ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

NBA on Age of Basketball: Δύση


Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο NBA με τη Δύση σήμερα και πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο, ας δούμε δύο μετεγγραφικές κινήσεις. Μία που έρχεται από την… Ανατολή για να επιβεβαιώσει τα όσα λέγαμε, καθώς ο Σάσα Πάβλοβιτς ανανέωσε για 3 χρόνια με ετήσιες αποδοχές 4-5 εκατομμύρια δολάρια με τους Καβαλίερς και μία που σίγουρα θα συζητηθεί στη Δύση. Ίσως πρόκειται για το colpo grosso της χρονιάς, ίσως όχι, πάντως είναι σίγουρα μία σημαντική κίνηση. Οι Ντάλας Μάβερικς αποδέσμευσαν τον Ντι Τζέι Μπένγκα Ιλούνγκα για να αποκτήσουν την Τετάρτη τον Ζουάν Χάουαρντ. Η μετεγγραφή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά θα γίνει την Τετάρτη.

Ας μπούμε στα της δυτικής περιφέρειας. Οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι η Δύση δεν μπορεί ούτε και φέτος να χάσει τον τίτλο και οι λόγοι είναι τρεις: Σαν Αντόνιο, Ντάλας, Φίνιξ. Ας προχωρήσουμε στην παρουσίαση των ομάδων (και πάλι αλφαβητικά, ανά περιφέρεια) για να δούμε γιατί.

Northwest

Γιούτα Τζαζ: Ξεκινάμε με δύσκολα. Η Γιούτα έχασε ουσιαστικά τον Ντέρεκ Φίσερ το καλοκαίρι (συν Ντι Μπράουν και Ραφαέλ Αρούτζο) και πήρε τους Άλμοντ, Φεζένκο, Τζέισον Χαρτ (παλιότερα του Μακεδονικού) και Πράις. Της λείπει ένας σουτέρ (Φίσερ), αλλά έχει σχεδόν πλήρη ομάδα για τα στάνταρ του NBA. Πού είναι το πρόβλημα; Μα φυσικά στις σχέσεις: Σλόαν-Κιριλένκο δεν μιλιούνται, Σλόαν-Οκούρ δεν μιλιούνται, Ουίλιαμς-Κιριλένκο δεν μιλιούνται γιατί ο Ουίλιαμς δεν μπορούσε να κρατήσει τη γλώσσα του μέσα στο στόμα του. Υπάρχουν οι «AK-47» Κιριλένκο, Κάρλος Μπούζερ, Ντερόν Ουίλιαμς, Μεχμέτ Οκούρ, που θα σηκώσουν το βάρος, αλλά και ο Γκόρνταν Γκίριτσεκ με τον Ματ Χάρπρινγκ και τους Τζαρόν Κόλινς, Πολ Μίλσαπ. Πλέι οφ θα μπει εκτός αν βγουν μαχαίρια στα αποδυτήρια. Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο μεγάλης μετεγγραφής (AK-47). Αν μπορεί να πάει ως το τέλος; Όχι με αυτό το ρόστερ.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Άλλαξε σελίδα στην ιστορία της, αφού πλέον ο Κέβιν Γκαρνέτ δεν κατοικεί εδώ. Μαζί του έφυγαν και οι Χάντσον, Ντέιβις, Χάσελ, Τζέιμς, Ριντ, Μπλάουντ και Ράιτ (Άρης). Ήρθαν οι Αλ Τζέφερσον, Τζέραλντ Γκριν, Ράιαν Γκόμες, Θίο Ράτλιγ, Αντουάν Ουόκερ, Κρις Ρίτσαρντ, Μάικλ Ντόλιακ, Γκρεγκ Μπάκνερ και Κόρεϊ Μπρούερ. Έχει επίσης τους Τέλφερ, Μάντσεν, Γιάριτς και Φόι. Νεαρή ομάδα, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες. Ιδίως στη Δύση. Αν με ρωτάτε γιατί να πάει καλύτερα από τους περσινούς Σέλτικς: δεν βρίσκω λόγο. Έκπληξη αν μπει πλέι οφ.

Ντενβερ Νάγκετς: Δεν έχασαν τίποτα σημαντικό, δεν πήραν τίποτα σημαντικό Ήρθαν οι Τσάκι Άτκινς, Στίβεν Χάντερ, Μπόμπι Τζόουνς και Μάικ Ουίλκς και έφυγαν οι Μπλέικ, Έβανς, Τζόνσον, Σάμπσον. Έχουν Καρμέλο Άντονι, Άλεν Άιβερσον, Μάρκους Κάμπι, Κένιον Μάρτιν, Λίνας Κλέιζα, Νενέ, Τζ. Ρ. Σμιθ και Ντιαβαρά. Πέρσι ο Άιβερσον είχε πει ότι καμία ομάδα δεν θα μπορεί να τους νικήσει 4 φορές σε σειρά 7 αγώνων (τουτέστιν πλέι οφ). Ίσως βιάστηκε, αλλά φέτος έχουν «δέσει». Λείπει ένας παίκτης που να παίζει άμυνα στην περιφέρεια, αλλά, όπως λέει και ο BEN, μπορεί να κάνουν την έκπληξη και να φτάσουν πολύ ψηλά. Πλέι οφ στην πλάκα τους και με προϋποθέσεις μέχρι το τέλος.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Στην πρώτη σελίδα του σάιτ τους λένε «νεαροί, πεινασμένοι, αμείλικτοι, ζήστε τη γέννηση και την άνοδό τους». Στην πραγματικότητα το μόνο που ακούγεται από το Πόρτλαντ είναι κλάματα και οδυρμοί. Η χρονιά είναι χαμένη από τώρα. Όλα περιστράφηκαν γύρω από τον Γκρεγκ Όντεν (έχοντας προσωπική άποψη, μιας και το έχω δει το παιδί, μιλάμε για τον Αμερικανό ψηλό με τα περισσότερα προσόντα από τον Ολάζουον και μετά) και όλα σμπαραλιάστηκαν όταν διαλύθηκε το γόνατό του. Ένα χρόνο υπομονή, προσευχές ότι ο Όντεν θα γυρίσει υγιής του χρόνου και ποιος ξέρει μέχρι τότε; Μια καλή επιλογή στο ντραφτ είναι ο στόχος προφανώς. Άλλωστε, σε κάθε τι αρνητικό υπάρχει και θετική πλευρά. Αυτή η σκέψη θα τους «κρατάει» σε κάθε φετινή ήττα. Πήραν Στιβ Μπλέικ, Τσάνινγκ Φράι, Τορίν Γκριν, Τζέιμς Τζόουνς, Τζος ΜακΡόμπερτς και Όντεν. Έχασαν τους Ουντόκα και Ράντολφ, αλλά και τους Μαγκλόιρ, Φρεντ Τζόουνς, Σένσερ και Ντίκο. Υπάρχει ο Όλντριτζ, ο ΛαΦρεντζ, ο Μάιλς, ο Τράβις Άουτλο, ο Πρτζίμπιλα, ο Σέρχιο και ο Μπράντον Ρόι. Άπατοι…

Σιατλ Σουπερσόνικς: Πού πάει μια ομάδα που χάνει τους δύο καλύτερους παίκτες της και δεν παίρνει τίποτα; Πουθενά είναι η σωστή απάντηση, που ισχύει και στην περίπτωσή μας. Έφυγαν Ρέι Άλεν, Ρασάρντ Λιούις, αλλά και Μπράουν, Ουίλκς και ήρθαν οι Ντουράντ, Γκριν, Στζέρμπιακ, Τόμας, Ουέστ. Υπάρχουν οι Κόλισον, Ζελαμπάλ, Ρίντνουρ, Πετρό, Ουάτσον, Σένε. Όχι μόνο «υπερηχητικοί» δεν είναι, ούτε καν που ακούγονται… Δεν θα κάνουν τίποτα.

Pacific

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: Καλύτεροι από πέρσι. Έχασαν τους Φόιλ, Γιασικεβίτσιους, Τζος Πάουελ, Τζέισον Ρίτσαρντσον και πήραν Μπελινέλι, Κροσίρ, Χάντσον, Πέροβιτς, Μπράνταν Ράιτ και Λάσμε. Έχουν τον «Βαρόνο», Μπαρόν Ντέιβις, και τους Μπιέντρινς, Αλ Χάρινγκτον, Πιετρούς, Μπαρνς, Αζουμπούικε και Έλις. Λογικά θα μπουν πλέι οφ. Πάντως, το Ντάλας δύσκολα να το αποκλείσουν ξανά…

Λος Άντζελες Κλίπερς: Κάθε χρόνο τους βλέπουμε καλύτερους και κάθε χρόνο δεν κάνουν τίποτα, δείγμα ότι τα… φαινόμενα απατούν. Έχασαν Κονρόι, Γιούιν (καμία σχέση…), Χαρτ, Κορόλεφ, Σίνγκλετον και πήραν Νταν Ντικό, Μπρέβιν Νάιτ, Ρούμπεν Πάτερσον, Τζος Πάουελ, Αλ Θόρντον. Έχουν Μπραντ, Κασέλ, Λίβινγκστον, Κάμαν, Μπόμπλι, Μαγκέτι, Τιμ Τόμας, Άαρον Ουίλιαμς. Θα παλέψουν για τα πλέι οφ.

Λος Άντζελες Λέικερς: To (Ko)be or not to (Ko)be? Μέχρι να απαντήσουν στο υπαρξιακό ερώτημα οι Λέικερς, δεν θα υπάρχουν. Έχασαν τον Σμους-ήμουν-σαν-τον-Κόμπι-στην-Ελλάδα-Πάρκερ, και τους ΜακΚι, Σάμοντ Ουίλιαμς και ήταν τυχεροί που πήραν τον Ντέρεκ Φίσερ, ενώ ήρθαν και οι Κόμπι Καρλ και Τζαβάρις Κρίτεντον. Έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τον Κόμπι Μπράιαντ και τους Κουόμε Μπράουν, Άντριου Μπάινουμ, Τουριάφ, Κουκ, Έβανς, Ραντμάνοβιτς, Ουόλτον, Βούγιατσιτς, Μιμ και φυσικά τον Λαμάρ Όντομ. Ο Όντομ θα πάρει βραβείο στωικότητας, αφού ακόμη δεν έχει δείρει τον Κόμπι, ο οποίος έχει πολλάκις ανακοινώσει ότι θέλει να φύγει ο Όντομ για να πάρουν οι Λέικερς παίκτη και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Ο Φιλ Τζάκσον έχει ευτυχώς βρει το θεό του και είναι ήρεμος, αν και στην ημερήσια διάταξη ρίχνει και από μία σπόντα για τον Κόμπι, με τελευταία ότι "δεν προσπαθεί". Δεν πάνε πουθενά έτσι. Ο κύκλος του Κόμπι έχει κλείσει και πρέπει να το καταλάβουν. Ή πρέπει να φύγει αυτός, ή να αδειάσουν την ομάδα και να του φέρουν όποιον θέλει. Μετά την παροιμιώδη βλακεία με τη μετεγγραφή Σακίλ, μάλλον ό,τι κι αν αποφασίσουν θα θεωρηθεί ότι υπέπεσαν και σε δεύτερη. Γι’ αυτό και αργούν.

Σακραμέντο Κινγκς: Δεν έχασαν κανέναν (Πράις, Ουίλιαμσον), πήραν Γκριν, Χοζ, Μουρ, Σακούρ, Ουάτκινς. Έχουν Ρον Αρτέστ, Απμντούρ-Ραχίμ, Μπίμπι, Κέβιν Μάρτιν, Μπραν Μίλερ και Σάλμονς. Αν μπουν πλέι οφ θα είναι τυχεροί. Αν δεν «εκραγούν» θα είναι πολύ τυχεροί. Αν δεν πλακωθούν τουλάχιστον σε 1-2 αγώνες θα είναι… έκπληξη!

Φίνιξ Σανς: Έφυγε ο Μπερκ, οι δύο Τζόουνς (Τζέιμς, Τζουμέιν) και ο Κερτ Τόμας. Ήρθε ο Γκραντ Χιλ, ο Ρίτσι Φραμ και οι Σκίνερ, Στρόμπερι, Τάκερ. Υπάρχουν βεβαίως οι Στιβ Νας, Αμάρε Στανταμάιρ, Μπορίς Ντιό, Ρέιτζα Μπελ, Λεάντρο Μπαρμπόσα, Σον Μαρκς, Παϊατκόφσκι και ο Σον Μάριον, ο οποίος γκρινιάζει όποτε δει... μικρόφωνο. Μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να φεύγει (Κιριλένκο;). Είναι από τα φαβορί για τον τελικό και τον τίτλο, αλλά κάθε χρόνο είναι και οι Σπερς ή το Ντάλας τους «κόβουν τον βήχα». Τι άλλαξε φέτος; Μόνο ο Γκραντ Χιλ. Λέτε;

Southwest

Μέμφις Γκρίζλις: Ή αλλιώς «ο Γκασόλ και το παιχνιδάκι του». Κανείς δεν τολμάει να χαλάσει το χατίρι του Ισπανού παικταρά, σε σημείο που του πήραν και τον κολλητό του στην ομάδα (Ναβάρο) και άφησαν τον αδερφό του (τον… καλό της οικογένειας, τον μεγάλο Μαρκ Γκασόλ) να προπονείται με την ομάδα. Μάλλον θα τον πάρουν του χρόνου… Πληροφορίες ότι η μαμά του Γκασόλ σχεδιάζει τις εμφανίσεις και ο μπαμπάς του φτιάχνει τα συστήματα ελέγχονται ως ανακριβείς. Πάντως, στην οικογένεια υπάρχει και τρίτος αδερφός (καμία σχέση με τον Μαρκ αυτός). Πέρα από τα αστεία, έχασαν τους Άτκινς, Αλ. Τζόνσον, Ντάντε Τζόουνς, Λόρενς Ρόμπερτς και πήραν τους Αντρέ Μπράουν, Μάικ Κόνλεϊ, Κέισι Τζέικομπσεν, Ντάρκο Μίλιτσιτς και «λα μπόμπα» Ναβάρο. Τον Μίλιτσιτς προφανώς για να βρίζει και να ξεχνάει ο κόσμος τις γκρίνιες του Γκασόλ. Έχουν Γκασόλ, Μάικ Μίλερ, Ουόρικ, Ντ. Στανταμάιρ, Κόνλεϊ, Σουίφτ και Γκέι. Ο Ναβάρο θα παίζει λόγω… βέτο, ο Γκασόλ θα χαμογελάει, οι «Αρκούδες» θα ελπίζουν σε πλέι οφ. Αν θα φτάσουν; Χλωμό.

Νιου Όρλιν Χόρνετς: Μία από τα ίδια με έναν τεράστιο αστερίσκο. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς θα παίζει γιατί είναι καλά. Έχασαν τους Μπας, Ντεβίν Μπράουν, Λίντον Τζόνσον, Ντέσμοντ Μέισον και Σίμονς και πήραν Ράιαν Μπόουεν, Μέλβιν Έλι και Μόρις Πίτερσον. Έχουν τον καλύτερο Σέρβο, Πέτζα Στογιάκοβιτς, και τους Πάργκο, Κρις Πολ, Τάισον Τσάντλερ, Ρ. Μπάτλερ, Χαλούσκα, Τζάκσον, Ουέστ. Αν ο Πέτζα είναι… Πέτζα, θα παλέψουν για πλέι οφ.

Ντάλας Μάβερικς: Ξεκινάμε με τη μεγάλη μετεγγραφή του Ζουάν Χάουαρντ. Πήραν επίσης Μπράντον Μπας, Έντι Τζόουνς, Τρέντον Χάσελ και Νικ Φαζέκας. Έχασαν... τίποτα: Κροσίρ, Μπένγκα, Μένσα-Μπόνσου, Μπάκνερ. Έχουν τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, Ντιρκ Νοβίτσκι, και τους Τζος Χάουαρντ, Ντεβίν Τζορτζ, Στακχάουζ, Τέρι, Ντεβίν Χάρις, Νταμπίερ και Ντιόπ. Έχουν και την περσινή ντροπή του αποκλεισμού στον πρώτο γύρο. Ο Τζόουνς δίνει σουτ, ο Ζ. Χάουαρντ πόντους στη ρακέτα, Τζ. Χάουαρντ και ο Στακχάουζ πόντους στην περιφέρεια. Μένει να δούμε αν οι Τέρι, Χάρις θα αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους. Ο Ντιρκ θα είναι ο… Ντιρκ. Έχουν όλα τα φόντα για τον τίτλο. Αν θα τον πάρουν θα το ξέρουμε τον Ιούνιο.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Είναι οι πρωταθλητές, είναι και ενισχυμένοι. Πήραν τον Ίμε Ουντόκα (Μπόουεν νο2) και τον Ντάριους Ουάσινγκτον. Έχασαν Μπάτλερ, Έλι, Ούντριχ και Ουάιτ. Έχουν τους Τιμ Ντάνκαν, Μανού Τζινόμπιλι και Τόνι Πάρκερ, αλλά και Μπόουεν, Μπάρι, Φίνλεϊ, Χόρι, Ομπέρτο, Βον. Θα είναι καλύτεροι από πέρσι, σαν το παλιό, καλό κρασί. Θέλουν τίτλο και έχουν όλα τα φόντα να τον πάρουν. Ένα από τα φαβορί.

Χιούστον Ρόκετς: Μπορεί να… αφελληνοποιήθηκαν, χάνοντας τους Σπανούλη και Τσακαλίδη, να έχασαν τους Λούκας, Σούρα και Ζουάν Χάουαρντ, αλλά πιστεύουν ότι θα πάνε καλύτερα. Πήραν τους Μπρουκς, Λάντρι, Χέιζ και τον Στιβ Φράνσις, ενώ μόνο ως «κλοπή» μπορεί να θεωρηθεί η απόκτηση του Λουίς Σκόλα. Έχουν Μινγκ Γιάο, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Μπατίρ, Άλστον, Τζέιμς, Ουέλς και Ντικέμπε Μουτόμπο (στην τελευταία του μάλλον χρονιά). Είναι σαφώς καλύτεροι από πέρσι. Θέλουν τελικούς περιφέρειας. Θα προσεύχονται να μην τραυματιστούν οι Γιάο, ΜακΓκρέιντι. Πλέι οφ μπαίνουν, υπό προϋποθέσεις προχωρούν.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Poly gelio to arthro me tous Grizzlies.Oxi pws exeis adiko :P

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Ευχαριστώ φίλε. Προσπάθησα να του δώσω μια νότα (ή και δύο μπορώ να πω) χιούμορ. Χαίρομαι που λειτούργησε.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Στη Δύση είναι οι καλύτερες ομάδες του nba,οι Suns,οι Spurs και οι Maverics (μην ξεχνάμε,το καλύτερο ρεκόρ).
Νομίζω οτι τα προγνωστικά είναι πάρα πολύ δύσκολα,καθώς και οι 3 είναι πολύ ενισχυμένες -όσο και αν οι περσινές ομάδες ήταν μια χαρά.
Στο ζουμί της υπόθεσης τώρα...
Οι Lakers πραγματικά δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μια ομάδα ή μάλλον πόσο εύκολο είναι να την καταστρέψεις.
Όπως ανέφερες,όλα ξεκίνησαν με τη φυγή του Σακίλ.Συνήθως μία ομάδα μαραζώνει όταν τα αστέρια της αποσυρθούν (Bulls με Jordan,Lakers με Magic,Celtics με Bird,το ίδιο θα γίνει λογικά και με Spurs,Maverics κ.ο.κ)
Κι αυτό επειδή χάνεις τον καλύτερό σου παίκτη χωρίς να πάρεις τίποτα.Αντιθέτως οι Lakers μπορούσαν.Και τελικά το μόνο που πήραν -ουσιαστικά- ήταν ο Odom.Θυμίζω είχαν πάρει και τον Caron Butler,τον οποίο έδωσαν μαζί με Atkins -συν κάτι άλλους που πήραν και έδωσαν- για τον Kwame Brown!!!
Το πρόβλημα των Lakers είναι η πολύ σαβούρα που έχουν μαζέψει.Και την οποία δεν μπορούν να ξεφορτωθούν...
Το γεγονός οτι δεν έδωσαν τον Κόμπι μ'αυτούς τους όρους είναι θετικό,γιατί όντως,Κόμπι=Μάριον+Γκόρντον+Ντένγκ,χωρίς να δώσεις Όντομ μάλιστα!!
Ό,τι παίρνετε πληρώνετε κύριοι...
Αλλά βλέπω αν δεν του πάρουν κανα παίκτη να αναγκάζονται να το δώσουν για "ένα κομμάτι ψωμί"...
Απορώ πάντως με τους free-agents που δεν πήραν:Webber,Udoka,Boykins,Patterson είναι μερικοί απο αυτούς.Μόνο τον Fisher πήραν,κι αυτόν κατά τύχη.
Αλλά είπαμε·υπάρχει πολλή σκαρταδούρα στην ομάδα και δεν μπορούν να την ξεφορτωθούν.

Υ.Γ. Ο Γκασόλ μου γίνεται ολοένα και πιο αντιπαθητικός...

Age of Basketball είπε...

@nikos: Οι ομάδες καταστρέφονται πολύ εύκολα φίλε, όπως τα λες. Και οι παίκτες που πήραν οι Λέικερς για τον Σακ, αλλά και στη συνέχεια, μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν.

Το ίδιο θα γίνει και με τον Κόμπι, αν δεν προσέξουν. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγοι είναι οι καλόί τζένεραλ μάνατζερ στο NBA. Όσο για τους παίκτες που έχουν μαζέψει οι Λέικερς, ένα θα πω: αφού είδα βασικό και αναντικατάστατο σε ομάδα NBA τον Σμους Πάρκερ ("Ήμουν σαν τον Κόμπι στην Ελλάδα") δεν θέλω τίποτε άλλο.

Εγώ τον πάω τον Γκασόλ. Ή τουλάχιστον για να το θέσω πιο σωστά, τη βρίσκω που υπάρχει κι ένας Ευρωπαίος που κάνει ό,τι θέλει μια αμερικάνικη ομάδα. Γιατί ο Ντιρκ που θα είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, είναι το απόλυτο καλό παιδί.
Rasheed.