ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Μαθήματα χημείας στον Σάρας


Λίγο μπερδεμένος μοιάζει ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημά του και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν τον βρίσκει στην καλύτερή του κατάσταση. Μια πρόχειρη μόνο ανάλυση των αγώνων που έχει δώσει ως τώρα είναι αρκετή για να πείσει ότι οι «πράσινοι» απέχουν από την καλή κατάσταση που τους έχουμε συνηθίσει.

Τέσσερα παιχνίδια έχει δώσει ο Παναθηναϊκός, δύο εντός και δύο εκτός συνόρων. Και τα τέσσερα συγκαταλέγονταν στα «εύκολα» στο πρόγραμμα της ομάδας, υπεράνω κάθε υποψίας για απώλεια βαθμών. Κι όμως, και τα τέσσερα ματς κατέληξαν να είναι ντέρμπι, με τους «πράσινους» λόγω διαφοράς κλάσης παικτών (ατομικής, δηλαδή, και όχι ομαδικής όπως τα προηγούμενα χρόνια) να τα κερδίζουν στο τέλος. 9 πόντους διαφορά το Ρέθυμνο, 6 τον ΠΑΟΚ, οριακές νίκες στην Ευρωλίγκα, με 3 πόντους διαφορά τη Ρόμα και 5 την Μπαμπέργκ, εντός έδρας.

Εκτός από τις διαφορές, ενδεικτικές της κατάστασης είναι και οι παραλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού, καθώς σε ένα ματς η ομάδα δέχεται πολλούς πόντους (και κερδίζει με περισσότερους φυσικά), ενώ σε άλλο το σκορ μένει σε χαμηλά επίπεδα, δείγμα του ότι ακόμη δεν έχει διαμορφώσει το πλήρες αγωνιστικό της προφίλ.

Φυσικά, ακόμη είναι υπερβολικά νωρίς για να κρίνουμε την απόδοση και τις διακυμάνσεις σε αυτήν που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός, άλλωστε, μόλις τώρα μπήκε ο Νοέμβρης και λογικό είναι οι παίκτες να είναι ακόμη ανέτοιμοι σωματικά και ψυχολογικά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μέχρι πέρυσι οι «πράσινοι» δεν απαιτούσαν πίστωση χρόνου και εμφάνιζαν καλύτερο πρόσωπο στις αρχές της σεζόν. Άρα, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την πιθανή αιτία στα πρόσωπα, μιας και το τζετ-λανγκ καλό ήταν για αστείο, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο.

Οι παίκτες που ήρθαν φέτος στο ΟΑΚΑ είναι εγνωσμένης αξίας και οι περισσότεροι είναι δύσκολο να διαταράξουν τη χημεία του συνόλου: ο Σπανούλης έχει ξαναπαίξει με τους περισσότερους συμπαίκτες του, ο Ζίζιτς είναι παίκτης ομάδας, ο Ουίνστον ρολίστας, ο Περπέρογλου δεν έχει ακόμη ρόλο. Συνεπώς, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι το «μούδιασμα» στο rotation προκαλεί το μεγάλο όνομα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Βέβαια, δεν κριτικάρουμε τη μετεγγραφή του, είναι σπουδαία. Ο Λιθουανός είναι μεγάλος παίκτης και θα προσφέρει πολλά. Απλώς, παρατηρούμε ότι ακόμη υπάρχει δυσκολία στον καθορισμό των ρόλων και στη διαμόρφωση της καταλληλότερης χημείας μεταξύ των 3 καθοριστικών παικτών για το «τριφύλλι»: Διαμαντίδη, Σάρας, Σπανούλη.

Σημαντικό άγχος δεν πρέπει να υπάρχει. Τότε γιατί γράφουμε το άρθρο; Για τον απλό λόγο ότι σε μερικές ημέρες έχουμε σύγκρουση «αιωνίων». Τα προηγούμενα χρόνια, στα ντέρμπι «πράσινων» - «κόκκινων» που γίνονταν στις αρχές της χρονιάς, οι πράσινοι πάντα επικρατούσαν και φυσικά ο θεατής αντιλαμβανόταν τη διαφορά ετοιμότητας των δύο ομάδων, μιας και ο Ολυμπιακός έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ του. Φέτος, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, να ψάχνεται αλλά να έχει σαφώς καλύτερο ρόστερ απ’ ό,τι προηγούμενα χρόνια, το ντέρμπι μοιάζει πιο αμφίρροπο.

Η σεζόν έχει πολύ δρόμο, αλλά με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ήδη ξεπεράσει το σκόπελο του Αλεξανδρείου, ένα ενδεχόμενο διπλό στο ΟΑΚΑ, θα φέρει σε δύσκολη θέση τους «πράσινους» σε ό,τι έχει να κάνει με το πλεονέκτημα έδρας. Αυτές οι ομάδες, άλλωστε, δεν αναμένεται να μετρήσουν και πολλές ήττες στην Α1.

Ας δούμε λοιπόν, τι παραπάνω μπορεί να αφομοιώσει ο Σάρας σε σύντομο χρονικό διάστημα και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις δύο ομάδες ένα αρνητικό αποτέλεσμα τέτοια εποχή…

“Good night, and good luck”

by BEN

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι φάνηκε σήμερα δε χρειάζεται μονο ο ΠΑΟ το μάθημα χημείας.Και επιβεβαιώθηκε ο "βλάκας" ο σχολιαστής της ΕΡΤ που υποστήριξε πως οι ατομισμοί του Γκριρ θα στοιχίσουν.O ίδιος σκόραρε αλλά δε σκοραρε η ομάδα.Ο Μάτσας έπαιρνε την μπάλα με αίτηση και ο ρυθμός του παιχνιδιού σίγουρα δεν ευνόησε τον ΟΣΦΠ.

ΥΓ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΟΥΠΑΝ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ MVP ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

stelios είπε...

Σφαλιάρα ο Ολυμπιακός.Αν γίνεται ενα σχόλιο για το παιχνίδι γιατί δεν το είδα.

Unknown είπε...

Αν παίξει ο Ολυμπιακός όπως έπαιξε με την Ολύμπια (άμυνα με τα μάτια, χαμένα ριμπάουντ και ατομικές επιθέσεις χωρίς σύστημα) τότε η χημεία του ΠΑΟ δεν θα έχει καμία σημασία. Το μόνο σίγουρο για μένα είναι οτί ακόμα κι αν χάσει ο ΠΑΟ το ντέρμπι την Κυριακή (όλα ανοιχτά είναι, πέρυσι ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ) ο Ομπράντοβιτς θα φτιάξει την ομάδα και με Σαρα και με Διαμαντίδη και με Σπανούλη. Ενώ για τον Γκέρσον δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Ωραίοι οι 95 πόντοι στην Ταού και η νίκη επί του Άρη, αλλά σήμερα είδαμε Ολυμπιακό βγαλμένο απο πέρυσι. Είδωμεν...

enypnio είπε...

παίξαν καλά οι σλοβένοι

τι καλά δηλαδή τα καλάθια είχαν σπάσει

τελός πάντων καλά παίξαν

αυτόν τον ντράγκιτς πολύ τον πάω

άμα φτιάξει και το σουτ του

Ανώνυμος είπε...

enypnio καπου εχω ξαναδει αυτο το nick...

Τελος παντων...

Στελιο τι να λεμε τωρα?
Μαρκαραν με τα ματια, αφηναν επιτηδες τους Σλοβενους να σουταρουν τριποντα (τους βγηκε δηλαδη αυτο), οι αλλοι εσπαγαν τα καλαθια, 4/28 τριποντα η κατι, επαιζαν με ενα κουφο, με εναμιση ποιντ γκαρντ κ με ενα νανο 1.74 κ καταφεραν κ εχασαν...

Α ρε Γκερσον με τα ποιντ γκαρντ κ τις δηλωσεις σου.

'Ο Γκριρ ειναι καλυτερος απο τον Σαρας' κ τον βριζουν ολοι οι γαυροι

'Ο Γουντς μπορει να βαζει 40 ποντους το ματς' κ εβαλε 40 δια 10...

Αναμενουμε αναλυση, σχολια κ βεβαια πριβιου του ντερμπι απο το ageofbasketball...

El Pollo Diablo είπε...

Ο Μάτσε πρέπει να παίζει περισσότερο... Βασικά μόνο αν θέλει αυτός πρέπει να τον βγάζουν... Τον τύπο τον θαυμάζω είναι πολεμιστής και όχι βεντέτα. Μπορεί να κερδίσει μόνος του τον Παναθηναικό και πραγματικά με στενοχωρεί που δεν είναι μαζί με τον φιλαράκο του τον Σάρας... Δε λέω επίσης ότι ο Γκριρ είναι κακός παίχτης, αλλά μου φαίνεται ότι ώρες ώρες το εκβιάζει λίγο το θέμα με το σουτ.
Αν και είναι νωρίς για να κρίνουμε, μου φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός είναι μια βελτιωμένη έκδοση του περσινού, με τα ίδια κουσούρια. Επίσης ο Γκέρσον μου φαίνεται λίγο πελαγωμένος με την πληθώρα επιλογών που έχει (μπορεί να είναι η ιδέα μου). Ωστόσο αρχή είναι ακόμα, ασφαλέστερα συμπρεράσματα θα μπορούμε να βγάλουμε στον δεύτερο γύρο, όπου θα κριθεί η δευτερη θέση στον όμιλο.

Όσο για τον Παναθηναικό, μου είναι δυσκολο να πιστέψω ότι το τρίγωνο Διαμαντίδης-Γιακισεβίτσιους-Ομπράντοβιτς δε θα βρει τη λύση. Αν δεν τα καταφέρουν αυτά τα μπασκετικά μυαλά, θα μιλάμε για τεράστια απογοήτευση.

El Pollo Diablo είπε...

@ageofbasketball: Να υποθέσω ότι η ξαφνική άνοδος των ομάδων σας στο fantasy οφείλεται (και) στην καταπληκτική εμφάνιση του Zupan? Τι να σας κάνω που εκείνη η Μακάμπι ήταν στον κόσμο της χθες (Μα και εκείνος ο Halperin 3? Μα γιατί???)

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Πρώτον, νομίζω ότι απέχουμε ακόμη από τα κρίσιμα,είναι περίοδος οργάνωσης και "ανάγνωσης" του παιχνιδιού των συμπαικτών σου. Δεύτερον, βάζεις το "βλάκας" σε εισαγωγικά, αλλά δεν το έχει χρησιμοποιήσει κανείς από εμάς. Τρίτον, αν διαβάσεις το άρθρο θα δεις ότι γράφω σαφώς ότι ο Ολυμπιακός είναι ανέτοιμος. Τέταρτον, πράγματι ο Ζούπαν δίνει μαθήματα ζωής. Να' σαι καλά!
BEN

Age of Basketball είπε...

@stelios: Φίλε,ήδη σου απάντησαν κάποιοι αναγνώστες. Ο Ολυμπιακός ήταν νωθρός στην άμυνα και άνευρος στην επίθεση. Αλλά νομίζω ότι τα σκαμπανεβάσματα είναι αναμενόμενα τέτοια εποχή. Απλώς ο κόσμος των "κόκκινων" έχει πλέον άλλες απαιτήσεις (και με το δίκιο του ίσως).
BEN

Age of Basketball είπε...

@panos: Φίλε μη συγκρίνεις τα δύο ματς. Είναι διαφορετική κατάσταση. Κοντινό είναι το περσινό παράδειγμα που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κερδίσει τον Πανιώνιο, αλλά έφερε τον Παναθηναϊκό στο "αμήν". Έχει δρόμο ακόμη...
BEN

Age of Basketball είπε...

@enypnio: Οι Σλοβένοι έπαιξαν έξυπνα. Πράγματι ο Ντράγκιτς είναι πολύ εξελίξιμος.

@αρκάδιος: Φίλε Αρκάδιε, αυτά που παρατηρείς ίσως είναι και προϊόντα του ότι βρισκόμαστε νωρίς στη χρονιά. Πάντως, μην απαξιώνεις την Ολύμπια, είναι αξιοπρεπής ομάδα (χωρίς να προσπαθώ να δικαιολογήσω την ήττα του Ολυμπιακού). Οι δηλώσεις του Γκέρσον ήταν διαχρονικά ανισόρροπες, πάντως δεν είναι κακό να ανεβάζεις τους παίκτες σου και να δείχνεις ότι τους πιστεύεις πιο πολύ απ' ό,τι των αντιπάλων. Στα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρεις ο προπονητής στοχεύει στο ψυχολογικό κομμάτι και αυτό είναι θεμιτό.

Όσο για το ντέρμπι, το Age of Basketball φυσικά θα σας δώσει αυτά που περιμένετε!
Να είστε καλά!
BEN

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Φίλε, σωστά τα λες. Ο Μασιγιάουσκας είναι πιο "μπασκετικός" και με μικρότερο εγωισμό. Κι εγώ νομίζω ότι αυτός πρέπει να "τραβάει" τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός λογικά θα την βρει την άκρη. Απλώς ο κόσμος είχε ξεσυνηθίσει να τον βλέπει να "ψάχνει" την κατάλληλη χημεία! Θα τα δούμε στο απώτερο μέλλον.

Όσο για το fantasy, η ξαφνική μας άνοδος ήταν βάσει σχεδίου προγραμματισμένη να συμβεί μετά την πρώτη αγωνιστική για να έχει σασπένς! Δεν μπορώ φυσικά να σου αποκαλύψω τις επιλογές μας, ο Ζούπαν πάντως δεν είναι μία από αυτές! (Ψάξε!)
Να είσαι καλά!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Οτι ο Γιασικεβίτσιους θα χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής,πιστεύω οτι το περίμεναν όλοι.
Σε όποια ομάδα και να πας,όσο καλός παίκτης και να είσαι πάντα χρειάζεται υπομονή στην αρχή.
Προσωπική μου άποψη,οτι φέτος θα λείψει πάρα πολύ ο Σισκάουσκας.Η δουλειά που έκανε δεν αναπληρώνεται και έτσι θα αναγκαστεί ο Διαμαντίδης να τα κάνει όλα πάλι.
Απ'την άλλη βέβαια,μόλις ο Γιασικεβίτσιους προσαρμοστεί,θα απελευθερώσει και το Διαμαντίδη απ'την οργάνωση του παιχνιδιού.
Άλλωστε πέρυσι,ήταν πολύ μόνος σ'αυτόν τον τομέα.
Το ντέρμπι είναι πάρα πολύ νωρίς και ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγούν.
Όποιος και να κερδίσει δεν κρίνεται τίποτα.Πάλι μπορεί να΄χουμε ανατροπή του σκηνικού.
Για παράδειγμα στον άλλο γύρο,αλλά και σε ματς όπως αυτά με τον Άρη (μέσα-έξω).
Και οι δύο ομάδες δεν έχουν δείξει σταθερότητα στην απόδοσή τους,επομένως κανείς δεν μπορεί να προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα,όχι μόνο του αγώνα αλλά και της κανονικής περιόδου.
Επιμένω στην πρόβλεψή μου βέβαια,οτι ο ΠΑΟ θα πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Υ.Γ. Τώρα μόλις διάβασα οτι ο Γκέρσον θα χρησιμοποιήσει τον Τζάκσον αντί του Γούντς στο ντέρμπι.
Κάποιο σχόλιο πάνω σ'αυτό?
Αν και είναι φανερό τι να πάει να κάνει.
Απλά δεν περίμενα να το σκεφτεί.. :)

El Pollo Diablo είπε...

Να προσθέσω και κάτι άλλο, το οποίο δε συζητήθηκε. Η εμφάνιση του Άρη και η τύχη του στον όμιλο, που πιστεύω δεν μπορεί να θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη και η πρώτη θέση. Επειδή στον Β' όμιλο συμβαίνουν διάφορα μύστήρια (π.χ. χάνει η Μάλαγα από τον Άρη και μετά διαλύει την Τσιμπόνα, η οποία είχε κερδίσει την Εφές, τα δύο "αουτσάιντερ" είναι πρώτα) και οι ομάδες φαίνεται στο ξεκίνημα να μην έχουν μεγάλες διαφορές (όπως είχατε γράψει εξάλλου), αν ο Άρης μείνει συγκεντρωμένος και δείξει σταθερότητα, μπορεί να χτυπήσει μέχρι και πρωτιά. Δύσκολο ναι, αλλά αφού δεν υπάρχει στον όμιλο "μεγαθήριο" (αλήθεια πως βγαίνουν τα γρουπ δυναμικότητας στην ευρωλίγκα?), γιατί όχι. Το διπλό στη γαλλία είναι μεγάλο συν... Φοβερός όμιλος πάντως... Βέβαια μετά την πρωτιά μάλλον θα καταλήξει σε κανέναν όμιλο- θηριοτροφείο, αλλά αφού ούτως ή άλλως αυτό θα γίνει, γιατί να μην το κάνει με στυλ...

Age of Basketball είπε...

@nikos: Φίλε Νίκο, σωστά τα λες, κάπως έτσι τα γράφουμε και εμείς, όπως άλλωστε και για το ντέρμπι. Είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά θα δώσει (έστω μικρό) προβάδισμα για πρωτιά.

ΥΓ. Μετά την αλλαγή του Οπράντοβιτς Βούγιανιτς αντί Τομάσεβιτς, ο Γκέρσον έκανε την... ανάποδη Τζάκσον αντί Γουντς. Ο καθένας θέλει να ρίξει αλλού το βάρος. Μην τα πούμε όμως όλα στα comments γιατί δε θα έχουμε τι να γράψουμε στο preview του αγώνα!
Να είσαι καλά!
ΒΕΝ

Ανώνυμος είπε...

Pollo Diablo δε θα στοιχηματιζα κιολας για το αν ειναι φιλαρακια ο Ματσας κ ο Σαρας... Για τα αλλα συμφωνω, ο Ματσας ειναι παικταρας κ πολεμιστης. Το καλοκαιρι δεν καταλαβαινα γιατι ο ΟΣΦΠ επαιρνε παικτες-σκορερ απομακρυνοντας την ομαδα απο την φιλοσοφια του να ειναι ο Ματσας ο go-to-guy. ακομη δεν το εχω καταλαβει.

Διαφωνω με τον Αρη. Οπως κ να το κανουμε ειναι μια κλαση κατωτερος απο τις Ρυτας, Μαλαγα κ Μακαμπι. Μπορει να ερθει 3ος ΤΟΠ. Τον βολευει παντως που ειναι πολυ ισσοροπημενος ομιλος.

Οσο για το fantasy η δικη μου ομαδα ανεβηκε χαρη στους Πεπε Σαντζεζ, Λουκαουσκις, Σπλιττερ κ μερικων αλλωω τους οποιους δεν θα αποκαλυψω για ευνοητους λογους.
Γιατι ρε Μπουρουσση? Γιατι ρε Γκερσον?

@ BEN πως ανεβαζεις την ψυχολογια του παικτη σου λεγοντας πως μπορει να βαζει 40-50 ποντους σε καθε αγωνα κ ο μονος που μπορει να τον σταματησει ειναι ο ιδιος του εαυτος κ μετα να τον αλλαζεις στη Α1 με τον Γουντς. Σχιζοφρενεια...

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Πράγματι ο όμιλος του Άρη μοιάζει ανοιχτός και ο Άρης μπορεί να κάνει την έκπληξη. Έχει δρόμο ακόμη αλλά όλα γίνονται. Και ο Rasheed πάντως βλέπει τον "αυτοκράτορα" ψηλά στον όμιλο.

Όσο για τα γκρουπ δυναμικότητας, βγαίνουν με βάση την περυσινή πορεία των ομάδων.
BEN

Age of Basketball είπε...

@αρκάδιος: Για τον Μάτσας, νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι ο καλύτερος κλασικός shooting-guard στην Ευρώπη και αυτήν την εκτίμηση την κερδίζει όχι μόνο με ένα καλό σουτ.

Όσο για την αναφορά στην ψυχολογία, δεν γνωρίζουμε τι έχουν κουβεντιάσει μεταξύ τους. Μπορεί ο Γουντς να αποδέχτηκε την αλλαγή που, έτσι κι αλλιώς μοιάζει προσωρινή αφού το βουλγαρικό διαβατήριο είναι προ των πυλών. Για την ψυχολογία κάνουμε μόνο υποθέσεις και αυτό έκανα νωρίτερα. Πάντως και ένας παίκτης πρέπει να αναγνωρίζει το συμφέρον της ομάδας του. Εάν δεν είσαι σε καλή κατάσταση παραμερίζεις λίγο για να φανούν οι υπόλοιποι και έχεις το χρόνο να συνέλθεις.
BEN

El Pollo Diablo είπε...

Φίλε αρκάδιε συμφώνω ότι στα χαρτιά οι τρεις που ανέφερες είναι μια κλάση ανώτερες, αλλά την Μάλαγα την κέρδισε και εκτιμώ ότι κάποια από τις τρεις θα αφήσει βαθμούς στη Γαλλία... Επίσης ο Άρης φαίνεται να έχει δέσει πιο γρήγορα από τα φαβορί του ομίλου (εκτός ίσως από της Ριτας), πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα στο τέλος. Η πρωτιά μάλλον θα κριθεί σε χαμηλές βαθμολογίες και στην αναμπουμπούλα των ισοβαθμιών, οπότε πιστεύω ότι οι τρεις ομάδες που είπες μαζί με Εφές και Άρη θα είναι πολύ κοντά στο φίνις. Αν ο Άρης έχει μία ήττα στο τέλος του πρώτου γύρου μετά.... "Πάμε σαν άλλοτε" (σόρι για την υπερβολή, αλλά ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων κάποτε μια χώρα ολόκληρη ήταν με τον Άρη...)

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Φίλε, δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με την ανωτέρω τοποθέτησή σου! Να' σαι καλά!
BEN