του έχει αρνητικό ρεκόρ! Όσοι τόσα χρόνια έψαχναν για τον παίκτη-κλειδί αυτής της ομάδας, μάλλον δεν κοίταξαν ποτέ στη σωστή μεριά. Ο Τσαρτσαρής κάνει τόσο καλά τη δουλειά για την οποία τον θέλει ο Ομπράντοβιτς που όταν λείπει μοιάζει να φαίνεται ότι η ομάδα δεν έχει μάθει να παίζει χωρίς αυτόν!

Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει λύσεις και γρήγορα, αλλά χωρίς πανικό και κινδυνολογία. Οι «πράσινοι» έχουν αντιστάσεις ως ομάδα και συνηθίζουν να το δείχνουν στις δύσκολες στιγμές. Τώρα είναι μία από αυτές…

"Good night, and good luck"

by BEN

ΥΓ. Ο τίτλος παραπέμπει στο περσινό λάθος της Ευρωλίγκας στο fantasy, όπου ανέφερε τον Κώστα ως “Tsarstaris”. Μήπως τελικά ήταν σκόπιμο;!

6 σχόλια:

El Pollo Diablo είπε...

Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο. Εγώ θα έλεγα Αντι-Σταρτσαρης. Δεν το πίστευα πόσο σημαντικός είναι για τον Παναθηναικό, μέχρι που το είδα. Όταν γυρίσει θα νίωσει καλύτερα και ο Μπατίστ και ο Ντικούδης και κυρίως ο Ομπράντoβιτς. Ελπίζω πριν είναι αργά.

enypnio είπε...

το βασικό προσόν που διαθέτει ο ΤΣΑΡΤΣΑΡΗΣ και τον κάνει εξαιρετικά πολύτιμο

είναι η αντιμετώπηση του πικ εν ρολ

και η βοηθεια στη άμυνα στην αδύνατη πλευρά

σε αυτον τον τομέα είναι ίσως ο καλύτερος ψηλός στην ευρώπη

από τότε που τραυματίστικε όλοι οι αντίπαλοι από τον ΠΑΟΚ και τον ΑΓΟΡ μεχρι την ΣΙΕΝΝΑ την ΡΕΑΛ και την ΕΦΕΣ έχουν ξεσκιστεί να σουτάρουν ελεύθερα τρίποντα

συν ότι η περιφεριακή άμυνα έχει ψηλοκατερεύση με σπανούλη σάρας και μπέτσιροβιτς και καταλαβαίνεται το γιατί

Age of Basketball είπε...

@εl pollo diablo&enypnio: Συμφωνούμε απόλυτα. Άλλωστε ο λαός λέει ότι όταν χάσεις κάτι συνειδητοποιείς πραγματικά την αξία του.
BEN

Patrick Star είπε...

Αυτό που λέει η enypnio για τα pick 'n' roll επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά σήμερα με το Μαρούσι.
Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έγιναν 4-5 συνεχόμενες επιθέσεις με αυτόν τον τρόπο,με κύριο εκφραστή το Μαυροειδή.

Αρχικά νόμισα οτι το πρόβλημα ήταν ο Πρκάτσιν και το γεγονός οτι είναι καινούργιος στην ομάδα,αλλά τελικά αυτό δε διορθώθηκε άμεσα.

Πάντως αυτή η ήττα δε θα κοστίσει στον Παναθηναϊκό,ενώ το Μαρούσι τελικά θα σωθεί χάρις στις απίθανες εκτός έδρας νίκες.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως εγινε κακος σχεδιασμός απο το καλοκαίρι στον ΠΑΟ.Αν στον Ολυμπιακό βάλανε λάθος προπονητή,στον ΠΑΟ στηριχτήκανε σε λάθος παίκτες.Και εξηγούμαι:

1)Ο Τομάσεβιτς δεν μπορει να βγάζει 1 ολόκληρη χρονιά και ισως θα έπρεπε αν αποχωρήσει από το άθλημα αντί να καταλήξει σαν τον Ρέμπρατσα και να ταλαιπωρείται.
2)Ο Ζίζιτς έχει αποδόσει κάτω του μετρίου καθόλη τη χρονιά
3)Ο Γιασικεβίτσιους νομίζει πως ο ΠΑΟ ειναι η Μακάμπι του Γκέρσον και εξαρτάται αποκλειστικά απο αυτόν όλη η ομάδα.Ας του πει καποιος πως σε αυτή την ομάδα υπάρχει και σύστημα και ποιότητα και πως υπάρχουν παίκτες(Μπετσιροβιτς,Σπανούλης,
Διαμαντίδης) που θα καταφέρουν να βγάλουν την ομαδα στην επίθεση και ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟΝ.
4)Ο Ουίνστον δεν είναι έτοιμος ακόμα(θέλει δουλειά).Ακόμα περισσότερο ο Περπέρογλου.
5)Ο Πρκάτσιν πως να προσαρμοστεί οταν οι κοντεί παίρνουν την μπάλα και δεν τη δίνουν στους ψηλούς;

Προβλέπω φέτος το καλοκαίρι ΠΟΛΥ ΓΕΡΟ ξεσκαρτάρισμα στον ΠΑΟ και πολλούς νέους παίκτες(σε ηλικία)να έρχονται.

Πάντως ολα τα λεφτά στον αγώνα με το Μαρούσι η έκφραση του Ζοτς σε κάποια φάση στο τελος:
Ειχε γινει κατακοκκινος,φαινόταν πως ήταν κάτι παραπάνω απο έξαλλος και απλά κρατιόταν να μη μιλήσει αλλά αν τον έπιανες από τη μύτη θα έσκαγε.

Σε οτι αφορά τον Ολυμπιακό πιστεύω πως η χρονιά για αυτόν είναι χαμένη σε οτι αφορά τίτλους.Αλλά είναι μια πολύ καλή βάση για να την εισαγωγή της φιλοσοφίας που θα ακολουθήσει του χρόνου η ομάδα.

Age of Basketball είπε...

@patrick star:Συμφωνώ μαζί σου, τα γράφει άλλωστε σήμερα ο Rasheed.

@ανώνυμος: Συμφωνώ στα 5 σημεία που αναφέρεις εκτός από το 3ο:ο Γιασικεβίτσιπους φυσικά φέρει και αυτός ευθύνη αλλά δε νομίζω ότι τον έχει εκμεταλλευτεί η ομάδα του. Άλλωστε θεωρείς ότι τώρα έχει παίκτες για να βγάλουν την επίθεση χωρίς αυτόν (αναφέρεις Σπανούλη, Μπετσίροβιτς, Διαμαντίδη), αλλά στη Μακάμπι δεν είχε; Να σου θυμίσω τους Πάρκερ, Σαρπ, Μπουρστάιν, Βούισιτς, Μπάστον;

Εγώ προσωπικά δε νομίζω ότι θα γίνει ξεσκαρτάρισμα στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι. Δεν είναι αυτό το στυλ του Ομπράντοβιτς και ούτε το έχει ανάγκη η ομάδα. 2-3 αλλαγές ουσίας χρειάζεται. Πάντως ο Θανάσης για πρώτη φορά (απ'όσο θυμάμαι πρόχειρα) τα έβαλε με τον προπονητή...

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, ο Γιαννάκης ρισκάρει και τα έχουμε ξαναγράψει. Ωστόσο μέχρι τους τελικούς υπάρχει δρόμος. Ενώ ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η συνέχει στην Ευρωλίγκα απομακρύνεται, τίτλοι διαθέσιμοι υπάρχουν. Ο τελικός Κυπέλλου διαρκεί 40 λεπτά και νομίζω ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να κάνεις προβλέψεις. Για το αν ο τίτλος αυτός έχει σημασία και πόση, θα τα πούμε τις παραμονές.
Να είσαι καλά!
BEN