ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Ο Αγγέλου έρχεται... Ποιος φεύγει;


Η Ευρωλίγκα άρχισε πολύ καλά για τις ελληνικές ομάδες αυτή την εβδομάδα, με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό να κερδίζουν Τσιμπόνα και Παρτιζάν. Νομίζω ότι το δείγμα ήταν σε γενικές γραμμές η συνέχεια και η φυσιολογική ροή της χρονιάς ως τώρα.

- Ο Άρης, παρότι δεν έπαιξε καλό μπάσκετ, έδειξε τα στοιχεία που λέμε ότι έχει από την αρχή της χρονιά. Σοβαρότητα, οργάνωση στο παιχνίδι του, υπομονή και καλό προπονητή. Ο Χέρμπερτ μπορεί να ξεχνάει παίκτες στον πάγκο, όπως έκανε την Τετάρτη με τους Ράιτ, Καλαϊτζή και Τέρι κατά διαστήματα, αλλά έχει εμφυσήσει στους παίκτες του την ψυχολογία ότι όσο στραβά και να πάει ένα ματς, λήγει μόνο στο 40΄. Ε, αν σε αυτό προσθέσουμε την εμπειρία πολλών «κιτρίνων», το «καυτό» Αλεξάνδρειο και τον… Μάσεϊ, έχουμε το πώς «γύρισε» ο αγώνας.

Το καινούργιο είναι ότι ο Άρης έπαιξε άμυνα στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο, το τέταρτο, όταν δέχτηκε μόνο 12 πόντους. Θα πρέπει να συνεχίσει έτσι, γιατί η άμυνα θα του χρειαστεί, ενόψει, ας πούμε, του αγώνα με τον Παναθηναϊκό το Σάββατο, αλλά και στα πιο κρίσιμα.

- Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα πήγαν επίσης όπως τα φανταζόμασταν. Ο Ομπράντοβιτς ήταν άνετος (σκεφτείτε πόσες φορές τον έχετε δει να γελάει με το σκορ στην ισοπαλία 13 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ενός αγώνα), ο Παναθηναϊκός επίσης άνετος και η Παρτιζάν πολύ καλή. Όποιος παίξει στο Βελιγράδι θα δεινοπαθήσει. Δεν πρόκειται να υποστηρίξω ότι οι «πράσινοι» έκατσαν να χάσουν και δεν τους… βγήκε. Όχι. Έβαλαν 94 πόντους και μερικοί από τους παίκτες (βλέπε Μπατίστ) θα μετράνε μελανιές αύριο από το ξύλο που έπεφτε στο γήπεδο. Το ματς πήγε στο 90-94, αλλά όσοι έβλεπαν τις μάχες στις δύο ρακέτες θα κατάλαβαν ότι κανείς δεν έπαιζε χαλαρά. Απλώς, στο τέλος, ο Ζέλικο δεν θα έσκαγε αν άφηνε 1 βαθμό στην αγαπημένη του ομάδα. Και το ματς κρίθηκε στο άστοχο τρίποντο του, περιέργως εντελώς μα εντελώς, ελεύθερου Βελίτσκοβιτς. Ως εκεί, την Παρτιζάν την πήγε από το χεράκι ο Νίκολα Πέκοβιτς.

Και θέλω να σταθώ λίγο σε αυτόν τον παίκτη. Ο Πέκοβιτς είναι 21 χρονών και έπαιζε στην Παρτιζάν και πέρσι. Μάλιστα, οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι είχε αγωνιστεί και στην Ευρωλίγκα και είχε 4.8 πόντους και 2.5 ριμπάουντ σε 13,5 λεπτά ανά αγώνα στα 20 περσινά ματς των Σέρβων. Πίσω από τους Πέροβιτς και Ντρόμπνιακ κανείς από τους απ’ έξω δεν μπορούσε να φανταστεί το διαμάντι που καθόταν στον πάγκο της Παρτιζάν. Έχω δει τον Πέκοβιτς 2 φορές φέτος και νομίζω ότι είναι εμφανώς καλύτερος του Πέροβιτς. Πολύ εύστοχος στις βολές και με κινήσεις σέντερ υψηλής κλάσης μέσα στη ρακέτα. Πόσο συχνό είναι μια ομάδα να βγάζει (ο Πέροβιτς πήγε εκεί στα 17 και ο Πέκοβιτς στα 19) δύο σέντερ υψηλού επιπέδου σε 2 χρόνια;

- Οι περισσότεροι έσπευσαν να ειρωνευτούν τον Ολυμπιακό την περασμένη εβδομάδα για την ήττα του στη Λιουμπλιάνα και να πουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι ένα επίπεδο κάτω από την ΤΣΣΚΑ, λόγω ακριβώς εκείνου του αποτελέσματος. Δεν θα σχολιάσω το πόσο… παιδική είναι η άποψη αυτή, απλώς μετά τη νίκη της Ολίμπια επί των Ρώσων την Τετάρτη θα καταπιούν αρκετοί τη γλώσσα τους ή θα λέμε… «χαλάρωσε η ΤΣΣΚΑ», «είναι αρχή ακόμα», «βαριόταν», κτλ… Το είχα γράψει ότι η έδρα της Λιουμπλιάνα δεν είναι εύκολη για κανέναν. Άσχετο αν η Ολίμπια θα διασύρεται εκτός έδρας. Η Ευρωλίγκα είναι διοργάνωση που ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον καθέναν. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά σε 40 λεπτά.

- Ο Δημήτρης Δρόσος τελικά προτίμησε να επιλέξει τον Βαγγέλη Αγγέλου για τον πάγκο της ΑΕΚ. Χωρίς να είμαι… κακόβουλος άνθρωπος, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την επιλογή του Δρόσου (που έχει προαναγγείλει και αλλαγές παικτών). Όχι τόσο γιατί δεν θεωρώ καλό προπονητή τον Αγγέλου (δεν ξέρω αν είναι, αφού δεν έχει προπονήσει ποτέ ομάδα Α1 ή άλλη ευρωπαϊκή, ενώ πρώτος προπονητής έχει υπάρξει μόνο στη Χαλκίδα), αλλά λόγω ακριβώς του λευκού βιογραφικού του νέου προπονητή της «Ένωσης». Και τι εννοώ με αυτό; Ο Κορωνιός είχε επίσης λευκό βιογραφικό. Άλλες απαιτήσεις έχει ένας προπονητής παλιός και καταξιωμένος (Σάκοτα, Πεδουλάκης για να αναφερθούμε στους δύο άλλους υποψήφιους) κι άλλες κάποιος που τώρα ξεκινάει. Αλλιώς αντιμετωπίζεται ένας παλιός, αλλιώς ο καινούργιος. Άλλη δύναμη και επιρροή στην ομάδα μπορεί να έχει ο πρόεδρος με έναν πετυχημένο, γνωστό και ψημένο προπονητή και άλλη με έναν φρέσκο. Και ο Δρόσος έχει δείξει ότι μπαίνει πολύ… εύκολα στα αποδυτήρια. Μακάρι να διαψευστώ.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Για τον Άρη δεν μπορώ να γράψω πολλά,καθώς δεν είδα το παιχνίδι.
Απ'τα στατιστικά που είδα πάντως,θεωρώ πως -πέραν του Μάσεϊ,που ήταν φυσικά ο κορυφαίος και που για 2ο συνεχόμενο ματς έχει φοβερά ποσοστά- σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι περισσότερες βολές που είχε ο Άρης (δεν είναι υπονοούμενο για τη διαιιτησία,άλλωστε όπως είπα,δεν είδα το ματς).Γιατί Ράιτ και Τέρι έπαιξαν μόλις 43 λεπτά και οι δύο μαζί?
Για τον Πέκοβιτς:Τα'κανε που τα'κανε με άλλους,δε θα τα'κανε με τον ΠΑΟ που έχει πρόβλημα ύψους?
Όσον αφορά τον Αγγέλου,εγώ απλά θα περιμένω.Δεν έχω υψηλές απαιτήσεις για φέτος.
Το μόνο που ζητάω είναι η ομάδα να βρεί ένα αγωνιστικό προφίλ.
Να ξέρεις οτι αυτό το μπάσκετ παίζει.
Π.χ. ο Ολυμπιακός έχει επιθετική φιλοσοφία.
Ο Άρης,αν και άλλαξε προπονητή,παραμένει μια σκληροτράχηλη ομάδα,που στηρίζεται στην καλή άμυνα.Τουλάχιστον έτσι φαίνεται.
Η ΑΕΚ έχει κάποιους καλούς παίκτες αλλά δεν ξέρεις τι να περιμένεις.
Το τελευταίο σχόλιο πάει πιο πολύ στον Δρόσο,ο οποίος μ'έχει μπερδέψει με τις κινήσεις του.
Δε φαίνεται να έχει υπομονή,κάτι το οποίο μόνο προβλήματα μπορεί να του προκαλέσει.
Ειδικά σε μια ομάδα που ψάχνει την ταυτότητά της...

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Ο Άρης πήρε όντως ένα-δυο σφυρίγματα από τη διαιτησία αλλά όχι τέτοια που να καθορίσουν την εξέλιξη του αγώνα, ενώ περισσότερο ήταν μη-σφυρίγματα στην άμυνά του και όχι φάουλ που του δίνονταν.

Ο Ράιτ και ο Τέρι έπαιξαν λίγο γιατί όπως είπα στο άρθρο, βασικά τους ξέχασε ο Χέρμπερτ στον πάγκο. Του βγήκε όμως το σχήμα με Τσαλδάρη, Σεραπίνας.

Για τον Πέκοβιτς, νομίζω ότι θα τα κάνει με όλους. Δεν εννοώ προφανώς ότι θα έχει μέσο όρο 35 στο ranking όλη τη χρονιά, είναι αδύνατο, αλλά δείχνει παίκτης υψηλής κλάσης.

Όσο για την ΑΕΚ, συμφωνείς μαζί μου και συμφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου μαζί σου. Η χρονιά είναι όντως μεταβατική και οι απαιτήσεις δεν πρέπει να είναι υψηλές, αλλά αυτό το ξέρουν μόνο οι σωστά σκεπτόμενοι φίλοι της ομάδας, όπως εσύ.

Το θέμα είναι ο κόσμος να ξαναπάει στο γήπεδο και ο Δρόσος να έχει υπομονή. Πολλή υπομονή. Γιατί θα χρειαστεί και γιατί αλλιώς δεν θα ανέβει η ΑΕΚ ψηλά.

Με τον Αγγέλου, προφανώς υπομονή για να τον δούμε. Και όχι το... Σάββατο, αλλά μετά από 1-2 μήνες που θα έχει κάνει δουλειά.
Rasheed.